логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

  ДЕНОВИ НА ЈУСТИНИЈАН I

 
ДЕНОВИ НА ЈУСТИНИЈАН I
ТРАДИЦИОНАЛНА КУЛТУРНО-ИСТОРИСКА МАНИФЕСТАЦИЈА
„ДЕНОВИ НА ЈУСТИНИЈАН ПРВИ”
13. - 18. мај, Скопје 2013
ДЕНОВИ НА ЈУСТИНИЈАН I

Програма:
понеделник, 13. мај - МКЦ
12:00 Регистрација на учесниците
15:00 Свечено отварање на фестивалот и Master class (мајсторскиот клас) по византиско-црковно пеење на Игор Зироевич (Институт „Симон Карас”, Атина, Грција). Поздравно слово на организаторот и предавачот.
15:20 Предавање: „Симон Карас и неговиот метод – смисла, принцип и начин на употреба.”
20:00 Претставување на книгата “Антологија на Божествената литургија” прв том, на Игор Зироевич. Говорат: проф. д-р Јане Коџабашија, м-р Димитри Кумбароски и Игор Зироевич.

вторник, 14. мај - МКЦ
14:00 Промоција на севкупниот творечки опус во областа на византиското црковно пеење на нашиот еминентен византолог проф. д-р Јане Коџабашија по повод јубилејот 71 година од неговото раѓање. Говори: м-р Мирјана Павловска – Шулајкова (СОКОМ)
15:00 Предавање: „Енергиите на карактерите за израз, по методот на Симон Карас.”
16:00 Пеачка работилница: Практична примена на методот на Симон Карас
20:00 Претставување на ЦД-та „Христос во градот Витлеем” на Српскиот византиски хор, Пеење на божиќниот богослужбен круг. Говорат: д-р Ристо Солунчев, м-р Димитри Кумбароски и Игор Зироевич.

среда, 15. мај - Универзитет Евро-Балкан
10:00 Лекција на Игор Зироевич на тема: “За принципите и проблемите при пренесување на невматските текстови од средновизантиска и нововизантиска нотација на петолиниски систем.”

среда, 15. мај - МКЦ
15:00 Пеачка работилница: Практична примена на методот на Симон Карас.
20:00 Разговор (онлајн) со д-р Георгиј Константину (Атински конзерваториум) за византиското црковно пеење. Разговорот го води Игор Зироевич.
20:00 Театарска претстава: “Последната ноќ на Јустинијан Први” – монодрама во изведба на Петар Темелковски

четврток, 16. мај - Универзитет Евро-Балкан
11. 00 Предавање на м-р Георгиј Секулоски на тема: “Некои аспекти на мелодиското акцентирање на црковните текстови и влијанието на истите врз ритмиката. Музикографијата и редакторскиот процес во источното црковно пеење.”
15.00 Пеачка работилница: Практична примена на методот на Симона Караса.
20.00 Пеачка работилница: Претставување на постигнувањата на учесниците во мајсторскиот клас. Затварање на мајсторскиот клас.

петок, 17. мај - соборен храм Пресвета Богородица
21:00 Свечено затварање на фестивалот со концерт на Македонскиот византиски хор „Хармосини”, хороводец: Ристо Солунчев. Специјален гостин на коцертот протопсалт Георгиј Секулоски.

 

 

 

 

 http://mail.on.net.mk/Session/46132-WRTIybGkwbbfM7d4Xz81/MIME/INBOX/11793-02-B/2013Justinijan_Final%2B3mmBleed.pdf

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie