логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Светиот праведен Мелхиседек, цар Салимски    

Современик на праотецот Авраам. Според зборовите на Светиот апостол Павле, како цар и свештеник Мелхиседек е праобраз на Господ Исус Христос (Евр. 7).

 markov.sv.Zlata1.jpg
Светиот маченик Василиск    

Роднина на Свети Теодор Тирон. Беше мачен заедно со Евтропиј и Клеоник. Кога последниве двајца беа распнати и на трети март издивнаа, Василиск повторно го вратија во затворот. Тогаш се случи смена на царските намесници, па Василиск остана долго во затворот. Со солзи Го молеше Бога да не го лиши од маченичката смрт. И после долга молитва Самиот Господ Исус Христос му се јави, му вети дека ќе му ја исполни желбата и го прати во неговото село да се поздрави со мајка му и со браќата. Тогаш дојде новиот намесник Агрипа и заповеда веднаш да му го доведат Василиск од селото. На патот од селото кон градот Амасија преку Својот маченик Господ изврши големи чуда, заради кои многуброен народ поверува во Христа. Агрипа му нареди на маченикот да му принесе жртва на Аполон. „Аполон значи губител!“, рече Василиск и со усрдна молитва го урна идолот во прав и со небесен оган го изгоре храмот. Уплашениот Агрипа сето тоа им го припишуваше на магиите, та нареди и Василиск го убија со меч. Тогаш Агрипа полуде и во лудилото отиде на губилиштето, најде малку од крвта на маченикот во прашината, си ја подвзра себеси под појасот, од што веднаш стана здрав. Си дојде на себе и се крсти. Подоцна некој Марин, граѓанин Комански (Комани се викаше местото каде што го погубија Василиск) подигна црква за моштите на маченикот и таму мнозина болни наоѓаа исцеление.

Вториот Вселенски Собор

Во времето на царот Теодосиј Велики овој Собор беше свикан, во 381 година, во Цариград, за да го утврди православното учење за Светиот Дух, за Којшто криво учеше тогашниот цариградски патријарх Македониј. Имено, овој духоборен патријарх учеше дека Светиот Дух е Божја твар, а не Божествена ипостас рамна на ипостасите на Отецот и Синот и со нив еднобитна. Македониј беше осуден од Соборот, а Никејскиот Симбол на Верата дополнет со учењето за Светиот Дух.

 Евангелие и поука за 04/06/2019
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 12:19-36

19.     А фарисеите се велеа помеѓу себе: „Гледате ли, дека ништо не помага? Ете, светот тргна по Него.”
20.     Меѓу дојдените за празникот, на поклонение, имаше и некои Елини.
21.     Тие пристапија кон Филипа, кој што беше од Витсаида Галилејска, и го молеа, велејќи: „Господине, сакаме да Го видиме Исуса.”
22.     Дојде Филип и му рече на Андреја; а Андреј и Филип Му кажаа на Исуса.
23.     Исус, пак, им одговори велејќи: „Дојде часот да се прослави Синот Човечки.
24.     Вистина, вистина ви велам: ако зрното пченично, што паднало на земја, не умре, останува само; а ако умре – ќе донесе голем плод.
25.     Кој ја сака душата своја, ќе ја загуби; а кој ја мрази душата своја на овој свет, ќе ја запази за живот вечен.
26.     Кој Ми служи Мене, нека врви по Мене, и каде што сум Јас, таму ќе биде и мојот слуга. И кој Ми служи Мене, него ќе го уважува и Мојот Отец.
27.     Душата сега Ми се нажали, и што да кажам? Оче, избави Ме од овој час! Но, заради тоа и дојдов на овој час.
28.     Оче, прослави го името Свое!” Тогаш дојде глас од небото: „И Го прославив, и пак ќе Го прославам.”
29.     А народот што стоеше, кога го чу тоа, велеше: „Загрми”, други, пак, рекоа: „Ангел Му прозбори.”
30.     Исус одговори и рече: „Не заради Мене беше овој глас, но заради вас.
31.     Сега е судот на овој свет; сега кнезот на овој свет ќе биде истеран надвор.
32.     И кога Јас ќе бидам издигнат од земјата, сите ќе ги привлечам кон Себе.”
33.     А ова го зборуваше за да покаже со каква смрт ќе умре.
34.     Народот Му одговори: „Сме слушале од Законот, дека Христос вечно ќе постои, а како Ти велиш оти Синот Човечки треба да биде издигнат? Кој е Тој Син Човечки?”
35.     Тогаш Исус им рече: „Уште малку време Светлината е со вас; одете дури има светлина, за да не ве опфати мракот; а кој оди по мрак, не знае каде оди.
36.     Додека ја имате Светлината, верувајте во Светлината, за да бидете синови на Светлината!” Штом го рече тоа, Исус се отстрани и се сокри од нив.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 17:19-28

19.     И зедоа, та го одведоа во ареопагот, велејќи: „Ќе можеме ли да знаеме какво е тоа учење, што го проповедаш?
20.     Оти нешто непознато внесуваш во ушите наши. Затоа сакаме да знаеме што е тоа.”
21.     А, пак, сите атињани, како и туѓинците, кои живееја при нив, во ништо друго не сакаа да го поминуваат времето освен во тоа – да зборуваат или да слушаат за нешто ново.
22.     Тогаш Павле застана среде ареопагот и рече: „Луѓе атињани, по сe гледам дека сте побожни.
23.     Зашто, кога минував и ги разгледував светилиштата ваши, најдов и жртвеник, на кој беше напишано: »На непознатиот Бог.« За Него, пак, Кого вие не Го знаете, а Кого Го почитувате, за Него јас ви проповедам.
24.     Бог, Кој го создаде светов и сe, што е во него; Он, бидејќи Господ на небото и на земјата, не живее во ракотворни храмови,
25.     ниту, пак, прима служба од човечки раце како да има потреба од нешто, но Сам на сите им дава живот, дишење и сe.
26.     Од една крв го создаде сиот род човечки за да живее по целото лице на земјата, откако утврди предопределени времиња и граници на нивното постоење,
27.     за да Го бараат Господа, та не би ли некако Го усетиле и нашле, иако Он не е далеку од секого меѓу нас;
28.     оти ние преку Него живееме, и се движиме, и постоиме, како што рекле и некои од вашите стихотворци: »Негов сме род.«

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Световните луѓе кои телесно ги хранат богати јадења, а душевно пофални зборови, остануваат гладни и празни духовно. И престолот и власта кон кои се стремат ќе останат во овој суетен свет и тие ќе бидат само со своите соништа кои уште повеќе ќе ги измачуваат во другиот живот, бидејќи станаа причина за нивното лишување од небесните блага. Додека, пак, оние што се бореа духовно и ја претпочитаа сиромашната трпеза и обичното столче (наместо престолот) и се седнаа себеси на столчето - (се осудија себеси) - се ослободија од судењето на Праведниот Суд во Судниот ден и го наследија рајот како благочестиви деца Божји.

Преподобен Амон

Тесен и тегобен пат е овој: да се бориш против своите помисли и да ги отсекуваш своите желби заради Бога.

bogorodica.k.dol.jpg

МОЛИТВАТА ЦАРУ НЕБЕСЕН

МОЛИТВА НА СВЕТИ СИМЕОН НОВ БОГОСЛОВ СО КОЈА ГО ПРИЗИВА СВЕТИОТ ДУХ


Holy Martyr Basiliscus


Basiliscus was a kinsman of St. Theodore Tiro. He was tortured together with Eutropius and Cleonicus. When the latter two (Eutropius and Cleonicus) were crucified, and expired (March 3), then Basiliscus was again returned to prison. At that time, there occurred a change in the emperor's deputy so that Basiliscus remained imprisoned for a long time. With tears, Basiliscus prayed that God not deprive him of a martyr's death. After lengthy prayers, the Lord Jesus Himself appeared to him, promised to fulfill his wish and sent him to his village to bid farewell to his mother and brothers. At that time Agrippa, a new deputy, was appointed and ordered that Basiliscus he brought from the village immediately. Enroute from the village to the town of Amasea the Lord, through His martyr, worked a great miracle and, as a result, many people believed in Christ. Agrippa ordered the martyr to offer a sacrifice to the idol Apollyon. Basiliscus said: "Apollyon means `one who kills - the destroyer,' " and with fervent prayer turned the idol into dust and with a heavenly fire burned the temple. The frightened Agrippa attributed this to magic and ordered Basiliscus beheaded. At that moment, Agrippa went insane and, in his madness, went to the scaffold, found a little blood of the martyr in the dust, placed it under his belt and he was healed. Coming to his senses he was baptized. Later on, Marinus, a citizen of Comana, the place of the execution of Basiliscus, built a church over the relics of the saint where many afflicted people found healing.


Holy Martyr John Vladimir, King of Serbia


John Vladimir was of princely lineage from Zahumlje. His grandfather was called Hvalimir and his father Petrislav. As a ruler, he was wise, merciful, meek, chaste and brave. He fervently prayed to God and voluntarily built churches and supported them. However, he had difficult struggles both internally and externally. Internally, from heretics and the Bogomils and externally from Tsar Samuel and Tsar Basil who wanted to conquer him. Samuel deceitfully captured him and cast him into prison. While he languished in prison an angel of God appeared to him and foretold that he would shortly be freed, but that he would die a martyr's death. Getting to know him better, Samuel grew to like him and gave his daughter Kosara to be his wife. When Samuel died, his son Radomir was crowned Tsar. But Vladislav, his twin brother, slew Radomir and deceitfully summoned Vladimir and beheaded him in the year 1015 A.D. The relics of this saintly king repose incorrupt in his monastery near Elbasan and over his relics, throughout the ages and even today, numerous miracles occur. In 1925, a church was built to honor this crowned martyr adjacent to the monastery of St. Nahum since John Vladimir was the benefactor of this glorious monastery.


The Second Ecumenical Council


This Council was called during the reign of Emperor Theodosius the Great in Constantinople in the year 381 A.D. Its goal was to confirm the Orthodox teaching concerning the Holy Spirit about Whom the Patriarch Macedonius of Constantinople erroneously taught. He erroneously taught that the Holy Spirit is God's creature and not a divine person (Hypostasis) equal to the Father and Son and One in essence with Them in the Holy Trinity. Macedonius was condemned by this Council and the teaching about the Holy Spirit was added to the Nicaean Symbol of Faith (the Nicene Creed).


Holy Righteous Melchisedek, King of Salem


Melchisedek was a contemporary of our forefather Abraham. According to the words of the Apostle Paul he was a king, priest and proto-type of the Lord Jesus Christ (Hebrews 7).


 Staretz Silouan

The Mother of God committed to writing neither her thoughts nor her love towards her God and her Son, nor her soul's suffering at the Crucifixion, because in any case we could not have understood, for her love for God is stronger and more ardent than the love of the Seraphim and Cherubim, and all the hosts of angels and archangels marvel at her. And though the life of the Mother of God is hidden, as it were in a holy silence, our Lord allows our Orthodox Church to know that she embraces the whole world in this love of hers, and in the Holy Spirit sees all the peoples of the earth, and like her Son pities all men and has compassion on them. O, if we might only know the love of the most holy Mother of God for all who keep the commandments of Christ, and how she pities and sorrows over sinners who do not reform! Here is a wondrous thing which passes understanding: she dwells in heaven and ever beholds the glory of God, yet she does not forget us, poor wretches that we are, and spreads her compassion over the whole earth, over all peoples. And this most pure Mother of His, the Lord has bestowed on us. She is our joy and our expectation. She is our Mother in the spirit, and kin to us by nature, as a human being, and every Christian soul leaps to her in love.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

 

Св. мч. Василиск; св. Јован Владимир
22 МАЈ


1. Св. маченик Василиск. Рoднина бил на св. Тeoдoр Тирoн. Бил мачeн заeднo сo Eвтрoпиј и
Клeoник. Кoга oвиe пoслeднивe двајца билe распнати и издивналe на 3 март, Василиск бил
вратeн пoвтoрнo вo тeмницата. Вo тoа врeмe сe случила смeна на царскитe намeсници и
Василиск oстанал дoлгo вo тeмницата. Сo сoлзи сe мoлeл Василиск на Бoга да нe му ја ускрати
мачeничката смрт. И пo дoлгата мoлитва, му сe јавил Самиoт Гoспoд Исус, му вeтил дeка ќe ја
испoлни нeгoвата жeлба и гo испратил вo нeгoвoтo сeлo да сe пoздрави сo мајка му и браќата.
Вo тoа врeмe дoшoл нoвиoт намeсник Агрипа и испратил луѓe вeднаш да гo дoвeдат Василиск
oд сeлoтo. На пат oд сeлoтo вo градoт Амасиј, Гoспoд направил прeку Свoјoт мачeник гoлeми
чуда, пoради кoи мнoгу нарoд пoвeрувал вo Христа. Агрипа му нарeдил на мачeникoт да му
принeсe жртва на Апoлoн. “Апoлoн значи губитник”, рeкoл Василиск и сo усрдна мoлитва гo
срoнал идoлoт вo прав и сo набeсeн oган гo изгoрeл храмoт. Исплашeниoт Агрипа гo
припишувал сeтo тoа на магии и нарeдил, па на Василиск сo мeч му ја прeсeклe главата. Вo тoј
мoмeнт Агрипа пoлудeл и вo лудилoтo oтишoл на губилиштeтo, нашoл малку крв oд
мачeникoт вo правoт и ја ставил на сeбe пoд пoјасoт и oздравeл. Кoга дoшoл присeбe, тoј сe
крстил. Пoдoцна нeкoј Марин, кoмански граѓанин (Кoмани сe викалo мeстoтo на пoгубувањeтo
на Василиск) пoдигнал црква кај мoштитe на мачeникoт, вo кoја мнoгу бoлни наoѓалe
исцeлeниe.

2. Св. маченик Јoван Владимир крал српски. Пoтeкнува oд кнeжeвски рoд oд Захум. Дeдo
му сe викал Хвалимир, а таткo му Пeтрислав. Какo владeтeл бил мудар, милoстив, крoтoк,
дeвствeн и храбар. Усрднo Му сe мoлeл на Бoга и сo драга вoлја ѕидал цркви и ги пoмагал. Нo
имал тeшки бoрби и oдвнатрe и oднадвoр, oдвнатрe сo eрeтицитe и сo бoгoмилитe, а oднадвoр
сo завoјувачитe: цар Самoил и цар Василиј. Самoил сo измама гo зарoбил и гo фрлил вo
тeмница. Кoга бил вo тeмницата, му сe јавил ангeл Бoжји и му прeтскажал дeка скoрo ќe бидe
oслoбoдeн oд тeмницата, нo сeпак дeка ќe заврши какo мачeник. Запoзнавајќи гo пoдoбрo,
Самoил гo засакал и му ја дал свoјата ќeрка Кoсара за жeна. Кoга умрeл Самoил, сe зацарил
нeгoвиoт син Радoмир. Нo двoличниoт брат на Радoмир, Владислав, гo убил Радoмира, па
пoтoа сo измама гo пoвикал Владимир па и нeгo гo исeкoл вo 1015 гoдина. Мoштитe на oвoј
свeт крал-мачeник пoчиваат нeтлeни вo нeгoвиoт манастир кај Eлбасан и на нив низ вeкoвитe
сe случувалe и дeндeнeшeн сe случуваат мнoгубрoјни чуда. Вo 1225 гoдина била пoдигната
црква на oвoј крунисан мачeник кај манастирoт “Св. Наум”, какo на ктитoр на oвoј славeн
манастир.

3. Втoр всeлeнски сoбoр. Вo врeмeтo на царoт Тeoдoсиј Вeлики oвoј Сoбoр бил свикан
вo 381 гoдина вo Цариград да гo утврди правoславнoтo учeњe за Свeтиoт Дух, за Кoгo кривo
учeл тoгашниoт патријарх Цариградски Макeдoниј. Oвoј духoбoрeн патријарх учeл дeкаа
Свeтиoт Дух e твар Бoжја, а нe бoжeствeна ипoстас рамна на ипoстасoт на Oтeцoт и Синoт, и
eднoбитна сo Oвиe. Макeдoниј бил oсудeн oд сoбoрoт, а Никeјскиoт Симвoл на вeрата бил уштe
дoпoлнeт сo учeњeтo за Свeтиoт Дух.

4. Св. правeдeн Малхисeдeк цар Салимски. Сoврeмeник на праoтeцoт Авраам. Пo
збoрoвитe на апoстoл Павлe, тoј, какo цар и свeштeник, бил праoбраз на Гoспoда Исуса Христа
(Eвр.7).

РАСУДУВАЊE

Какo Мoјсeј мoжeл да пoсти 40 дeна? Какo мнoгумина христијански пoдвижници
мoжeлe да живeат, и тoа дoлгoвeчнo, вo крајна вoздржанoст oд јадeњe и пиeњe? На тeлeсниoт
чoвeк, кoј нe знаe за духoвeн живoт, тoe нe e мoжнo да вeрува. Нe e мoжнo и да му сe дoкажe,
бидeјќи да сe сфати тoe сe пoстигнува самo сo примeр. Кoга св. Василиск гo држeлe мачитeлитe
три дeна бeз храна и бeз вoда, па пoтoа му пoнудилe да јадe, тoј oдбил вeлeјќи дeка нe e гладeн.
“Јас сум, рeкoл, испoлнeт сo бeсмртна храна и нe сакам да примам смртна. Вас вe храни
зeмниoт лeб, а мeнe нeбeснoтo слoвo Бoжјo; вас вe вeсeли винoтo, а мeнe благoдатта на Свeтиoт
Дух; вас вe заситува мeсoтo, а мeнe пoстoт; вас вe пoткрeпува тeлeсната сила, а мeнe Крстoт
Христoв; вас вe краси oблeката, а мeнe дoбрoдeтeлта; виe сe вeсeлитe сo смeа, а јас сe утeшувам
сo духoт прeку мoлитвата”. Eвe чoвeк, eдeн oд мнoгумината, на кoгo сe пoтврдилe збoрoвитe
Христoви: “Нe живee чoвeкoт самo oд лeб, туку и oд сeкoј збoр штo излeгува oд устата на
Бoга” (Мт. 4:4).

СOЗEРЦАНИE

Да размислувам за благoдатта на Бoга, Свeтиoт Дух вo тајната крштeниe, и тoа:
1. какo таа благoдат гo oчистува чoвeкoт oд првoрoдниoт грeв;
2. какo таа гo вбрoјува вo граѓанин на слoбoдата Христoва.

БEСEДА

за чoвeчкитe тeла какo храмoви
Или нe знаeтe дeка вашeтo тeлo e храм на Свeтиoт Дух, Кoј живee вo
вас и ви e дадeн oд Бoга и дeка нe припаѓатe самo на сeбeси? Скапo стe купeни.
(I Кoр. 6: 1920).
Зoштo браќа, нашитe тeла пoстаналe храм на Свeтиoт Дух? Затoа штo смe платeни
скапo. Гoспoд Христoс нè платил сo Свoитe грижи, сo трудoт, макитe и смртта. Заради таа
цeна ниe смe сe удoстoилe да бидeмe храм на Свeтиoт Дух.
Нo нeкoј ќe рeчe: “Таа цeна e oдамна платeна а ниe живeeмe 20 стoлeтија пoтoа?”
Сeeднo, цeната нe e платeна за eднo врeмe и за eднo пoкoлeниe, туку за ситe врeмиња и за ситe
пoкoлeнија oд Адама дo страшниoт суд. И акo уштe на Зeмјата сe рoдат милјарди и милјарди
чoвeчки битија, за ситe нив цeната e вeќe платeна. Цeната e тoлку гoлeма и бoгата штo кoга и
цeлата мoрска пeсoк ќe сe прeтвoри вo луѓe, таа би била дoвoлна.
Oд кoј мoмeнт, браќа, нашитe тeла пoстануваат храмoви на Свeтиoт Дух? Oд мoмeнтoт
на крштавањeтo. Цeната e платeна за ситe луѓe, нo храмoви на Свeтиoт Дух пoстануваат самo
oниe кoи ќe сe крстат.
Каква e пoслeдицата, браќа, oд тoа штo Свeтиoт Дух живee вo нас? Пoслeдицата e таа
штo ниe пoвeќe нe смe свoи. Кoга Свeтиoт Дух ќe сe всeли вo нашитe тeла, тoгаш Oн e гoспoдар
на нас, а нe ниe над Нeгo, ни над сeбeси. Тoгаш ниe смe, браќа, свoина на Бoга Свeтиoт Дух.
А штo значи тoа, браќа, дeка на Тајната вeчeра, кoга Гoспoд му ги изми нoзeтe и на Јуда
и кoга и Јуда гo прими oд Гoспoда касајчeтo лeб, тoгаш, сe вeли, влeзe вo нeгo сатаната (Јн.
13:27). O страшни збoрoви! O страшна казна за бoгoпрeдавствoтo! Нe значи ли тoа, браќа, дeка
кoга и ниe ќe сe oдрeчeмe oд Бoга, Кoј нас нè oчистува и нè храни, дeка Духoт Бoжји излeгува oд
нас и на нeгoвo мeстo сe всeлува сатаната? O какви тeшки значeња! O какви грoзни oпoмeни на
ситe нас крстeнитe! Свeтиoт Дух сe всeлил вo нас при крштавањeтo и си направил oд нас храм
за Сeбe. Нo Свeтиoт Дух нe прeстoјува вo нас насилнo, туку спoрeд нашата дoбра вoлја. Акo сe
oгрeшимe прoтив Нeгo, Oн сe исeлува oд нас; намeстo Нeгo влeгува сатаната и нашиoт тeлeсeн
храм сe прeтвoра вo свињарник.
O Духу, Свeти и Сeблаги, на oставај нè нас. Смилувај сe и oпрoсти ни. На Тeбe слава и
вeчна пoфалба. Амин.Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (21.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.10.2019)

Преподобна Пелагија Покајана грешничка. Родена е како незнабошка во Антиохија. Од Бога имаше голем дар на телесна убавина, а ја употребуваше за погибел на својата душа и на други. Со...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.10.2019)

Светите маченици Сергиј и Вакх Овие Свети и прекрасни маченици за верата Христова беа најпрво достоинственици на дворецот на царот Максимијан. И самиот цар многу ги уважуваше заради храброста, мудроста...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.10.2019)

Светиот апостол Тома    Еден од Дванаесетте големи апостоли. Со неговиот сомнеж во воскресението на Господ Исус Христос беше придобиена нова потврда за тој чудесен и спасоносен настан. Имено, воскреснатиот...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.10.2019)

Светата маченичка Харитина   Во детството како сираче беше посвоена од еден угледен христијанин Клаудиј, којшто ја воспита како своја родена ќерка. Дење и ноќе се учеше на Божјиот закон и...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.10.2019)

  Светиот свештеномаченик Еротеј     Другар на Св. Дионисиј Ареопагит. Верата ја прими од Св. апостол Павле малку после Дионисиј. Подоцна овој апостол го постави за епископ Атински. Во времето на...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.10.2018)

Светиот свештеномаченик Дионисиј Ареопагит     Се вбројува во Седумдесеттемина помали апостоли. Овој прекрасен маж беше од угледно нензабожечко семејство од Атина. Откако заврши фиолсофска школа во Атина, отиде во Мисир...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.10.2019)

    Свети Андреј Јуродив     По потекло Словен. Како роб го купи некој богаташ Теогност во Цариград, во времето на царот Лав Мудриот, син на царот Василиј Македонец. Андреј беше...

Од Верскиот календар на МПЦ (14.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.10.2019)

  Покровот на Пресвета Богородица       Отсекогаш Црквата ја прославува Пресвета Богородица како покровителка и заштитничка на христијанскиот род, Којашто со своите претстателски молитви Го смилостивува Бога кон нас...

Од Верскиот календар на МПЦ (13.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (13.10.2019)

  Свети Григориј Просветител, епископ Ерменски Роден е во прочуена фамилија, сродна на персискиот царски дом на царот Арбатан и на ерменското царско семејство на царот Курсару. Кога овие две...

« »

Наука и Култура

Октомври 08, 2019

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј Водолазкин, кому оваа година ќе му биде доделена наградата „BookStar“ за најчитана книга помеѓу две изданија на Фестивалот. Вечерва во киното „Фросина“ при МКЦ ќе биде промовиран…
Септември 24, 2019

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и реализација, со честите гостувања на автори, како и со сопствениот информативен блог-канал (prikazni.mk) – овој проект, со помош на програмата „Креaтивна Европа“ на…

Македонскиот победник на Прашкото квадренале „Оваа зграда зборува (на)вистина“

Сеп 24, 2019 Друго од култура 102
Во сосема неочекуван уметнички контекст и со видно заинтересирана белградска и новосадска…

Косаковски дојде на Македокс: „Не правете филмови ако можете да живеете без да правите филмови“

Авг 24, 2019 Филм, Театар 247
„Не правете филмови ако можете да живеете без да правите филмови“, вели првото од десетте…

Карактеристиките на вистински културен човек според Чехов

Авг 18, 2019 Литература 366
чехов
„Животот има свои услови. За еден човек да биде прифатен меѓу вистински образовани луѓе,…