логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

   
П.  Што е добродетелта?      
О.  Христијанската добродетел е исполнување на Божјите заповеди со Божја помош и во согласност со човечкиот разум и добрата волја.      

П.  Колку има неопходни христијански добродетели?   

О.  Три: верата, надежта и љубовта, а се нареку- ваат неопходни бидејќи без нив не е возможно човек да се спаси.      

П.  Кои добродетели се раѓаат од овие?      

О.  Молитвата, постот, милосрдието, мудроста, правдата, јакоста, целомудрието.      

П.  Кои од нив се најпотребни?     
О.  Љубовта кон Бога и љубовта кон ближниот, а љубовта е неопходна бидејќи и во овај и идниот век е бесмртна.

 


СВЕТИ ДИМИТРИЕ РОСТОВСКИ

ПРАШАЊА И КРАТКИ ОДГОВОРИ ЗА ВЕРАТА И ЗА СÈ ДРУГО ШТО ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ ХРИСТИЈАНИНОТ

Со благослов на Неговото Високопреосвештенство
Митрополит Дебарско-кичевски
Г. Г. Тимотеј

Издава
Издавачка установа  К а н е о “ при Дебарско-кичевска епархија - Охрид

Уредник и превод: Диме Кочовски, протојереј

Лектура: Д-р Стојан Ристески

О Х Р И Д
1995Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie