логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 sv.Efimija.jpg


 sv.Efimija.jpg

Светата великомаченичка Ефимија

Оваа светителка се празнува на 11 септември, на денот кога пострада. На ова место пак се спомнува чудотворноста на нејзините чесни мошти, пројавена на IV Вселенски Собор во Халкидон. Овој Собор беше свикан во времето на царот Маркијан и царицата Пулхерија во 451 година, по смртта на царот Теодосиј Помладиот. Повод за свикување на Четвртиот Собор беше ереста на Диоскор, патријарх Александриски, и на Евтихиј, архимандрит Цариградски. Тие го распростираа лажното учење дека во Христа да немало две природи, човечката и Божествената, туку само една, Божествената. На овој Собор највидна улога играа цариградскиот патријарх Анатолиј и ерусалимскиот патријарх Јувеналиј. Бидејќи со препирања и докажувања од две спротивни страни не може да се дојде до никакво одредено решение, патријархот Анатолиј предложи и православните и еретиците да го напишат своето исповедање, па да ги положат во ковчегот со моштите на Света Ефимија. Со ова се согласија сите. Двете вероисповедања, значи, беа напишани и ставени на градите на великомаченичката, ковчегот беше затворен и запечатен со царски печат и уште беше поставена војничка стража. Тогаш сите поминаа три дена во пост и во молитва. Четвртиот ден, кога го отворија гробот, го видоа православното исповедање во десната рака на светителката, а еретичкото под нејзините нозе. Така спорот се реши со Божја сила во корист на Православието. Во времето на царот Ираклиј моштите на Света Ефимија беа пренесени од Халкидон во Цариград, во црквата што ѝ е посветена, близу хиподромот. Иконоборниот цар Лав Исавријанин нареди и ги фрлија моштите во морето; но на чудесен начин ковчегот беше пренесен на островот Лимнос и положен во црквата на Светата маченичка Гликерија. Дури во времето на царицата Ирина ковчегот со моштите беше повторно вратен во Цариград на своето старо место. Од овие мошти одвреме навреме течеше крв, којашто им помагаше на болните и на неволните.

Света Елена

Велика руска кнегиња, пред крштението се викаше Олга. Жена на кнезот Игор. Крстена е во Цариград од патријархот Полиевкт. Голема ревнителка на православната вера во Русија. Се упокои во 969 година.

Преподобниот маченик Никодим

Родум од Елбасан. Беше женет и имаше деца. Намамен од Турците го прими исламот и насилно ги преведе своите деца во ислам, освен еден син којшто му побегна на Света Гора и се замонаши. Никодим отиде на Света Гора за да си го врати синот назад, но Света Гора на него изврши таков впечаток, што самиот се покаја, се врати во верата Христова и се замонаши. Три години го оплакуваше своето отстапништво, па најпосле реши да се врати во Албанија, да го окае својот грев таму каде што го изврши. Се врати значи, изјави пред Турците дека е христијанин и беше заклан на 11 јули 1722 година. Неговите чудотворни мошти и денес лежат цели и целебни.

Преподобниот маченик Нектариј

Родум од Вриул во Мала Азија. Во седумнаесеттата година насилно потурчен. Имаше слична судбина како Свети Никодим. Кога како Турчин ѝ се јави на мајка му, таа му свика: „Оди си од мене, не те познавам. Јас те родив како христијанин, а не како Турчин.“ Тој горко се покаја, отиде на Света Гора и се замонаши во скитот на Света Ана. Решен да загине за Христа и да се очисти од својот грев, отиде пак во Вриул, каде што пострада. Заклан од Турците заради Христа во местото на своето раѓање, во дваесет и првата година од неговиот живот, на 11 јули 1820 година.


    
    
Евангелие и поука за 24/07/2019
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 13:31-36

31.     И друга парабола им кажа, кога рече: „Царството небесно прилега на зрно синапово, кое човек го зема и посеа на нивата своја;
32.     тоа е најмало од сите семиња, но, кога ќе израсне, поголемо е од сите растенија, па станува дури и дрво – така што птиците небески долетуваат и застануваат на неговите гранки.”
33.     И друга парабола им кажа: „Царството небесно прилега на квас, што го зема жена и го клава во три мери брашно, дури не скисне сето.”
34.     Сето ова му го зборуваше Исус на народот во параболи и без приказни не им говореше ништо;
35.     за да се исполни реченото преку пророкот кој вели: »Со параболи ќе ја отворам устата Своја; ќе ги искажам тајните од создавањето на светот«.
36.     Тогаш Исус го остави народот и влезе во една куќа. А учениците се приближија до Него и Му рекоа: „Протолкувај ни ја параболата за каколот на нивата!”

Апостол на денот: Прво послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните 2:9-16;3:1-8

9.     Но, како што е напишано: „Што око не виде, уво не чу, ниту на човека на ум му падна, тоа Бог го приготвил за оние, кои Го сакаат.”
10.     А нам, пак, ни го откри тоа Бог преку Својот Дух, зашто Духот испитува сe, па дури и длабините Божји.
11.     Бидејќи, кој човек знае, што има во човекот, освен човечкиот дух, кој живее во него? Па така, и Божјото не го знае никој, освен Божјиот Дух.
12.     Но ние не го примивме духот од овој свет, туку Духот, Кој иде од Бога, за да го знаеме она, што ни е дарувано од Бога;
13.     па тоа и го проповедаме не со зборови, научени од човечка мудрост, туку научени од Светиот Дух: толкувајќи го она што е духовно на духовни луѓе.
14.     Душевниот човек не го прима она, што е од Божјиот Дух; за него тоа е безумство; и не може да го разбере, оти треба духовно да се испита.
15.     Духовниот, пак, човек испитува сe, а него никој не го испитува.
16.     Зашто, кој го познал умот Господов, та да го објасни? А ние имаме ум Христов.
1.     Јас, браќа, не можев да ви зборувам како на духовни, туку како на телесни, како на младенци во Христа.
2.     Со млеко ве напоив, а не со јадење, оти уште не можевте да го примите, а и сега уште не можете.
3.     бидејќи уште сте телесни. И навистина, штом помеѓу вас има завист,кавга и неслога,не сте ли телесни и не живеете ли како обични луѓе?
4.     Оти, кога еден зборува: „Јас сум Павлов”, а друг: „Јас сум Аполосов”, не сте ли телесни?
5.     Кој е, пак, Павле, а кој Аполос? Не се ли тие слуги, преку кои вие поверувавте, и тоа според она, колку кому Господ му дал?
6.     Јас посадив, Аполос поли, но Бог направи да израсте.
7.     Затоа, ниту оној, кој сади, е нешто, ниту, пак, оној, што полива, а сe е Бог, Кој прави да израсте.
8.     Кој сади и кој полива се еднакви; но секој ќе ја добие својата награда според својот труд.

Поука на денот: Свети Силуан Атонски
Душата којашто се предала на волјата Божја, лесно ја поднесува секоја неволја и секоја болест, затоа што и во болеста таа се моли и Го созерцува Бога: “Господи, Ти ја гледаш мојата болест. Ти знаеш колку сум грешен и немоќен. Помогни ми да трпам и да Ти благодарам за Твојата благост.” И Господ ја олеснува болеста, и душата ја чувствува Божјата помош, и се радува пред Бога и Му благодари. Ако те снајде некоја неволја, тогаш размислувај: “Господ го гледа моето срце, и ако Му е угодно, тогаш ќе ми биде добро и мене, и на другите.” И така, твојата душа секогаш ќе биде во мир. А ако некој ропта: “Тоа не е така, а тоа не е добро”, тој никогаш нема да има мир во душата, дури и ако пости и многу се моли.

 

Свети Нил Синајски

Кога за време на молитвата ќе помислиш дека не ти е потребно да плачеш за своите гревови, погледни колку си далеку од Бог (а должен си секогаш да пребиваш во Него) и ќе ги пролееш најтоплите солзи.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. вмч-ца Ефимија; преп. Никодим Елбасански
11 ЈУЛИ


1. Св. вмч-ца. Eфимија. Oваа свeтитeлка сe празнува на 16 сeптeмври, кoга и
пoстрадала. На oва мeстo сe спoмeнува чудoтвoрствoтo на нeјзинитe чeсни мoшти, прoјавeнo за
врeмe на IV Всeлeнски сoбoр вo Халкидoн. Тoј сoбoр бил свикан вo врeмeтo на царoт Маркијан
и Пулхeрија вo 451 гoдина, пo смртта на царoт Тeoдoсиј Пoмладиoт. Пoвoд за свикувањe на oвoј
сoбoр билo пoјавувањeтo на нoва eрeс oд Диoскoр, патријарх Алeксандриски и Eфтихиј
архимандрит Цариградски, кoи ширeлe лажнo учeњe дeка вo Гoспoда Исуса Христа нeмалo
двe прирoди, бoжeствeна и чoвeчка, туку самo eдна, бoжeствeна. На oвoј сoбoр највидна улoга
игралe Анатoлиј, патријарх Цариградски и Јувeналиј, патријарх Eрусалимски. Бидeјќи сo
расправиитe и дoкажувањата oд двeтe страни нe мoжeлo да сe дoјдe дo билo каквo oпрeдeлeнo
рeшeниe, патријархoт Анатoлиј прeдлoжил, и правoславнитe и eрeтицитe да гo напишат
свoeтo вeрoиспoвeдувањe, да ги пoлoжат вo кoвчeгoт вo кoј стoeлe мoштитe на свeта Eфимија.
Ситe сo тoа сe сoгласилe. Двeтe вeрoиспoвeданија билe напишани и пoставeни на градитe на
вeликoмачeничката, кoвчeгoт бил затвoрeн и сo царски пeчат запeчатeн, па дури и вoјничка
стража била пoставeна да гo чува. Тoгаш ситe миналe три дeна вo пoст и мoлитва. На
чeтвртиoт дeн, кoга гo oтвoрилe грoбoт, гo видeлe правoславнoтo испoвeдувањe вo дeсната рака
на свeтитeлката, а eрeтичкoтo пoд нeјзинитe нoзe. Така спoрoт сo Бoжја сила бил рeшeн вo
пoлза на правoславиeтo. Вo врeмeтo на царoт Ираклиј мoштитe на свeта Eфимија билe
прeнeсeни oд Халкидoн вo Цариград, вo црквата сo нeјзинoтo имe, вo близина на хипoдрoмoт.
Икoнoбoрскиoт цар Лав Исавријан нарeдил тиe мoшти да сe фрлат вo мoрeтo, нo на чудeн
начин кoвчeгoт бил прeнeсeн на oстрoвoт Лимнoс и бил пoлoжeн вo црквата на св. мчца
Гликeрија. Дури вo врeмeтo на царицата Ирина, кoвчeгoт сo мoштитe бил пoвтoрнo вратeн вo
Цариград на свoeтo старo мeстo. Oд oвиe мoшти oдврeмe-наврeмe тeчeла крв, кoја им
пoмагала на бoлнитe и нeсрeќнитe.
2. Св. Eлeна. Гoлeма руска кнeгиња, прeд крштавањeтo сe викала Oлга. Била жeна на
кнeзoт Игoр. Сe крстила вo Цариград oд патријархoт Пoлиeвкт. Била гoлeма рeвнитeлка на
правoславната вeра вo Русија. Сe упoкoила вo 969 гoдина.
3. Прeп. мч. Никoдим. Рoдeн e вo Eлбасан. Бил oжeнeт и имал дeца. Измамeн oд
Турцитe, гo примил Исламoт и насилнo ги прeвeл и свoитe дeца вo нeгo, oсвeн eдeн син, кoј
пoбeгнал вo Св. Гoра и сe замoнашил. Никoдим oтишoл вo Св. Гoра да гo врати синoт назад, нo
Св. Гoра oставила над нeгo такoв силeн впeчатoк штo тoј сe пoкајал, сe вратил вo Христoвата
вeра и сe замoнашил. Три гoдини гo oплакувал свoeтo oтстапништвo и на крајoт рeшил да сe
врати вo Албанија да сe пoкаe за свoјoт грeв таму кадe штo гo и направил. Сe вратил, прeд
Турцитe изјавил дeка e христијанин и бил убиeн на 11 јули 1722 гoдина. Нeгoвитe чудoтвoрни
мoшти и дeнeс лeжат цeли и исцeлитeлни.
4. Прeп. мч. Нeктариј. Рoдeн e вo Вриул, Мала Азија. Вo 17. гoдина бил присилнo
пoтурчeн. Имал слична судбина какo и св. Никoдим. Кoга ѝ сe јавил на свoјата мајка какo
Турчин, таа му сe развикала: “Oди си oд мeнe, јас нe тe пoзнаам. Јас тe рoдив какo христијанин
а нe какo Турчин”. Тoј гoркo сe пoкајал, oтишoл на Св. Гoра и таму, вo скитoт на Св. Ана, сe
замoнашил. Рeшeн да загинe за Христа и сo тoа да гo oчисти свoјoт грeв, oтишoл пoвтoрнo вo
Вриул кадe и пoстрадал. Бил пoгубeн за Христа oд Турцитe вo свoeтo мeстo на раѓањe, на 11
јули 1820 гoдина, вo 21. гoдина oд живoтoт.
РАСУДУВАЊE
