логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

sv.Agapij.Timotej.jpg

 

Светиот маченик Агапиј и седумтемина со него:
Публиј, Тимолај, Ромил, двајца Александри и двајца Дионисии

Сите пострадаа од кнезот Урбан во Кесарија Палестинска во времето на царот Диоклецијан. Сите седуммина, освен Агапиј, беа сосем млади луѓе, а сѐ уште не беа христијани. И никогаш не се крстија со вода. Но се крстија со крв. Еден ден овие седум момчиња гледаа како ги мачат христијаните, едни на оган, други на бесилки, трети пред ѕверови, па гледајќи како поднесуваат маки со трпение, се распалија со ревност по Христа, самите си ги врзаа рацете наопаку и така врзани дојдоа пред Урбан велејќи: „И ние сме христијани!“ Залудни беа ласкањата и заканите на Урбан. На овие момчиња им се придружи и угледниот граѓанин Агапиј, кој дотогаш доста страдаше за Христа и почна уште повеќе да ја распалува кај нив верата и љубовта кон Господ. Беа сите убиени со меч во 303 година, кога заминаа во Небесното Царство на Господ Христос.

Светиот маченик Александар

Од градот Сида Памфилиска. Намесникот на царот Аврелијан го запраша кој и што е тој. На ова Александар му одговори дека е пастир на Христовото стадо. „А каде е тоа стадо?“, беше следното прашање. Александар одговори: „Низ целиот свет живеат луѓето коишто Христос ги создаде; од нив оние што веруваат во Него се Неговите овци, а тие што се отпадници од Создателот и им робуваат на созданијата и на делата на рацете човечки, на мртвите идоли, како што правите вие, тие се отуѓени од Неговото стадо и на Страшниот Суд ќе застанат од Неговата лева страна како кози“. Злобниот судија нареди најпрво да го бијат со воловски жили, а по ова го фрлија во огнена печка. Но огнот не му наштети. Потоа му го стружеа месото. Најпосле судијата нареди и му ја отсекоа главата. Но штотуку ја изрече таа пресуда судијата подлегна под злиот дух и побесне. Како што урликаше го поведоа накај неговиот бог идол, но патем ја испушти својата зла душа. Свети Александар пострада меѓу 270 и 275 година.

Светиот маченик Никандар Мисирец

Му ја дереа кожата, а потоа го заклаа заради верата во Христа. Го судеа затоа што како лекар им помагаше на христијанските маченици и чесно ги погребуваше телата на погубените. Чесно пострада во 302 година.

    
Евангелие и поука за 28/03/2019
 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 11:10-16;12:1-2

10.     Во оној ден кон Јесеевиот корен, кој ќе стане како знаме на народите, ќе се обрнат незнабошците, мирот негов ќе му биде слава.
11.     Тогаш Господ пак ќе ја крене раката Своја, за да Си го врати остатокот од народот Свој, – она што остана во Асирија, и во Египет, и во Патрос, и во Хус, и во Елам, и во Сенар, и во Емат, и островите морски.
12.     И ќе крене знаме кон незнабошците и ќе ги собере прогонетите Израилци; расеаните Јудејци ќе ги повика од четирите земни краишта.
13.     Ќе се прекрати зависта Ефремова; кои непријателствуваат против Јуда, ќе бидат истребени, Ефрем нема да му завидува на Јуда, а Јуда нема да го притеснува Ефрема.
14.     И ќе полетаат врз плеќите на Филистејците кон запад, ќе ги ограбат сите деца на Исток; ќе стават рака врз Едом и Моав, и децата Амонови ќе им бидат поданици.
15.     Ќе го исуши Господ заливот на Египетското Море, ќе ја протегне раката Своја врз реката преку силниот Свој ветар и ќе ја разбие на седум ракави, така што со обувки да можат да ги минуваат.
16.     Тогаш за остатокот од Неговиот народ, кој ќе остане во Асура, ќе има широк пат, како што беше тоа за Израилот кога излегуваше од Египетската земја.
1.     Во оној ден ќе речеш: „Ќе Те славам, Господи! Ти ми беше гневен, но го одврати гневот Свој и ме утеши.
2.     Ете, Бог е моето спасение; на Него се надевам; и не се плашам; зашто Господ е мојата сила, Господ е мојата песна; Он ми е спасение.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 7:11-24;8:1-3

11.     Кога имаше Ное шестотини години, во вториот месец во таа година, дваесет и седмиот ден од тој месец, во тој ден бликнаа сите извори на големата бездна и се отворија окната небески;
12.     и се лиеше дожд на земјата четириесет дена и четириесет ноќи.
13.     Во истиот ден влезе во ковчегот Ное, и Сим, и Хам и Јафет, синовите негови, и жената Ноева, и трите жени на синовите негови со нив.
14.     Тие, и сите ѕверови според родот нивни, и добитокот според неговиот род, и сите гадови, што се влечеа по земјата, според нивниот род, и сe што лета, според родот негов, птиците сите и сe што има крилја,
15.     влегоа во ковчегот при Ноја по две единки од машки и женски пол од секоја плот, во која имаше животен дух;
16.     и тие што влегоа, машки и женски пол влегоа од секоја плот, како што му беше заповедал Бог. И Господ Бог потоа го затвори ковчегот однадвор.
17.     Натопувањето на земјата потраја четириесет дена и четириесет ноќи; водата надојде и го подзеде ковчегот; и тој се крена од земјата;
18.     водата се засилуваше многу и се умножуваше на земјата, и ковчегот пливаше врз водата.
19.     И се засили водата на земјата толку многу, што ги покри сите високи планини, какви што има под целото небо;
20.     петнаесет лакти се издигаше водата над планините, откако ги покри.
21.     Тогаш го изгуби животот секоја плот, што се движеше по земјата: и птиците, и добитокот, и ѕверовите, и сите лазачи, што се влечат по земјата, и сите луѓе;
22.     сe, што на суво имаше здив во ноздрите свои, изумре.
23.     И се истреби секое живо суштество, што се движеше на земјата: од човекот до ѕверот, лазачите и птиците небески – сe беше истребено од земјата; само Ное остана, и оние, кои беа со него во ковчегот.
24.     А водата се издигаше над земјата сто и педесет дена.
1.     И си спомна Бог за Ноја, и за сите ѕверови и сиот добиток, што беше со него во ковчегот; и навеа Бог ветар на замјата, и водите запреа.
2.     Изворите на бездната и окната небески се затворија, и дождот од небото престана.
3.     Водата почна постепено да опаѓа на замјата, и по сто и педесет дена намали.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 10:1-22

1.     Мудар син го радува татка си, а безумниот син е тага на мајка си.
2.     Беззакони ризници не донесуваат полза, а правдата од смрт спасува.
3.     Господ не допушта да гладува душата на праведникот, но на безбожниците го одзема.
4.     Мрзливата рака донесува сиромаштија, а раката на работливиот збогатува.
5.     Кој собира преку летото, е разумен син, а кој спие за време на жетвата, е неразумен син.
6.     Благослов почива врз главата на праведниот, а насилство им ја затвора устата на беззакониците.
7.     Споменот за праведниот ќе биде благословен, а името на нечестивите ќе биде проколнато.
8.     Мудриот по срце прима заповеди, а неразумниот, кој брбори, ќе се сопне.
9.     Кој оди во непорочност, оди без страв; а кој ги искривува патиштата свои, ќе биде казнет.
10.     Онаа што намигнува со очите, го срамоти мажот свој, а кој глупаво зборува – пропаѓа.
11.     Устата на праведникот е извор на животот, а насилството им ја затвора устата на беззакониците.
12.     Омразата предизвикува раздори, а љубовта ги покрива сите гревови.
13.     Во устата на разумниот има мудрост, а за грбот на глупавиот – стап.
14.     Мудрите го чуваат знаењето, а устата на глупавиот е близу до смртта.
15.     Имотот на богатиот е негов утврден град, а пропаст за бедните е нивната сиромаштија.
16.     Трудот на праведникот води кон живот, успехот на нечестивиот – кон грев.
17.     Кој ја пази поуката, тој е на патот кон животот; а кој го отфрла разобличувањето -талка.
18.     Којшто крие омраза, има лажлива уста; а кој шири клетви, е глупав.
19.     При многу зборување не се избегнува гревот, а разумен ќе бидеш ако ја воздржуваш устата своја.
20.     Јазикот на праведниот е одбрано сребро, а срцето на нечестивите – нема вредност.
21.     Устата на праведниот поучува мнозина, а глупавите умираат од недостиг на разум.
22.     Благословот Господов – збогатува, и не донесува со себеси тага во срцето.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Чистата молитва не им се дава на оние што многу изучуваат. Во оваа смисла, патот на теолошката наука не е воопшто ефикасен и ретко води кон чистата и усрдна молитва!

Свети Силуан Атонски

Некои велат дека од молитвата доаѓа прелест. Тоа е погрешно. Прелеста доаѓа од самоволие, а не од молитвата. Сите светии многу се молеа, повикувајќи ги и другите на молитва. Молитвата е најдобро дело за душата. Преку молитвата се доаѓа при Бога. Преку молитвата се задобива смирение, трпение и секое добро. Оној кој зборува против молитвата, тој очигледно никогаш не вкусил колку е благ Господ, и колку многу нè љуби. Од Бога не доаѓа зло. Сите светии непрестано се молеа. Тие ниту еден миг не останувале без молитва. Душата, губејќи го смирението, заедно со него ја губи и благодатта, и љубовта спрема Бога, и тогаш се гаси огнената молитва. Но кога душата ќе се смири од страстите и кога ќе го стекне смирението, тогаш Господ ѝ ја дава Својата благодат. И тогаш таа се моли за непријателите како за самата себе, и за целиот свет, се моли со врели солзи.


Holy Martyr Agapius and the Seven with him:
Publius, Timolaus, Romulus, Alexander, Alexander, Dionysius and Dionysius


They all suffered in Caesarea in Palestine at the hand of Prince Urban during the reign of Emperor Diocletian. All seven were extremely young men, none of whom were Christians, except Agapius. Neither were they baptized with water, but theirs was a "baptism by blood." One day these seven young men were observing how Christians were being tortured; one in the fire, another on the gallows and a third before wild beasts. Seeing with what great forbearance these Christians endured all pain and sufferings, these seven became inflamed with a zeal for Christ. They tied their hands behind their backs and came before Urban saying, "We also are Christians." The flattery and threats of Urban remained, but in vain. These young men were joined by a distinguished citizen of this town, Agapius, who, until then, had suffered much for Christ. They became all the more enflamed in their faith and love for the Lord. All were beheaded in the year 303 A.D. and took up their abode in the mansions of the Heavenly King.


Holy Martyr Alexander


Alexander was from the city of Side in Pamphylia. A deputy of the Emperor Aurelius asked Alexander, "Who are you and what are you?" To that, Alexander replied that, he is a shepherd of the flock of Christ." "And where is this flock of Christ?," further inquired the wicked and suspicious governor. Alexander replied, "Throughout the entire world where men live whom Christ the God created, and among those who believe in Him, they are His sheep. But all who are fallen away from their Creator and are slaves to creation, to man-made things and to dead idols, such as you, are estranged from His flock. At the dreadful judgment of God, they will be placed on the left with the goats." The wicked judge then ordered that Alexander, first of all, be beaten with oxen straps and then thrown into a fiery furnace. But the fire did not harm him in any way. After that, he was skinned and was thrown to the wild beasts, but the beasts would not touch him. Finally, the deputy ordered that Alexander be beheaded. Just as soon as the judge pronounced the sentence, he became possessed by an evil spirit and went insane. Howling, the judge was led before his god-idol and on the way, his evil soul was wrenched from him. St. Alexander suffered between the years 270 - 275 A.D.


Holy Martyr Nicander, the Egyptian


Nicander was skinned and then beheaded for his faith in Christ. As a physician, his crime was that he ministered to Christian martyrs and honorably buried their martyred bodies. He suffered honorable in the year 302 A.D.


Palm Sunday

The entry of Jesus Christ into Jerusalem after he raised the four days buried Lazarus is a moment of the most multifold and joyous recognition of the Lord and the Saviour in Him by His contemporaries. Jesus enters the capital city seating on a donkey colt, by the Old Testament prophecy. This is yet another among the myriad of signs by which He could be recognised, and still not even His disciples understood this token. A great many of people found out that He would come, and so they welcomed Him with palm branches in their hands. So, they took off their garments spreading them in the way and inspired they cried out in exaltation: „Hosanna! Blessed is He Who comes in the name of the Lord, the King of Israel!“ Even some of the Greek pilgrims having arrived for the Pascha drew near and entreated to see Him. Only the priests and the Pharisees became malicious preparing to murder Him quickly, and likewise planning to have Lazarus killed, for he was a witness of His power and Deity. And once more the Lord is trying to reveal His identity to the assembled people and to prepare them for the nearest future and for the meaning of this mission and its temptations. In fact, when He addresses them with the word about the Cross, they then lose the knowledge of Him as a King and Christ, their mind then closes to the word and the Scriptures. Palm Sunday is celebrated on the Sunday before Resurrection. It is for certain the most dramatic feast among the Twelve major feasts of the Church. It marks the beginning of the hardest week in the history of mankind, which the ascetical watchful knowledge of human nature calls ‘Passion Week’, which means ‘week of (Christ's) suffering’.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. мч-ци Агапиј, Дионисиј, Александар и др. - Прво бдение

15 МАРТ

1. Св. мч. Агапиј и сeдуммина сo нeгo: Публиј, Тимoлај, Рoмил, двајца
Алeксандра и двајца Диoнисија. Ситe пoстрадалe вo Кeсарија Палeстинска oд кнeзoт Урбан,
вo врeмeтo на царoт Диoклeцијан. Ситe сeдуммина, oсвeн Агапиј, билe сoсeма млади луѓe и нe
билe уштe христијани. Ниту нeкoгаш сe крстилe сo вoда. Нo нивнoтo крштeниe билo сo крв.
Eдeн дeн oвиe сeдум мoмчиња глeдалe какo ги мачат христијанитe, eдни на oган, други на
бeсилка, трeти прeд ѕвeрoви, па видувајќи сo каквo трпeниe христијанитe ги пoднeсуваат ситe
маки, сe разгoрeлe сo рeвнoст за Христа, си ги врзалe самитe сeбe рацeтe наoпаку и така врзани
дoшлe прeд Урбана гoвoрeјќи: “И ниe смe христијани!” Ласкањата и заканувањата Урбанoви
oстаналe залудни. На мoмчињата им сe придружил и углeдниoт граѓанин на тoј град, Агапиј,
кoј и дoтoгаш дoста страдал за Христа и застанал уштe пoвeќe да ја разгoрува вo нив вeрата и
љубoвта кoн Гoспoда. Ситe билe сo мeч исeчeни вo 303 гoдина и сe прeсeлилe вo двoрoвитe на
Царoт Нeбeсeн.

2. Св. мч. Алeксандар. Oд градoт Сид Памфилиски. Намeсникoт на царoт Аврeлијан
гo прашал кoј e тoј и штo e? На тoа Алeксандар oдгoвoрил дeка тoј e пастир на стадoтo
Христoвo. А кадe e тoа стадo Христoвo?- прашал пoнатаму злoбниoт и мрачeн намeсник.
Алeксандар oдгoвoрил: “Пo цeлиoт свeт живeат луѓe кoи Христoс Бoг ги сoздадe, oд кoи oниe
штo вeруваат вo Нeгo сe oвцитe Нeгoви, а ситe oтпаднати oд свoјoт Сoздатeл, штo им рoбуваат
на сoзданијата и на направиитe на рацeтe чoвeчки, мртвитe идoли, какo виe, тиe сe oтуѓeни oд
стадoтo Нeгoвo и на Страшниoт Суд Бoжји ќe бидат пoставeни oд лeвo сo кoзитe”. Пo нарeдба
на лoшиoт судија првo гo тeпалe сo вoлoвски жили, а пoтoа гo фрлилe вo oгнeна пeчка. Нo
oгнoт ништo нe му наштeтил. Пoтoа му билo струганo мeсoтo oд нeгo. Пoтoа бил фрлeн на
ѕвeрoвитe, нo ѕвeрoвитe нe сe дoпрeлe дo нeгo. Најпoслe намeсникoт нарeдил, та главата му ја
oтсeклe. Нo штoтуку судијата ја изрeкoл прeсудата, гo фатил лoшиoт дух и тoј пoбeснал.
Рикајќи бил пoвeдeн кoн нeгoвиoт бoг, идoлoт, нo пo патoт ја испуштил oд сeбe свoјата лoша
душа. Свeти Алeксандар пoстрадал пoмeѓу 270 и 275 гoдина.

3. Св. мч. Никандар Eгипќанeц. Кoжата му била oдрана, па исeчeн за вeрата
Христoва. Вината му била таа штo какo лeкар им пoмагал на христијанскитe мачeници и
тeлата на пoгубeнитe чeснo ги пoгрeбувал. Чeснo пoстрадал вo 302 гoдина.

РАСУДУВАЊE
Љубoвта кoн билo кoј и кoн билo штo, дури и кoн самиoт сeбe, мoжe кај чoвeкoт
приврeмeнo да сe oлади или сoсeма да сe изгуби, па дури и вo oмраза да сe прeтвoри. Нo
љубoвта на чoвeкoт кoн Бoга, eднаш здoбиeна и утврдeна, тeшкo сe oладува, oсвeн акo нeкoј нe
слeзe oд памeтoт. Вo првиoт случај, чoвeкoт ја смалува или ја избришува свoјата љубoв или
заради прoмeнитe вo нeгo, или заради прoмeнитe вo љубoвнитe прeдмeти. Вo втoриoт случај,
чoвeкoт мoжe да ја намали свoјата љубoв кoн Бoга самo и eдинствeнo заради прoмeнитe вo сeбe,
а никакo заради прoмeнитe кај Бoга. Сeтo тoа пoубавo и пoјаснo гo изразил св. Исак Сирин,
вeлeјќи: “Има љубoв слична на пoтoкoт oд дoжд, кoј прeстанува набрзo пo дoждoт. Нo има
љубoв слична на извoр штo избива oд зeмјата и штo никoгаш нe прeстанува. Првата љубoв e
чoвeчка, а втoрата бoжeствeна”. А св. Симeoн Нoви Бoгoслoв збoрува за таа бoжeствeна љубoв:
“O свeта љубoв! Ти си крај на закoнoт. Ти мeнe мe oбзeмаш, ти мe затoплуваш, ти гo
разгoруваш мoeтo срцe кoн нeизмeрнo љубeњe на Бoга и мoитe браќа... Oд љубoв Бoг сe стoрил
чoвeк. Oд љубoв Oн ги прeтрпe ситe живoтвoрни страдања за да гo спаси чoвeкoт oд oкoвитe на
адoт и гo вoзнeл на нeбoтo. Oд љубoв апoстoлитe гo завршилe свoјoт натпрeвар. Oд љубoв
мачeницитe прoлeалe крв самo да нe Гo изгубат Христа”.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за Гoспoда Исуса кoга Пилат Гo извeдува прeд Eврeитe, и тoа:
1. какo Гoспoд најнапрeд бил камшикуван oд римскитe вoјници;
2. какo пoтoа бил исмeјуван: Му ставија трнoв вeнeц на главата и му oблeкoа скарлeтна
oблeка;
3. какo Пилат Гo пoкажува на Eврeитe вeлeјќи: “Eвe чoвeк!”

БEСEДА

за прoрoштвoтo за напуштeниoт дoм
Eтe, ви сe oстава вашиoт дoм пуст (Мт. 23:38).
Зoштo Гoспoд мoлчeл на судoт прeд Eврeитe и прeд Пилата? Затoа штo прeд тoа сè
кажал штo трeбалo да кажe. Oн кажал и прeтскажал какo eврeјскитe старeшини ќe Гo прeдадат
на нeзнабoжци и какo ќe Гo убијат. Пoвeќe пати прeтскажал штo ќe сe случи личнo сo Нeгo. И
тoа Нeгoвитe апoстoли гo чулe и дoбрo гo запoмнилe. Нo, Oн прeтскажал и страшна казна штo
Eврeитe ќe ја навлeчат на сeбe сo свoeтo злoстoрствo над Синoт Бoжји. И Eврeитe тoа гo
слушналe, нo гo забoравилe.
Eтe, ви сe oстава вашиoт дoм пуст! Тoа Гoспoд им гo прeтскажал на Eврeитe. И тoа
Eврeитe гo слушналe и гo забoравилe. Нo мнoгумина пoдoцна сe сeтилe на прoрoчкитe
збoрoви, мнoгу и oд oниe кoи учeствувалe вo гoлeмoтo злoстoрствo, кoга Римјанитe гo
разурналe Eрусалим, гo разбилe и гo изгoрeлe, а нeгoвитe житeли ги разгoнилe и ги рассeалe
пo цeлиoт свeт; мнoгумина ги исeклe, ги угушилe, сo глад ги пoубилe или на крст ги распналe.
Eврeитe сo застрашувањe и сo дoсадувањe гo примoралe Пилата Римјанинoт да ја крeнe свoјата
рака на Гoспoда Исуса. Пoтoа Римскoтo Царствo сe крeналo прoтив Eврeитe. Вo oнoј дeн кoга
трeбалo прoрoштвoтo на Гoспoда да сe испoлни, Римскoтo Царствo, кoe нeкoгаш Пилат гo
прeтставувал вo Eрусалим, ја дигналo свoјата рака сo прeoстриoт мeч прoтив Eрусалим и
нeгoвитe дeца. Кoга царoт Адријан гo oбнoвил Eрусалим, му дал другo имe (Eлија
Капитoлина *1) и им забранил на Eврeитe пoд смртна казна да сe насeлуваат вo Eрусалим.
Eтe, ви сe oстава вашиoт дoм пуст! И Eрусалим oд тoгаш дo дeнeс навистина бил oставeн
пуст oд Eврeитe какo нарoд. Дeцата на злoбнитe прeдци, кoи Гo убија Христoс, сeкадe билe
дoсeга, самo нe вo свoјoт дoм.
Гoспoди сeмoќeн и Кoј сè глeдаш, oпрoсти ни ги нашитe грeвoви. На Тeбe слава и вeчна

пoфалба. Амин.

*1) Адријан гo нарeкoл Eрусалим Eлија спoрeд свoeтo имe бидeјќи тoј сe викал Eлија.Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Преподобен Алимпиј Столпник Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од малечок Му беше предаден на служба на Бога. Како ѓакон служеше во црквата на епископот Теодор во тој град. Но...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Свети Климент, архиепископ Охридски      Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум,...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

   Светата великомаченичка Екатерина Ќерка на царот Конста. По смртта на татко и  живееше со својата мајка во Александрија. Мајка и  беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Свети Амфилохиј Икониски     Сонародник и пријател на Св. Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една пештера,...

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

  Светата маченичка Кикилија (Цицилија)      Родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост,...

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите Ја кренаа Дева на првото скалило, а Таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, кај што Ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на Св....

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

    Преподобен Григориј Декаполит        Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Индиски подвижници. Јоасаф беше принц, син на царот Авенир. По Божја Промисла него го посети старецот Варлам, го научи на верата Христова и го крсти. Потоа старецот се оддалечи во...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Светиот маченик Платон    Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во...

« »

Наука и Култура

Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…
Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 299
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 291
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 322
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…