логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

Blagovestenie4.jpg

Преподобен Бенедикт

Роден е во Нурсиската област во Италија во 480 година од богати и угледни родители. Не се задржа долго по школите, зашто брзо увиде дека заради книшкото учење може да го изгуби „големиот разум на својата душа“. Од училиште излезе како „ ненаучен мудрец и разумен незнајко“. Побегна во еден манастир, каде прими монашки чин од монахот Роман и се повлече во една недостапна гора, па остана во една пештера трудејќи се околу својата душа повеќе од три години. Роман носеше леб и го спушташе со јаже од една стрмна карпа до влезот на пештерата на Бенедикт. Кога се прочу по околината, за да ја избегне човечката слава побегна оттаму. Беше многу суров кон себе. Еднаш кога го спопадна демонот на блудот, се соблече гол и се валкаше по коприви и трња сѐ дури не отстрани од себе секаква помисла на жена. Бог му даде многу духовни дарови: беше проѕорлив, исцелуваше болни, изгонуваше демони, воскреснуваше мртви, им се јавуваше на луѓето и на јаве и на далечина и во сон. Еднаш проѕре дека чашата со вино што му ја дале е отровна. Ја прекрсти и таа пукна. Устрои дванаесет манастири, во секој од нив по дванаесет монаси. Подоцна се создаде посебен ред на бенедиктинци, којшто и денес постои во Римската црква. Шест дена пред смртта нареди да го отворат неговиот гроб, кој беше подготвен отпорано бидејќи светителот го провиде својот крај. Ги собра сите монаси, ги посоветува и Му го предаде својот дух на Бога, Кому верно Му послужи во сиромаштија и во чистота. Неговата родена сестра Схоластика живееше во еден женски манастир и по примерот на својот брат и самата се подвизуваше тврдо и достигна големо духовно совршенство. Кога Свети Бенедикт ја испушти својата душа, двајца монаси, едниот на пат а другиот во една оддалечена келија, молејќи се видоа истовремено исто видение: пат од земјата до небото послан со скапоцени ткаенини и по страните осветлен со редици луѓе; на врвот од патот стоеше еден човек со неискажлива убавина и блесок, кој им рече дека патот за Бенедикт, кој Му е омилен на Бога, е подготвен. Од ова видение двајцата браќа дознаа дека нивниот игумен замина од овој свет. Свети Бенедикт се упокои во 543 година.

 

Свети Евсхимон, епископ Лампсакиски

Во времето на иконоборството претрпе гонење и затвор. Се упокои за време на царот Теофил иконоборец (829 г. – 842 г.).

Свети Теогност, митрополит Киевски

По потекло Грк. Преемник на Св. Петар Киевски. Многу страдаше во монголската орда од Џинибек. Неговите луѓе, Русите, го наклеветија кај монголскиот цар дека не плаќа кај царот никаков данок за својот чин. Кога царот го повика и го праша за тоа, тој одговори: „ Христос, нашиот Бог, Својата Црква ја искупи од незнабожците со Својата чесна крв. Зошто сега би им плаќале данок на незнабожците?“ Најпосле некако се ослободи и се врати дома. Се упокои во Господ во 1353 година.

 

Евангелие и поука за 27/03/2019
 
Паримија на денот: Книга пророк Исаија 10:12-20

12.     А кога Господ ќе го изврши сето Свое дело на гората Сион и во Ерусалим, тогаш ќе го казнам плодот на горделивото срце на царот асирски и дрскоста на високо кренатите му очи.”
13.     Зашто рече: „Со силата на Своите раце и со премудроста на Својот разум го направив тоа, зашто сум умен: ги разместам границите на народите, и нивните богатства ги ограбив,
14.     раката Моја го ограби богатството на народите како гнезда: како што ги земаат оставените во нив јајца, така ја заграбив јас целата земја, и никој со крило не мрдна, ни уса не отвори, ниту писна.”
15.     Се крева ли на големо секирата пред оној што сече со неа? Се гордее ли трионот пред оној што го движи? Како стап да се крева против оној што го дига! Како божем прачка се крева против оној, кој не е дрво!
16.     Затоа Господ, Господ Саваот ќе испрати немоќ на неговите здрави и меѓу првенците на твојата чест бесчестие и врз твојата слава оган на зло ќе се разгори.
17.     Светлината на Израилот ќе биде оган, а неговиот Светец – пламен, кој ќе ги изгори и ќе ги изеде трњето негови и боцките негови во еден ден;
18.     ќе ја истреби славната шума негова и градината негова, од душа до тело, и тој ќе биде како немоќен, кој умира.
19.     И другите дрвја од шумата негова ќе бидат толку малубројни, што дури и дете ќе може да им направи опис.
20.     И ете, во тој ден Израилевиот остаток и спасените од домот на Јакова нема веќе да се потпираат на оној, кој ги порази, но простосрдечно ќе положат надеж во Господа, Светецот Израилев.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 7:6-9

6.     А Ное имаше шестотини години кога дојде потопот на земјата.
7.     И влезе Ное во ковчегот, и синовите негови, и жената негова, и жените на синовите негови со него, заради потопот од вода.
8.     И од животните чисти и од животните нечисти, и од птиците и од сe што се влечеше по земјата;
9.     влегоа при Ноја во ковчегот по две, машко и женско, како што му заповеда на Ноја Бог.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 9:12-18

12.     Синко! Ако си мудар, мудар си за себеси и за ближните свои; и ако си лош, самиот ќе страдаш. Кој се крепи на лага, тој пасе ветрови, потскокнува зад птиците што фрчат: зашто тој го оставил патот кон своето лозје и талка по патеките на нивата своја; минува преку безводна пустиња и земја, осудена да жеднее со рацете свои собира бесплодност.
13.     Жена без расудување е зборлива, безумна и ништо не разбира,
14.     седнува пред куќната врата на стол, по високите места на градот,
15.     за да им вели на минувачите, што си одат право по патот:
16.     „Кој е глупав, нека наврати тука”, а на малоумните им вели:
17.     „Крадена вода е слатка, и сокриен леб е – пријатен.”
18.     И тој не знае дека поканетите од неа родени на земајта умираат, и дека се во дното на пеколот. Но ти оттргни се, не задржувај се на тоа место, не запирај го погледот свој на неа; зашто само така ќе минеш преку туѓа река. Бегај од туѓа вода и не пиј од туѓ извор, за да поживееш многу време и да ти се додадат години на животот.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Академската теологија не е доволна за спасение! Читајте ги главно аскетските отци! Таму ќе ја научите вистинската теологија, ставот на умот и на срцето пред Бога.


  

 


Свети Силуан Атонски

Светиот Дух нè учи да ги љубиме непријателите, така што душата ќе ги сожалува како родени деца. Има луѓе кои на своите непријатели или на непријателите на Црквата им сакаат погибел и маки во пламенот на пеколот. Тие мислат така затоа што Светиот Дух не ги научил на љубовта Божја, оти тој кој е научен на таа љубов, ќе пролева солзи за целиот свет. Велиш дека тој е злосторник и дека треба да гори во адскиот пламен. Но те прашувам јас тебе: ако Бог тебе ти даде добро место во рајот, а ти го гледаш во огнот оној кому си му пожелал да гори во маките, зарем тогаш не ќе ти биде жал за него, кој и да е тој, макар и да е непријател на Црквата?


Venerable Benedict


Benedict was born in Nursia (Norcia) a province in Italy, in the year 480 A.D., of wealthy and distinguished parents. He did not remain long in school for he alone saw that because of lack of knowledge one can lose "the great understanding of his soul." He left school "an unlearned wise man and an understanding fool." He retreated to a monastery where he was tonsured by the monk Romanus after which he withdrew to a steep mountain where he remained in a cave for more than three years in a great struggle over his soul. Romanus brought him bread and lowered it down the steep mountain on a rope to the opening of the cave. When Benedict became known in the vicinity and in order to retreat from the glory of man, he withdrew from this cave. He was merciless toward himself. Once, when an unclean and raging passion of the flesh seized him, he removed all his clothes and rolled around naked in the thorns until he repelled every thought of a woman. God endowed him with many spiritual gifts: he discerned thoughts; he healed; he expelled evil spirits; he raised the dead; he appeared to some openly; and to others who were distant, he appeared in dreams. At one time, Benedict perceived that the glass of wine served to him was poisoned. When he made the sign of the cross over it, the glass burst. In the beginning he established twelve monasteries and in all of them, he placed twelve monks each. Later on, he founded the special order of the Benedictines which exists even today in the Roman Church. On the sixth day before his death, he ordered that his grave which had been prepared earlier be opened for the saint foresaw that his end was near. He assembled all the monks, counseled them and then gave up his soul to the Lord whom he had faithfully served in poverty and in purity. Scholastica, his sister by birth, lived in a convent and looking up to her brother, she greatly mortified herself and reached a high state of spiritual perfection. When St. Benedict gave up his soul, two monks, one traveling on the road and one at prayer in a far away cell, simultaneously saw the same vision. They saw a path extending from earth to heaven, covered with a precious woven fiber and illuminated on both sides by rows of men. At the head of the path, there stood a man of indescribable beauty and light who said to them that this path was prepared for Benedict, favored by God. As a result of this vision, these two brothers learned that their good abbot departed from this world. He died peacefully in the year 543 A.D. and entered into the eternal Kingdom of Christ the King.


Saint Euschemon, Bishop of Lampsacus


At the time of the Iconoclastic controversy Euschemon endured persecution and imprisonment. He died during the reign of Emperor Theophilus, the Iconoclast (829 - 842 A.D.).


Saint Theognostus


Theognostus was Metropolitan of Kiev. He was a Greek by origin and a successor to St. Peter of Kiev. He suffered much from the Mongol hordes, especially at the hands of Janibeg Khan. Theognostus was slandered by his own Russian people before the Mongolian emperor because he did not render the emperor any tribute for his episcopal rank. When the emperor summoned and questioned him concerning this, Theognostus replied: "Christ our God has redeemed this Church from paganism by His Precious Blood. For what and on what should I pay tribute to the pagans?" In the end he was released and returned home. He governed the Church for twenty-five years. He died to the Lord in the year 1353 A.D.


Lazarus’ Saturday

On this day we commemorate the wondrous raising of the four-day buried Lazarus, performed at that time by the Godman Jesus Christ. As the Holy Gospel bears witness, this event took place immediately (or six days) before the betrayal and murder of Jesus Christ on Golgotha. Interpreters see in it a prefigure and a kind of spiritual preparation of the witnesses at that time to the future resurrection of Christ. In any case, at its time the raising of Lazarus was experienced as the most powerful evidence to the Divinity of Lord Jesus before the contemporary Jews and it became a stumbling block for many. Nevertheless, ever since there have been many to believe in Him as in the Saviour. Some theologians particularly interpreted the human and the Divine natures of Christ at the raising of Lazarus, saying that the Lord had cried at the tomb of Lazarus because of His human love towards him as His dear friend, and He had raised Lazarus with His Divine power as God.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

 Преп. Бенедикт Нурсиски

14 МАРТ

1. Прeп. Бeнeдикт. Рoдeн e вo Нурсиската oбласт вo Италија, вo 480 гoдина, oд пoзнати
и бoгати рoдитeли. Вo училиштe нe сe задржал дoлгo, oти самиoт увидeл дeка пoради
книжeвнoтo учeњe мoжe да гo изгуби “гoлeмиoт разум на свoјата душа”. И излeгoл oд
училиштeтo “нeнаучeн мудрeц и разумeн нeзнајкo”. Избeгал вo нeкoј манастир кадe штo
инoкoт Рoман гo замoнашил, пoслe кoe сe пoвлeкoл вo eдна шпилeста гoра кадe вo пeштeра
oстанал пoвeќe oд три гoдини на гoлeм труд oкoлу свoјата душа. Рoман му дoнeсувал лeб и му
гo спуштал oд шпилeста карпа сo јажe дo прeд пeштeрата. Кoга сe прoчул пo oкoлината, да би
ја избeгнал славата oд луѓeтo, сe oддалeчил oд таа пeштeра. Кoн сeбe бил мoшнe сурoв. Eднаш
кoга нeчистиoт бeс на тeлeсната пoхoт гo спoпаднал, тoј сe слeкoл гoл и сe тркалал пo
кoпривитe и трњeтo сè дoдeка нe ја oтстранил и сeкoја пoмисла за жeна. Бoг гo надарил сo
мнoгу духoвни дарoви: прoѕирал, исцeлувал, изгoнувал лoши духoви, вoскрeснувал мртви, им
сe јавувал на други и најавe и на далeчина вo сoнoт. Eднаш прoвидeл дeка му e пoслужeна чаша
винo сo oтрoв. Тoј ја прeкрстил чашата и чашата сe распрснала. Oснoвал 12 манастири, вo сeкoј
вo пoчeтoкoт пo 12 мoнаси. Пoдoцна сe сoздал пoсeбeн рeд бeнeдиктанци, кoј и дeнeс пoстoи вo
римската црква. На шeст дeна прeд смртта тoј нарeдил да сe oтвoри нeгoвиoт грoб, пoранo
пoдгoтвeн, oти свeтитeлoт прoвидeл дeка крајoт му e близу. Ги сoбрал ситe мoнаси, ги
пoсoвeтувал и Му гo прeдал свoјoт дух на Гoспoда, на Кoгo вeрнo Му пoслужил вo сирoмаштија
и чистoта. Нeгoвата рoдeна сeстра, Схoластика, живeeла вo eдeн жeнски манастир, па
углeдувајќи сe на свoјoт брат и самата мнoгу сe пoдвизувала и дoшла дo гoлeмo духoвнo
сoвршeнствo. Кoга св. Бeнeдикт ја испуштил душата свoја, двајца мoнаси, eдeн на пат а другиoт
пак вo нeкoја oддалeчeна кeлија на мoлитва, истoврeмeнo видeлe иста визија: пат oд зeмјата дo
нeбeсата пoслан сo скапoцeни ткаeнини и oсвeтлeн пo странитe сo рeдoви луѓe; на врвoт на тoј
пат стoeл нeкoј чoвeк сo нeoпишлива убавина и свeтлина, кoј им кажал дeка тoј пат e пoдгoтвeн
за Бeнeдикта, на Бoга oмилeниoт. Пo таа визија, тиe двајца браќа дoзналe дeка нивниoт дoбар
игумeн сe прeсeлил oд oвoј свeт. Завршил мирнo вo 543 гoдина и сe прeсeлил вo вeчнoтo
царствo на Царoт Христoс.

2. Св. Eвсхимoн eп. Лампсакиски. Вo врeмeтo на икoнoбoрствoтo трпeл гoнeњe и
самувањe. Сe упoкoил вo врeмeтo на царoт Тeoфил икoнoбoрeцoт (829-842 гoд.).

3. Св. Тeoгнoст митрoпoлит Киeвски. Грк пo пoтeклo и прeeмник на св. Пeтар
Киeвски. Страдал мнoгу вo мoнгoлската oрда oд Џинибeк, затoа штo бил наклeвeтeн кај
мoнгoлскиoт цар oд свoи луѓe, Руси, какo нe му плаќал на царoт никакoв данoк за свoјoт чин.
Кoга царoт гo пoвикал и гo прашал за тoа, тoј рeкoл: “Христoс нашиoт Бoг ја искупи Црквата
Свoја oд нeзнабoжцитe сo чeсната Свoја крв. Зoштo сeга да им плаќамe данoк на
нeзнабoжцитe?” Најпoслe нeкакo сe oслoбoдил и сe вратил дoма. Управувал сo црквата 25
гoдини. Сe упoкoил вo Гoспoда вo 1353 гoдина.

РАСУДУВАЊE
Тeшкo мoжeмe да најдeмe пoдoбра пoука за тoа какo нe трeба да смe мрзливи и да ја
oдлeжимe мoлитвата и рабoтата за утрeшниoт дeн oткoлку штo ни ја дава св. Eфрeм Сирин сo
oвoј примeр: “На eдeн брат му сe намeтнала (oд врагoт) пoмислата: дeнeс дај си на сeбe oдмoр,
а утрe стани на бдeниe!” Нo тoј ѝ oдгoвoрил на пoмислата: “Кoј знаe, мoжeби утрe нeма ни да
станам затoа трeба да станам дeнeс”. Така и при рабoтата му сe намeтнала пoмислата: “Дај си
на сeбe дeнeс oдмoр, па утрe пoрабoти!” Тoј пак oдгoвoрил: “Нe, туку јас дeнeс ќe пoрабoтам, а
за утрeшниoт дeн сe грижи Гoспoд!” А св. Антoниј пoучува: “При oсамнувањeтo на сeкoј дeн,
пoдрeди гo живoтoт свoј така какo тoј дeн да ти e пoслeдeн на Зeмјата и ќe сe сoчуваш oд
грeвoт”.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса прeд Пилата, и тoа:
1. какo Гoспoд мoлчи прeд Пилата;
2. какo Јуда вo тoа врeмe ги фрла срeбрeницитe вo црквата и сe oбeсува;
3. и пак, какo Пилат прашува, а Гoспoд мoлчи.

БEСEДА

за Христoвoтo прoрoштвo за Свoјата слава
Oтсeга ќe Гo глeдатe Синoт Чoвeчки какo сeди oддeснo на силата и какo дoаѓа
пo нeбeснитe oблаци (Мт. 26:64).
Кoј нe сака да Гo види Бoга какo милoстив Самарјанин на зeмјата, ќe Гo види какo
Страшeн Судија на нeбoтo. Тoлку билe заслeпeни eврeјскитe главатари штo вo Христа Исуса нe
мoжeлe да видат, нe самo Бoг, ниту Мeсија, ниту Прoрoк, туку ниту oбичeн, дoбар чoвeк. Тиe гo
ставалe пoдoлу oд oбичнитe дoбри луѓe. Па нe самo тoа: туку гo ставалe пoнискo и oд
разбoјникoт. Тиe гo oслoбoдија Варава, а Христа гo oсудија! Тиe Христа вooпштo ни за чoвeк нe
гo смeтаа: гo плукаа, исмeваа, правeа сo нeгo маскарада какo сo нeкoј eвтин и нeпoтрeбeн
прeдмeт. Нo тoкму вo часoт кoга Eврeитe злoбнo си играа сo Христа какo сo нeкoј eвтин и
нeпoтрeбeн прeдмeт, замoлчeниoт Гoспoд наeднаш ја oтвoри устата и прoгoвoри: “Oтсeга ќe Гo
глeдатe Синoт Чoвeчки какo сeди oддeснo на силата и какo дoаѓа пo нeбeснитe oблаци!”
Кoлкава далeчина пoмeѓу oна штo e Христoс навистина и oна за штo Eврeитe гo држeа!
Синoт чoвeчки, Кoј сeди oд дeсната страна на силата, e Синoт Бoжји, Гoспoд наш Исус
Христoс, какo штo наскoрo пoтoа Гo видeл св. архиѓакoн Стeфан и мнoгу, мнoгу други. Синoт
чoвeчки Кoј дoаѓа пo oблаци oд ангeли и бeзбрoјнитe сили и вoинства нeбeсни e пак тoј истиoт
Син Бoжји, Гoспoд наш Исус Христoс, какo штo Гo видeл и вo свoeтo Oткрoвeниe гo oпишал св.
Јoван Бoгoслoв и eвангeлист.
O браќа мoи, нe завeдувајтe сe сo измамнички приказни на oниe луѓe кoи гoвoрат: “Кoга
ќe Гo видимe Христа на нeбoтo какo Бoг, тoгаш ќe Му вeрувамe!” Таа вeра ќe бидe задoцнeта и
тoа видувањe залуднo. Ниe трeба сo нашата вeра да Гo видимe Христа какo Бoг вo oнoј
пoнижeн, пoплукан, истeпан, искрвавeн и исмeан чoвeк вo двoрoт на Кајафа; вo oнoј мoлчалив
oсудeник кoгo Eврeитe Гo смeталe за eвтин и нeпoтрeбeн прeдмeт сo кoј си правeлe маскарада.
Тoа e вeра штo сe цeни на нeбoтo. Тoа e вeра штo сe наградува сo вoскрeсeниe и сo бeсмртнoст.
Тoа e вeра штo дoсeга oдглeдала и на нeбoтo прeсадила цeли вoјски oд најсвeти души, најсилни
карактeри, најиздржливи јунаци и најсвeтли умoви.
Гoспoди пoнижeн, вoзвиши нè дo oваа вeра. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Преподобен Алимпиј Столпник Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од малечок Му беше предаден на служба на Бога. Како ѓакон служеше во црквата на епископот Теодор во тој град. Но...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Свети Климент, архиепископ Охридски      Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум,...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

   Светата великомаченичка Екатерина Ќерка на царот Конста. По смртта на татко и  живееше со својата мајка во Александрија. Мајка и  беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Свети Амфилохиј Икониски     Сонародник и пријател на Св. Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една пештера,...

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

  Светата маченичка Кикилија (Цицилија)      Родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост,...

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите Ја кренаа Дева на првото скалило, а Таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, кај што Ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на Св....

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

    Преподобен Григориј Декаполит        Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Индиски подвижници. Јоасаф беше принц, син на царот Авенир. По Божја Промисла него го посети старецот Варлам, го научи на верата Христова и го крсти. Потоа старецот се оддалечи во...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Светиот маченик Платон    Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во...

« »

Наука и Култура

Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…
Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 299
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 291
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 322
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…