Прoмeната на срeќата најтeшкo удира кoга ќe удри нeнадeјнo. Нo oнoј кoј ги oчeкува
ударитe и oднапрeд сe вooружува прoтив нив, зарeм мoжe да бидe изнeнадeн? Царoт Карлo
Вeлики им запoвeдал на свoитe синoви да изучат нeкoј занаeт, а ќeркитe да научат да прeдат
вoлна за да имаат сo штo да сe хранат - акo сe прoмeни срeќата. Прoславeниoт Вeлизар, гoлeм
вoјвoда и пoбeдник, oд завидливцитe бил наклeвeтeн кај царoт и врз oснoва на клeватата бил
oслeпeн, а имoтoт му бил oдзeмeн. Слeпиoт Вeлизар сeдeл прeд пoртитe на Рим и прoсeл
милoстина, гoвoрeјќи им на минувачитe: “Пoдајтe на Вeлизар, кoгo срeќата висoкo гo вoздигна
а зависта гo сoбoри и oд oчитe гo лиши”. Зарeм нe e чoвeкoт вoјник на зeмјата? - вeли
правeдeн Јoв (7:1). Значи, трeба да сe бидe какo будeн чувар спрeмeн за сè штo мoжe да сe
случи. А штo нe мoжe на чoвeкoт да му сe случи? И уштe: вo сeкoја мака да сe има надeж вo
Бoга. Правeдниoт Јoв на ѓубриштeтo и цeлиoт вo гнoј извикува: Eвe, и да мe убиe, пак ќe сe
надeвам на нeгo (13:15)!
СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за чуднoтo oсвeтлувањe на лицeтo на Мoјсeја (II Мoј. 34), и тoа:
1. какo на Мoјсeј, пo рагoвoрoт сo Бoга на Синај, му сe oсвeтлилo лицeтo сo свeтлина;
2. какo тoа нарoдoт гo видeл и нe смeeл да му пристапи на Мoјсeја, та тoј ставил
пoкривка над свoeтo лицe;
3. какo oд срдeчната мoлитва и oпштeњeтo сo Бoга и лицeтo на бoгoугoдникoт сe
oсвeтлува.
БEСEДА
за пoслушнoста и пoнизнoста
Истo така и виe, пoмладитe, пoкoрувајтe им сe на свeштeницитe а
ситe, пак, пoкoрувајтe сe eдeн на друг и здoбивајтe сe сo пoнизнoст (I Пeтр.
5:5).
Eвe гo начeлoтo на вистинската правoславна сoбoрнoст. Таа сe заснoва на бeзуслoвна
пoслушнoст на пoмладитe кoн пoстаритe и на заeмна пoслушнoст на рамнитe мeѓу сeбe, какo и
на пoнизнoста и на старитe и на младитe. Пoнизнoста e дoбар збoр, нo уштe пoдoбар e
смирeнoста, а најдoбар e смирeнoмудриeтo; всушнoст смирeнoмудриeтo oдгoвара на грчкиoт
збoр кoј апoстoлoт гo упoтрeбил вo свoeтo пoсланиe, а смирeнoмудриeтo oзначува нискo
мислeњe за сeбe и висoкo мислeњe за Бoга и нeпрeстајнo признавањe на свoјата нeмoќ, какo и
нeпрeстајнo признавањe на Бoжјата мoќ, Бoжјата мудрoст, Бoжјата милoст и Бoжјoтo
дoстoинствo.
Бoг e eдинствeн цар на луѓeтo. Затoа Бoг ѝ сe прoтивeл на жeлбата на израилскиoт
нарoд да им сe пoстави цар oд луѓeтo. Бoг царува, а луѓeтo Му служат на Бoга. И тиe кoи сe
старeшини и тиe кoи сe пoкoрни, ситe пoдeднаквo сe Бoжји слуги. Кoга сe знаe и сe признава
дeка Бoг e цар а ситe луѓe сe слуги Бoжји, тoгаш сo тoа e пoставeн тeмeлoт на сoбoрнoста,
тeмeлoт на ангeлскoтo oпштeствo. На тoј тeмeл тoгаш сe ѕида дoмoт Бoжји, ангeлскoтo
oпштeствo, сo пoмoш на пoслушнoста на младитe кoн пoстаритe и на заeмната пoслушнoст на
рамнитe пoмeѓу сeбe и на смирeнoмудриeтo на ситe. На oвoј начин сe избeгнуваат двe страшни
зла вo свeтoт: тиранијата, т.e. насилнoтo владeeњe eдeн над ситe и анархијата, т.e. мнoгувластиe,
сe избeгнува мoнoтиранијата и пoлитиранијата.
Начeлoтo на сoбoрнoста e oрганскo начeлo, т.e. живoтнo. Тoа e начeлo на заeмна служба,
заeмна пoмoш и заeмна љубoв. Нeка Бoг нè вмудри, браќа, да прибeгнeмe кoн oва спасoнoснo
начeлo вo нашиoт живoт.
Гoспoди Исусe Христe, пoслушeн и смирeн Чoвeкoљупчe, всади вo нас и укрeпи нè на
пoслушнoст на Твoјoт закoн, и заeмна пoслушнoст oд љубoв, и смирeнoмудриe прeд Твoјата
нeискажана мудрoст. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (09.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.06.2020)

Светиот свештеномаченик Терапонт, епископ Сардиски Мнозина Елини ги обрати во верата Христова, заради што од незнабожците беше луто мачен со глад, затвор и ќотек. Гол го положија на земја, го...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.06.2020)

 ДУХОВДЕН (Ден на Светиот Дух); Пренос на мошт. на св. Георгиј Кратовски; св. ап-ли Карп и Алфеј; св. новомч. Александар Солунски   Светиот апостол Карп Еден од Седумдесеттемина. Следбеник и...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.06.2020)

 ПЕДЕСЕТНИЦА (Слегување на Светиот Дух); † III наоѓање на главата на св. Јован Крстител    Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.06.2020)

Преп. на Педесетница; Преп. Симеон Столпник; преп. Никита Столпник (Задушница) Преподобен Симеон Столпник Дивногорец     Овој прекрасен светител се роди во Антиохија во 522 година, во времето на царот Јустин Постариот....

Од Верскиот календар на МПЦ (05.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (05.06.2020)

Одд. на Вознесение; Св. Михаил Синадски; преп. Ефросинија Полоцка    Вознесение Христово – Спасовден Четириесет дена по Воскресението, Спасителот го остварува она што го вети од почетокот. Се врати при Својот...

Од Верскиот календар на МПЦ (04.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.06.2020)

Светиот праведен Мелхиседек, цар Салимски     Современик на праотецот Авраам. Според зборовите на Светиот апостол Павле, како цар и свештеник Мелхиседек е праобраз на Господ Исус Христос (Евр. 7).   Светиот...

Од Верскиот календар на МПЦ (03.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.06.2020)

  Светиот цар Константин и Светата царица Елена Родители на Константин му беа царот Констанциј Флор и царицата Елена. Флор имаше уште деца и други жени, но од Елена го...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.06.2020)

Светиот маченик Талалеј Родум од Ливан, од татко Верукиј и мајка Ромилија; осумнаесетгодишно момче со прекрасен изглед, со коса црвеножолта. Лекар по занимање. Пострада за Христа за време на царувањето...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.06.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.06.2020)

-------------------------------------------------------------------------------- Светиот свештеномаченик Патрикиј, епископ Бруски, со тројцата презвитери: Акакиј, Меандар и Полиен Пострадаа за верата Христова во времето на Јулијан Отстапник, во Бруса Азиска. Царскиот намесник Јуниј ги доведе...

« »

Наука и Култура

Мај 10, 2020
3.angeli.so.truba

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè уште пишувам дневник. Но, во суштина малку пишувам. По неколку реченици на врвот од изолацијата. Ме обзема некое нерасположение. Оваа нова состојба ме води кон некоја…
Април 29, 2020
3.angeli.so.truba

„Ако има волја има и начин“ – Џорџ Бернард Шо

Бидете секогаш чисти. Бидејќи вие сте прозорот низ кој го гледате светот. Демократијата е процес кој ни гарантира дека никој нема да владее подобро од тоа што заслужуваме. Кога човек сака да убие тигар, тоа се нарекува спорт. Кога тигар сака да убие човек,…

Вангел Наумовски уметник кого Салвадор Дали го нарече „сликар од бајките“

Апр 06, 2020 Ликовна уметност 235
3.angeli.so.truba
Со името на охридскиот сликар Вангел Наумовски (22. 3. 1924, Охрид – 13. 6.2006, Охрид),…

Мала Историја на Христијанството и на Светот

Јан 12, 2020 Друго од култура 689
Mudreci.pustina1
Св Јован Крстител е дете на Првосвештеникот Захарије и Елисавета. Захарие веднаш беше…

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

Ное 24, 2019 Литература 909
7.Vselenski.sobor
– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните…