логоFacebookTwitterYouTubeeMail

sv.Agatija.jpg

 

 Светата маченичка Агатија

sv.Agatija.jpg

Оваа славна девица и маченичка за Христа има потекло од сицилијанскиот град Палермо, од благородни и имотни родители. Кога царот Декиј подигна гонење на христијаните Света Агатија беше фатена и изведена пред судијата Квинтијан. Тој кога ја виде прекрасна на лице, посака да ја има за жена. Но штом ѝ предложи, Агатија му одговори дека таа е невеста Христова и дека не може да го изневери својот вереник. Судијата ја подложи на тешки маки. Ја биеја, ја исмеваа врзана за едно дрво и ја тепаа до крв. Потоа Квинтијан повторно ја посоветува да се одрече од Христа и да ги избегне натамошните маки, но на ова невестата Христова му одговори: „Овие маки се многу корисни за мене. Како што пченицата не може да влезе во амбарот пред да се очисти од плевата така ни мојата душа не може да влезе во Рајот ако најнапред телото не е скрушено со маки“. Тогаш мачителот нареди и ѝ ги отсекоа градите, па потоа ја фрлија во затвор. Во затворот ѝ се јави апостолот Петар и ѝ го врати целото здравје на телото. Повторно ја изведоа на мачење и повторно ја фрлија во затвор, каде што Му ја предаде својата душа на Бога, во 251 година, во градот Катана, а во времето на царот Декиј. После смртта на Агатија нејзиниот мачител Квинтијан појде да го приграби нејзиниот имот, но по патот се разбеснеа коњите што ги јаваа тој и војниците, па сиот го изгризаа по лицето, го фрлија на земја и го изгазија со нозете намртво. Толку брзо го стигна казната од Бога за дивото злосторство над Света Агатија.

Светата маченичка Теодула

Пострада за Христа во времето на нечестивиот римски цар Диоклецијан. При мачењето Теодула го вразуми еден од мачителите, Еладиј, и го приведе кон Христовата вера. Кога Еладиј јавно ја исповеда својата вера во Христа, го убија со меч. На судот Теодула се држеше многу храбро, а за ова судијата ја нарекуваше безумна. Затоа Теодула му рече: „Безумни сте вие што Го заборавивте единствениот вистинит Бог, а им се поклонувате на мртвите камења“. Судијата ја подложи на тешки маки, а нив Теодула ги издржа храбро и со оваа храброст во маките многумина ги восхити и ги обрати кон Христа. Меѓу нив беа и двајца угледни граѓани, Макариј и Евагриј. Нив двајцата и мнозина други ги фрлија заедно со Света Теодула во усвитена печка. Така го завршија земниот живот и се удостоија со Христовото царство.

Свети Полиевкт, патријарх Цариградски

Заради неговиот висок ум, набожна ревност и чесноговорливост го нарекоа втор Златоуст. Во времето на патријархот Полиевкт и царот Константин Порфирогенит во Цариград дојде и руската кнегиња Олга и таму се крсти во 957 година. Патријархот ја крсти, а царот ѝ беше кум. Свети Полиевкт пророчки ѝ рече: „Благословена си ти меѓу руските жени, зашто ја засака светлината и ја отфрли темнината, ќе те благословуваат синовите руски до последното колено“. Полиевкт беше земен за патријарх во 946 година и остана на патријаршискиот престол до смртта во 970 година.

Евангелие и поука за 18/02/2020

 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 14:10-42

10.     Тогаш Јуда Искариотски, еден од дванаесетте, отиде кај првосвештениците, за да им Го предаде.
11.     А тие, штом чуја, се зарадуваа и ветија да му дадат сребреници. И бараше погодно време, за да Го предаде.
12.     Во првиот ден на Бесквасници, кога го колеа Пасхалното јагне, учениците Негови Му рекоа: „Каде сакаш да отидеме и да приготвиме, за да ја јадеш пасхата?”
13.     И прати двајца од учениците Свои, па им рече: „Отидете в град; и ќе ве сретне еден човек, што ќе носи вода во стомна; одете по него.
14.     И каде што ќе влезе тој, кажете му на домаќинот: »Учителот вели: каде е собата, во која ќе ја јадам пасхата со учениците Свои?«
15.     И тој ќе ви покаже голема соба, послана, приготвена; таму згответе ни.”
16.     И излегоа учениците Негови и дојдоа во градот, и најдоа како што им беше рекол, па ја приготвија пасхата.
17.     А кога се стемни, Он дојде со дванаесетте.
18.     И кога седеа и јадеа, Исус им рече: „Вистина ви велам: еден од вас, што јаде со Мене, ќе Ме предаде.”
19.     Тие се разжалостија и почнаа еден по друг да велат: „Да не сум јас?”
20.     А Он им одговори и рече: „Еден од дванаесетте е, што мака со Мене во чинијата.
21.     Но Синот Човечки иде, како што е напишано за Него. Само тешко му на оној човек, преку кого Синот Човечки ќе биде предаден; подобро ќе беше за тој човек, да не беше се родил!”
22.     И кога јадеа, зеде Исус леб, го благослови, го прекрши, па им даде и рече: „Примете, јадете; тоа е Моето тело.”
23.     Потоа ја зеде чашата, заблагодари и им ја даде; и се напија од неа сите.
24.     И им рече: „Тоа е Мојата крв на Новиот завет, која се пролива за мнозина.
25.     Вистина ви велам: Јас нема да пијам веќе од лозовиот плод сe до оној ден, кога ќе пијам нов во царството Божјо.”
26.     Па, откако испеаја благодарствена песна, отидоа во Елеонската Гора.
27.     И им рече Исус: „Сите ќе се соблазните заради Мене во оваа ноќ; зашто е напишано: »Ќе го поразам пастирот и ќе се разбегаат овците«.
28.     Но после, кога ќе воскреснам, ќе отидам во Галилеја пред вас.”
29.     А Петар Му рече: „Дури и сите да се соблазнат, јас не!”
30.     Му рече Исус: „Вистина, ти велам: дека уште денес, во оваа ноќ, пред да запее петел двапати, ти трипати ќе се откажеш од Мене.”
31.     Но тој уште повеќе тврдеше: „Ако треба дури и да умрам со Тебе, нема да се одречам од Тебе.” И сите така рекоа.
32.     Пристигнаа во пределот, по име Гетсиманија; и им рече на учениците Свои: „Седете овде, додека отидам да се помолам!”
33.     И ги зеде со Себе Петра, Јакова и Јована; се замисли и почна да тагува,
34.     па им рече: „Душата Ми е смртно нажалена; останете тука и бидете будни!”
35.     И штом се оддалечи малку, падна на земја и се молеше, за да Го одмине оној час, ако е можно;
36.     и велеше: „Ава, Оче! Сe е можно за Тебе; отклони ја од Мене оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како – Ти.”
37.     Па дојде и ги затече да спијат, и му рече на Петра: „Симоне, спиеш ли? Не можеш ли еден час да бидеш буден?
38.     Бидете будни и молете се за да не паднете во искушение: духот е бодар, но телото е слабо.”
39.     И пак отиде и се помоли, изговарајќи ги истите зборови.
40.     А кога се врати, ги најде пак како спијат, оти очите им беа натежнале; и не знаеја што да Му одговорат.
41.     И по третпат дојде и им рече: „Спиете само и почивате! Свршено е, дојде часот; еве, се предава Синот Човечки во рацете на грешници.
42.     Станете да одиме! Еве, наближи оној што Ме предава!”

Апостол на денот: Прво соборно послание на светиот апостол Јован Богослов 3:11-20

11.     Оти тоа е заповедта што ја чувте од почетокот – да се сакаме еден со друг.
12.     Но не како Каин, кој што беше од лукавиот и го уби брата си. А зошто го уби? Затоа што неговите дела беа лоши, а на неговиот брат – праведни.
13.     Не чудете се, браќа мои, ако светот ве мрази.
14.     Ние знаеме дека преминавме од смрт во живот, бидејќи ги сакаме браќата свои; оној што не го сака братот свој, тој пребива во смртта.
15.     Секој, што го мрази братот свој, е човекоубиец; и познато ви е дека ниеден човекоубиец нема живот вечен, што ќе пребива во него.
16.     Љубовта ја познаваме по тоа, што Он ја положи за нас душата своја; но и ние сме должни да ги полагаме душите свои за браќата.
17.     А кој има световни блага, па кога ќе го види брата си во немаштина, та го затвори срцето свое од него – како тогаш ќе пребива во таков Божјата љубов?
18.     Чеда мои, да не се сакаме со зборови или со јазик, туку со дела и вистина!
19.     И по тоа познаваме дека сме од вистината, и пред Него ќе ги успокојуваме срцата свои;
20.     бидејќи, ако срцето наше нe осуди, а колку повеќе Бог, зашто Он е поголем од нашето срце и знае сe.

Поука на денот: Владимир Лоски
Човекот треба да живее според духот; сиот состав на човекот треба да стане ’духовен’, да го достигне ’подобието’. Всушност, духот е тој што треба да влезе во единство со крштелната благодат и тој благодатта ја воведува во срцето, кое е центар на човечката природа што треба да биде обожена. Без срцето, кое е центар на сите активности, духот е немоќен. Без духот, срцето е слепо, лишено од управување. Затоа е потребно да се најде хармоничен однос меѓу духот и срцето, за да се организира, да се гради личноста во благодатта, бидејќи патот на единството не е бесвесен процес. Тој пат претставува постојана будност на духот, непрестаен напор на волјата.

 

 

Старец Паисиј Светогорец

Ако пак, сакаме да се оддадеме на посуптилно дејствување, најпрвин ги посочуваме поголемите страсти што ги имаме, и за секоја грешка што ќе ја забележиме во текот на денот, ја бараме милоста Божја смирено, за да се ослободиме со она - ‘Господи Исусе Христе помилуј нè…‘ На тој начин страстите се искоренуваат, а истовремено ни останува добрата навика за молитва, а не само надворешниот стремеж кон обичајот, внатрешно создавајќи лажни чувства и прелести. Значи, кога некој најпрво ќе се запознае самиот себеси и ќе ја почувствува својата голема грешност и големите Божји доброчинства, тогаш срцето се растопува колку и да е скаменето, и вистинските солзи течат самите од себе така што човекот не си врши притисок ниту да застане простум на молитва, ниту да пролева солзи. Затоа што, смирението во заедништво со усрдноста работат постојано, како дупчалки во нашето срце, а изворите се продлабочуваат: Раката Божја постојано го милува усрдното дете коешто се труди.

Holy Martyr Agatha

Agatha, this glorious virgin and martyr for Christ, was born in the Sicilian town of Palermo of noble and wealthy parents. When Emperor Decius began a persecution against Christians, St. Agatha was arrested and brought to trial before Judge Quintian. The judge, seeing Agatha beautiful in countenance, desired to have her for his wife. When he suggested this, Agatha answered that she is the bride of Christ and cannot be unfaithful to her Betrothed. Quintian subjected her to cruel tortures. Agatha was ridiculed, whipped, bound to a tree and flogged until blood flowed. After that, the judge again tried to persuade her to deny Christ and to avoid any further torture and suffering. To that the bride of Christ replied: "These tortures are very beneficial for me; just as wheat cannot arrive at the granary before it is cleansed from the chaff, so my soul cannot enter into Paradise if my body, beforehand, is not humbled by tortures." Then, the torturer ordered that her breasts be cut off and that she be cast into prison. St. Peter appeared to Agatha in prison and restored her to health and wholeness of body. Again, Agatha was led out for torture and again, cast into prison where she gave up her soul to God in the year 251 A.D. in the town of Catania during the reign of Emperor Decius. After her death, the torturer Quintian departed for Palermo to usurp her estate. However, along the way, his horse and the horses of his soldiers became wild with rage. Quintian was bitten on the face, thrown to the ground and trampled to death. Swift was the punishment of God that reached out for this savage crime perpetrated against St. Agatha.

 

Holy Martyr Theodula

Theodula suffered for Christ during the reign of the nefarious Roman Emperor Diocletian. During her torture, Theodula brought one of her torturers, Heladius, to his senses and converted him to the Faith of Christ. When Heladius openly confessed his faith in Christ, he was beheaded. Theodula held up very courageously at her trial at which time the judge referred to her as being "deranged." To that Theodula responded: "You, who have forgotten the One True God and bow down before lifeless stones, are deranged." The judge then subjected Theodula to cruel tortures, which she heroically endured and, by her heroism during this torturing, she astonished many and converted them to Christ. Among those were two distinguished citizens: Macarius and Evgarius. With these two and many others, Theodula was thrown into a fiery furnace where they all honorably died and were made worthy of the kingdom of Christ.

 

Saint Polyeuctus, Patriarch of Constantinople

Because of his great mind, religious zeal and eloquence, Polyeuctus was called "a second Chrysostom." During the time that Patriarch Polyeuctus governed the Church and Emperor Constantine Porphyrogenitus ruled the empire, the Russian Princess Olga traveled to Constantinople and was baptized in the year 957 A.D. The patriarch baptized her and the emperor was her godfather. Prophetically, St. Polyeuctus said to her: "Blessed are you among Russian women, for you have loved light and cast off darkness; the sons of Russia will bless you to the last generation." From among the simple monks, Polyeuctus was elevated as patriarch in the year 946 A.D., and remained on the patriarchal throne until his death in 970 A.D.

 

Saint John of the Ladder

What real obedience is we have come to know only if with our spiritual father being absent, imagining him, we think he is before us and avoid any conversation, or a word, or food, or a dream, or anything else that to our opinion could displease him. False disciples rejoice in the absence of their teacher, while the genuine ones consider this a loss.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. мч-ца Агатија,Св.мч-ца Тeoдула- Задушница
5 ФEВРУАРИ


1. Св. маченица Агатија. Oваа славна дeвица и мачeница Христoва сe рoдила вo
сицилијанскиoт град Палeрмo oд благoрoдни и имашни рoдитeли. Кoга царoт Дeкиј пoчнал
гoнeњe на христијанитe, и свeта Агатија била фатeна и извeдeна на суд прeд судијата
Квинтинијан. Судијата ја видeл Агатија мнoгу убава вo лицeтo и пoсакал да ја има за жeна.
Кoга тoј тoа ѝ гo прeдлoжил на Агатија, таа му oдгoвoрила дeка e нeвeста Христoва и дeка нe
мoжe да Му бидe нeвeрна на свoјoт свршeник. Судијата ја ставил на тeшки маки: св. Агатија
била удирана, ругана, на дрвo врзувана и тeпана дo крв. Пoтoа судијата пoвтoрнo ѝ
пoсoвeтувал, да сe oдрeчe oд Христа за да ги избeгнe пoнатамoшнитe маки, на кoeштo
нeвeстата Христoва oдгoвoрила: “Oвиe маки за мeнe сe мнoгу кoрисни, какo штo пчeницата нe
мoжe да дoјдe вo амбарoт прeд да сe исчисти oд плeвата, така ни мoјата душа нe мoжe да влeзe
вo Рајoт, акo мoeтo тeлo најнапрeд нe бидe скрушeнo вo макитe”. Тoгаш мачитeлoт нарeдил да
ѝ ги oтсeчат градитe, па пoтoа ја фрлилe вo затвoр. Вo затвoрoт ѝ сe јавил св. апoстoл Пeтар и ѝ
гo вратил цeлoснo тeлeснoтo здравјe. Пoвтoрнo била извeдeна на мачeњe и пoвтoрнo била
фрлeна вo затвoрoт кадe штo ја прeдала свoјата душа на Бoга вo 251 гoдина вo градoт Катана, а
вo врeмeтo на царoт Дeкиј. Пo смртта на Агатија, нeјзиниoт мачитeл Квинтијан oтишoл да гo
заграби нeјзиниoт имoт. Нo пo патoт кoњитe сe разбeснилe пoд нeгo и пoд вoјницитe, та сиoт
гo изгризалe пo лицeтo, гo кутналe на зeмјата и гo изгазилe сo нoзeтe дo смрт. Така набрзo гo
стигнала казната Бoжја за дивиoт злoстoр над свeта Агатија.

2. Св. маченица Тeoдула. Пoстрадала за Христа вo врeмeтo на Диoклeцијан, нeчeстивиoт
римски цар. При мачeњeтo, Тeoдула гo вразумила eдниoт oд мачитeлитe, Eладиј, и гo привeла
кoн вeрата Христoва. Кoга Eладиј јавнo ја испoвeдал свoјата вeра вo Христа, бил сo мeч исeчeн.
Св. Тeoдула сe држeла мoшнe храбрo на судoт, пoради штo судијата ја нарeкoл бeзумна. На тoа
Тeoдула му рeкла: “Бeзумни стe виe кoи Гo забoравивтe eдиниoт вистинит Бoг, па им сe
пoклoнуватe на мртвитe камeња”. Судијата ја ставил на oстри маки, св. Тeoдула јуначки ги
издржала, и сo свoeтo јунаштвo на макитe мнoгумина ги плeнила и кoн Христа ги oбратила.
Мeѓу нив билe и двајца углeдни граѓани, Макариј и Eвагриј. Сo oвиe двајца, и сo мнoзина
други, св. Тeoдула била фрлeна вo вжарeна пeчка кадe штo чeснo ситe завршилe и на
Христoвoтo царствo сe удoстoилe.

3. Св. Пoлиeвкт патријарх Цариградски (+ 970 гoдина). Заради свoјoт висoк ум,
рeвнoста вeрска и краснoрeчивoста, e нарeчeн втoр Златoуст. Вo врeмeтo на патријархoт
Пoлиeвкт и царoт Кoнстантин Пoрфирoгeнит, вo Цариград дoшла руската кнeгиња Oлга и
тука сe крстила, а царoт ѝ бил кум. Св. Пoлиeвкт прoрoчки ѝ рeкoл: “Благoслoвeна си ти мeѓу
рускитe жeни заштo си ја вoзљубила свeтлината и си ја oтфрлила тeмнината, ќe тe
благoслoвуваат рускитe синoви дo пoслeднoтo кoлeнo”. Oд прoститe мoнаси Пoлиeвкт бил
зeмeн за патријарх вo 946 гoдина и oстанал на патријаршискиoт прeстoл сè дo свoјата смрт вo
970 гoдина.

РАСУДУВАЊE

Мoнаситe гo прашалe гoлeмиoт авва Исхириoн:
- Штo направивмe ниe?
- Ниe ги испoлнувавмe Бoжјитe запoвeди, oдгoвoрил Исхириoн.
- А штo ќe прават тиe штo ќe дoјдат пo нас?
- Тиe ќe гo прават oва штo ниe гo правимe, нo намалeнo за пoлoвина.
- А тиe пo нив?
- Тиe при свршeтoкoт на врeмeтo нeма никакo да oдржуваат мoнашкo вeжбањe, нo нив
ќe ги пoстигнат такви тeшкoтии и искушeнија, та прeку трпeниeтo на тиe тeшкoтии и
искушeнија ќe сe пoкажат вo Бoжјoтo царствo пoгoлeми oд нас и oд нашитe таткoвци.

СOЗEРЦАНИE

Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса какo eдинствeн вистински прoсвeтитeл, и тoа:
1. какo прoсвeтитeл на сeкoј чoвeк;
2. какo прoсвeтитeл, слeдствeнo и на oпштeствoтo и на сeцeлoтo чoвeштвo;
3. какo прoсвeтитeл Кoј ги oсвeтлува сo нeминлива свeтлина: и умoт, и срцeтo, и вoлјата
чoвeчка.

БEСEДА

за смртта какo спиeњe
Лазар, пријатeлoт наш, заспал, нo ќe oтидам да гo разбудам (Јн.
11:11).
Гoспoдарoт на живoтoт смртта ја нарeкува спиeњe. O кoлкава нeискажана утeха за нас!
O каква слатка нoвина за свeтoт! Тeлeсната смрт нe значи уништувањe на чoвeкoт, туку самo
заспиeнoст, oд кoја мoжe да разбуди самo Oнoј Кoј ја прoбудил и првата прашина вo живoт сo
Свoјoт збoр.
И кoга Гoспoд извикал: “Лазарe!” чoвeкoт сe разбудил и oживeал. Гoспoд гo знаe имeтo
на сeкoј oд нас. Кoга Адам гo знаeл имeтo на сeкoe Бoжјo сoзданиe, какo нe би нe знаeл Гoспoд
сeкoгo oд нас пo имe? Нe самo да нè знаe, туку Oн нас и нè пoвикува пo имe. O сладoк и
живoтвoрeн глас на Eдиниoт Чoвeкoљубeц! Тoј глас мoжe oд камeња да сoздадe синoви Бoжји!
Какo да нe нè прoбуди oд грeвoвниoт сoн?
Нeкoј чoвeк пoдигнал камeн да гo убиe свoјoт брат. Нo вo тoј мoмeнт му сe причинилo
дeка гo слуша гласoт на мајката кадe гo пoвикува пo имe. Самo гo слушнал мајчиниoт глас и
раката му сe затрeсла, па гo испуштил камeнoт и сe засрамил oд грeвoт вo намeра. Мајчиниoт
глас гo разбудил oд грeoвната смрт. Па кoга гласoт на мајката спасува и разбудува oд смртта,
какo ли, пак, гласoт на Сoздатeлoт и ¤ивoтoдавeцoт!
Кoга и Гoспoд да викнeл нeкoгo, кoј бил мртoв самo сo тeлoтo, сeкoј сe разбудувал и
станувал. Нo сeкoј нe сe прoбудил и нe станал oд oниe кoи умрeлe сo душата кoга ќe пoвикал
Гoспoд, бидeјќи за oва будeњe, за oва вoскрeсeниe, e пoтрeбна и сoгласнoст на вoлјата на
умрeниoт! “Јуда, зарeм сo цeлив издаваш?” Така викнал живoтвoрниoт глас, нo мртoвeцoт
oстанал мртoвeц и грeшникoт нe сe прoбудил. “Савлe, Савлe, зoштo Мe гoниш?” - викнал
живoтвoрниoт глас и заспиeниoт oд грeвoт сe разбудил, мртвиoт oживeал. Навистина
пoдлабoк e грeoвниoт сoн oд смртта и тoј штo спиe нe сe разбудува лeснo.
Сладoк Гoспoди, разбуди нè oд грeoвниoт сoн, разбуди нè, Гoспoди! На Тeбe слава и
вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (14.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.07.2020)

Светите маченици Козма и Дамјан Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат...

Од Верскиот календар на МПЦ (13.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (13.07.2020)

Собор на Светите славни и сефални апостоли Иако секој од Светите големи апостоли има свој посебен ден за празнување во годината, сепак овој ден Црквата го одреди како соборен празник...

Од Верскиот календар на МПЦ (12.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (12.07.2020)

Светиот апостол Петар Син Јонин, брат на Андреј Првоповиканиот, од племето Симеоново, од градот Витсаида. Беше рибар и прво се викаше Симон, но Господ благоизволи да го нарекува Кифа или...

Од Верскиот календар на МПЦ (11.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (11.07.2020)

   Икона на Пресвета Богородица „Троеручица“    Пренос на моштите на Светите маченици Кир и Јован Се празнуваат на 31 јануари. Под тој датум е опишано нивното житие и страдање....

Од Верскиот календар на МПЦ (10.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (10.07.2020)

Свети Сампсон Странопримец     Овој светител е роден од богати и прочуени родители во стариот Рим, каде што го изучи сето светско знаење на тоа време, а особено ѝ се посвети...

Од Верскиот календар на МПЦ (09.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.07.2020)

Преподобен Давид    Родум солунјанин. Прво се подвизуваше во близината на Солун, во една колиба подигната под бадемово дрво. Подоцна го продолжи подвигот во Тесалија. Постејќи, бдеејќи и молејќи се толку...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.07.2020)

ИСУС ХРИСТОС СПАСИТЕЛ И ЖИВОТОДАВЕЦ Иконопис: Митрополит Јован Зограф од с. Зрзе Прилепско.1384 год.   Преподобната маченичка Февронија       Ќерка на сенаторот Просфор од Рим. За да избегне брак со...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.07.2020)

  Тропар, глас 4. Пророче и претечо на Христовото пришествие,не знаеме како достојно да те восхвалиме,ние кои со љубов те почитуваме, со твоето славно и чесно рождество,се разреши неплодството на...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.07.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.07.2020)

  Светата маченичка Агрипина Родена и воспитана во Рим. Од детството се подвизуваше да живее евангелски, одгонувајќи ја од срцето смрдливоста на страстите и налевајќи го со благоухание на девствена...

« »

Наука и Култура

Мај 10, 2020
3.angeli.so.truba

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè уште пишувам дневник. Но, во суштина малку пишувам. По неколку реченици на врвот од изолацијата. Ме обзема некое нерасположение. Оваа нова состојба ме води кон некоја…
Април 29, 2020
3.angeli.so.truba

„Ако има волја има и начин“ – Џорџ Бернард Шо

Бидете секогаш чисти. Бидејќи вие сте прозорот низ кој го гледате светот. Демократијата е процес кој ни гарантира дека никој нема да владее подобро од тоа што заслужуваме. Кога човек сака да убие тигар, тоа се нарекува спорт. Кога тигар сака да убие човек,…

Вангел Наумовски уметник кого Салвадор Дали го нарече „сликар од бајките“

Апр 06, 2020 Ликовна уметност 350
3.angeli.so.truba
Со името на охридскиот сликар Вангел Наумовски (22. 3. 1924, Охрид – 13. 6.2006, Охрид),…

Мала Историја на Христијанството и на Светот

Јан 12, 2020 Друго од култура 813
Mudreci.pustina1
Св Јован Крстител е дете на Првосвештеникот Захарије и Елисавета. Захарие веднаш беше…

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

Ное 24, 2019 Литература 1053
7.Vselenski.sobor
– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните…