логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Светиот пророк Еремија

Роден 600 години пред Христа, во селото Анатот, недалеку од Ерусалим. Почна да пророкува во својата петнаесетта година, во времето на царот Јосија. Им пророкуваше за покајание на царот и на неговите големци, на лажните пророци и на свештениците и во времето на овој цар Јосија одвај си ја спаси главата од убиствените раце на огорчените големци. На царот Јоаким му прорече дека неговиот погреб ќе биде како погреб на магаре, т. е. мртов ќе биде исфрлен надвор од Ерусалим и телото долго ќе му се влечка по земјата непогребано. Заради ова Еремија беше фрлен во затвор. Бидејќи во затворот не можеше да пишува, го повика Варух, којшто застана покрај неговото затворско прозорче, а Пророкот почна да му диктира. Кога му го прочитаа ова пророштво на царот, тој гневен ја фрли хартијата во оган. Промислата Божја го спаси Еремија од затворот, а врз Јоаким се исполни зборот на Пророкот. На царот Јехониј пак, му прорече дека со целото семејство ќе биде одведен во Вавилон и дека ќе умре таму, коешто наскоро и се случи. Под царот Седекија Еремија си стави јарем на вратот и така одеше по градот Ерусалим, пророкувајќи го со тоа падот на Ерусалим и ропството под јаремот на Вавилонците. На еврејските робови во Вавилон им пишуваше да не се надеваат да се вратат во Ерусалим, зашто ќе останат во Вавилон седумдесет години - така и беше. Во долината Тотеф, под Ерусалим, каде што Евреите им принесуваа на идолите деца како жртви, Еремија зеде здрав лонец во рацете, го скрши пред народот, пророкувајќи ја брзата пропаст на Јудејското царство. Наскоро Вавилонците го зазедоа Ерусалим, го убија царот Седекија, го разорија и го ограбија градот, а огромен број Евреи беа заклани во долината Тотеф, на местото каде што Пророкот го искрши оној лонец. Еремија со левитите го зеде кивотот од храмот и го однесе на ридот Нават - каде што умре Мојсеј - и овде го скри во една пештера. Огнот од храмот пак, го скри во еден длабок бунар. Некои Евреи го принудија да оди со нив во Египет, каде поживеа четири години, а потоа беше од своите сонародници убиен со камења. На Мисирците им прорече дека идолите ќе им бидат разбиени и дека Дева со Младенецот ќе дојде во Мисир. Постои предание дека самиот цар Александар Велики го посетил гробот на Пророкот Еремија. На наредба од Александар телото на Еремија е пренесено и со почести погребано во Александрија. (Мисирците речиси го обожаваа Пророкот Еремија. Затоа и го погребаа како крал. Го сметаа за чудотворец и после смртта. Правот од неговиот гроб го земаа како лек против каснатици од змија. И ден денес мнозина христијани во молитва го повикуваат Пророкот Еремија против змии).

Преподобниот маченик Акакиј Влечкар

Од селото Неохор близу Солун. Бидејќи многу беше биен од мајсторот во Серез, тој се потурчи. Потоа живееше во Хилендар како покајник и монах. Неговата сиромашна и христољубива мајка го посоветува: „Како што доброволно се одрече од Господ сега така мораш доброволно да примиш и мачеништво за слаткиот Исус.“ Ја послуша мајка му и со благослов од светогорските отци отиде во Цариград, каде што Турците го заклаа во мај 1816 година. Неговата глава се чува во манастирот на Свети Пантелејмон.

Свети Пафнутиј Боровски

Син на татарски големец, кој подоцна прими христијанска вера. Во својата дваесетта година Пафнутиј се замонаши и проживеа во манастирот сѐ до неговата деведесет и четврта година, кога се упокои во Господ. Беше девственик и подвижник, па затоа и голем чудотворец и проѕорливец. Почина во 1478 година.


   
Евангелие и поука за 14/05/2019
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 6:27-33

27.     Работете не за храна што се расипува, но за храна што останува за живот вечен и која ќе ви ја даде Синот Човечки, зашто врз Него сложил печат Бог Отец.”
28.     А тие Му рекоа: „Што да правиме, за да извршуваме дела Божји?”
29.     Исус им одговори и рече: „Делото Божјо е ова: да поверувате во Оној, Кого Го испрати Он.”
30.     А тие Му рекоа: „Каков знак ќе ни покажеш да видиме и да поверуваме? Што ќе направиш?
31.     Татковците наши јадеа мана во пустината, како што е напишано: »Леб од небото им даде да јадат.«“
32.     Но Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам: не Мојсеј ви даде леб од небото, а Мојот Отец ви дава вистински леб од небото.
33.     Зашто лебот Божји е Оној, Кој слегува од небото и му дава живот на светот.”

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 8:5-17

5.     А Филип слезе во еден самариски град и таму им благовестеше за Христа.
6.     Народот еднодушно внимаваше на тоа, што зборуваше Филип, слушајќи и гледајќи ги чудата што ги вршеше тој;
7.     оти со голем вик излегуваа нечисти духови од оние, во кои се наоѓаа, и мнозина фатени и хроми оздравуваа.
8.     И голема радост се јави во тој град.
9.     А во градот имаше еден човек по име Симон, кој пред тоа правеше магии и со тоа го доведуваше во чудо народот на Самарија, велејќи за себе дека е тој голем човек.
10.     Него го слушаа сите, и мало и големо, и велеа: „Тој е голема сила Божја.”
11.     А го слушаа затоа, оти доста време ги беше восхитувал со своите магии.
12.     Но кога му поверуваа на Филипа, кој го проповедаше Евангелието за царството Божјо и за името на Исуса Христа, се крштаваа мажи и жени.
13.     Тогаш поверува и самиот Симон, и, откако се крсти, остана при Филипа; и, гледајќи дела големи и чудеса што се вршеа, се восхитуваше.
14.     Кога чуја апостолите, што беа во Ерусалим, дека Самарија го примила словото Божјо, ги пратија кај нив Петра и Јована,
15.     кои, штом слегоа, се помолија за нив за да Го примат Духот Свети.
16.     Оти уште ниту на еден од нив не беше слегол Он, а само беа крстени во името на Господа Исуса.
17.     Тогаш полагаа над нив раце и тие Го примаа Духот Свети.

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
"Кога некој се обидува да ги постави црковните работи на православен начин, а целта му е себеси да си благоугоди, како може таквиот да биде благословен од Бога? Ниту, пак, треба да се воодушевувате од оние што црковните проблеми ги поставуваат на многу добар начин, православно, а самите не си го знаат местото во Црквата и ја потресуваат со безрасудни крајности или лекомислености во однесувањето. Тие две крајности секогаш ја измачуваат Мајката Црква, а и оние што се држат за нив бидуваат измачувани, бидејќи крајностите вообичаено се судираат. Тоа е како едниот крај да го држи демонизиран, кога има духовна безочност, презир кон сe, а пак, другиот како да го држи некој што е луд, со нездрава ревност и тврдоглавост. Тогаш - Бог да чува! Може двете крајности постојано да се судираат, а крајот никој да не им го најде. Оние што ќе можат да ги соединат двата краја ќе бидат овенчани од Христа со два невенливи венца."

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Кој се радува кога луѓето го фалат, нему демоните му се смеат. Кај славољубивиот никој никогаш не наоѓа духовни плодови, а ако воопшто најде, тие ќе бидат шупливи. Додека пак, смирениот изгледајќи навидум духовно сиромашен, поседува духовно богатство.


Старец Софрониј

Христос рече: Не плашете се да го загубите животот служејќи му на братот! Кој му служи на својот ближен, ја спасува душата своја за вечниот живот.


Holy Prophet Jeremiah


Jeremiah was born about six hundred years before Christ in the village of Anathoth not far from Jerusalem. He began to prophesy at the age of fifteen during the reign of King Josiah. He preached repentance to the king and noblemen, false prophets and priests. During the reign of King Josiah, Jeremiah barely escaped death from the murdering hands of the enraged nobles. Concerning King Jehoiakim, he prophesied that the king's burial would be like the burial of an ass, i.e., his dead body would be tossed outside Jerusalem and that his body would be dragged along the ground without benefit of burial: "He shall be buried with the burial of an ass, drawn and cast forth beyond the gates of Jerusalem" (Jeremiah 22:18). Because of this, Jeremiah was cast into a prison. Not being able to write in prison, Jeremiah invited Baruch (the son of Neriah), who stood near the small window of the prison and dictated to him. When this prophecy was read to the king, the enraged king grabbed the paper and threw it into a fire. Divine Providence saved Jeremiah from prison and the word of the prophet was fulfilled in Jehoiakim. Concerning King Jeconiah (son of Jehoiakim, King of Judah), Jeremiah prophesied that Jeconiah would be taken to Babylon with his entire family and that he would die there. All of which came about shortly: ". . . after that Nebuchadnezzar, king of Babylon, had carried away captive Jeconiah, the son of Jehoiakim, king of Judah" (Jeremiah 24:1). ". . . when he carried away captive Jeconiah, the son of Jehoiakim, the king of Judah from Jerusalem to Babylon, and all the nobles of Judah and Jerusalem" (Jeremiah 27:20). Under King Zedekiah, Jeremiah placed a yoke around his own neck and walked through Jerusalem prophesying the fall of Jerusalem and bondage under the yoke of the Babylonians. "Thus said the Lord to me; Make thee bonds and yokes and put them upon thy neck" (Jeremiah 27:2). "I spoke also to Zedekiah, king of Judah, according to all these words saying, bring your necks under the yoke of the king of Babylon, and serve him and his people, and live" (Jeremiah 27:12). To the Hebrew captives in Babylon, Jeremiah wrote telling them not to hope for a speedy return to Jerusalem for they would remain in Babylon for seventy years, which came to pass."This whole land shall be a ruin and a desert. Seventy years these nations shall be enslaved to the king of Babylon" (Jeremiah 25:11).In the valley of Topheth near Jerusalem (the Valley of Slaughter), where the Jews offered children as a sacrifice to the idols, Jeremiah took a potter's clay vessel in his hands and shattered it before the people prophesying the impending humbling of the kingdom of Judah. "Even so, I will break this people and this city, as one breaks a potter's vessel that cannot be made whole again" (Jeremiah 19:11). The Babylonians shortly captured Jerusalem, slew King Zedekiah, plundered and destroyed the city, and beheaded a great number of Jews in the Valley of Topheth on the same spot where children were slaughtered for sacrifice to the idols and where the Prophet Jeremiah smashed the potter's vessel of clay. Jeremiah, with the Levites, removed the Ark of the Covenant from the Temple to Mt. Nebo where Moses died and there he hid the Ark in a cave. However, he hid the fire from the Temple in a deep well. Jeremiah was forced by some Jews to accompany them to Egypt where he lived for four years and was then stoned to death by his countrymen. To the Egyptians, Jeremiah prophesied the destruction of their idols and the arrival of the Virgin and the Christ-Child to Egypt. There is a tradition which states that King Alexander the Great visited the tomb of the Prophet Jeremiah. By order of King Alexander, the body of Jeremiah was translated and buried in Alexandria.

Venerable Martyr Acacius, the Sandal-Maker


Acacius was from the village of Neochorion near Thessalonica. Mistreated greatly by his master craftsman in Serres, Acacius converted to Islam. Later (he returned to the Faith) and as a penitent and monk, he lived in the Monastery Hilendar (Mt. Athos). His needy and Christ-loving mother counseled him: "As you willingly denied the Lord, so now you must willingly and bravely accept martyrdom for the Sweet Jesus." The son followed the advice of his mother and with the blessings of the fathers of the Holy Mountain, Acacius traveled to Constantinople where the Turks beheaded him on May 1, 1816 A.D. His head is preserved in a reliquary in the monastery of St. Panteleimon on Mt. Athos.


Venerable Paphnutius of Borovsk


Paphnutius, the son of a Tartar nobleman, later embraced the Christian Faith. At age twenty, Paphnutius was tonsured a monk and continued to live his life in a monastery until his ninety-fourth year, when he reposed in the Lord. Paphnutius was a virgin and an ascetic. Because of this, he became a miracle-worker and discerner. He died in the year 1478 A.D.
Elder Porphyrios

We must see all the faithful as one and think that Christ is in each one of them. We must have such love for everyone so that we are ready to sacrifice our life for the one. Therefore, we must not say or think that anyone is bad, but see everyone as good instead. And if we see that some of our brothers is troubled by passions, let us not hate him, but the passions that fight him. And if you see that he is overcome by desires and habits toward previous sins, feel for him all the more, so that you too do not happen to fall into temptation, since you are made of the material that easily turns from the good to the evil. Love toward your brother prepares you to love more God. Hence, the mystery of love for God is in the love for one’s brother. For, if you do not love your brother, whom you see, how can you possibly love God, Whom you do not see?

 

  

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

 † Св. пророк Еремиј; преп. Акакиј Серски

1 МАЈ

1. Св. Прoрoк Eрeмија. Рoдeн e 600 гoдини прeд Христа вo сeлoтo Анатoта, нeдалeку oд
Eрусалим. Пoчнал да прoрoкува вo свoјата 15. гoдина, вo врeмeтo на царoт Јoсија. Му
прoрoкувал пoкајаниe на царoт, на гoлeмцитe, на лажнитe прoрoци и на свeштeници; и вo
врeмeтo на тoј цар, Јoсија, oдвај гo спасил свoјoт живoт oд убиствeната рака на oгoрчeнитe
гoлeмци. На царoт Јoаким му прoрeкoл дeка нeгoвиoт пoгрeб ќe бидe какo пoгрeб на магарe,
т.e. ќe бидe исфрлeн мртoв надвoр oд Eрусалим, и тeлoтo дoлгo ќe му сe влeчe пo зeмјата бeз
пoгрeб. Пoради тoа Eрeмија бил фрлeн вo самица. Нe мoжeјќи да пишува вo самицата,
Eрeмија гo пoвикал Варуха, кoј застанал крај прoзoрчeтo oд самицата, а тoј му диктирал. Кoга
на царoт му билo прoчитанo oва прoрoштвo, гнeвниoт цар ја дoфатил хартијата и ја фрлил вo
oган. Прoмислата Бoжја гo спасила Eрeмија oд самицата, а врз Јoаким сe испoлнилo слoвoтo
прoрoчкo. На царoт Јeхoнија му прoрeкoл дeка ќe бидe oдвeдeн вo Вавилoн сo цeлoтo свoe
сeмeјствo и дeка таму ќe умрe, штo наскoрo и сe случилo. Пoд царoт Сeдeкија, Eрeмија си
ставил јарeм на вратoт и шeтал низ Eрусалим прoрoкувајќи гo падoт на Eрусалим и рoпствoтo
пoд јарeмoт на Вавилoнцитe. Им пишувал на eврeјскитe рoбoви вo Вавилoн да сe надeваат на
пoвратoк вo Eрусалим бидeјќи ќe oстанат вo Вавилoн 70 гoдини, штo и сe случилo. Вo дoлината
Тoтeф, пoд Eрусалим, кадe штo Eврeитe им ги принeсувалe дeцата на жртва на идoлитe,
Eрeмија зeл гoлeмo тeнџeрe вo рацeтe и гo скршил прeд нарoдoт, прoрoкувајќи гo скoрoтo
сoкрушeниe на Јудeјскoтo царствo. Наскoрo Вавилoнцитe гo зазeлe Eрусалим, царoт Сeдeкија
гo убилe, градoт гo oграбилe и гo разoрилe, а oгрoмeн брoј Eврeи исeклe вo дoлината Тoтeф на
мeстoтo кадe штo дeцата билe клани на жртва на идoлитe и кадe штo прoрoкoт гo скршил
гoлeмoтo тeнџeрe. Eрeмија сo лeвититe гo зeл кивoтoт oд храмoт и гo oднeсoл на ридoт Нават,
кадe штo Мoјсeј умрeл и тука гo скрил вo eдна пeштeра. Oгнoт oд храмoт, пак, гo скрил вo eдeн
длабoк бунар. Бил примoран oд нeкoи Eврeи да oди сo нив вo Eгипeт, кадe пoживeал 4 гoдини
и тoгаш oд свoитe сoнарoдници бил убиeн сo камeња. На Eгипќанитe им гo прoрeкoл
сoкрушeниeтo на нивнитe идoли и дoаѓањeтo вo Eгипeт на Св. Дeва сo Младeнeцoт. Пoстoи
прeданиe дeка самиoт цар Алeксандар Вeлики - Макeдoнски гo пoсeтил грoбoт на прoрoкoт
Eрeмија. Пo нарeдба на царoт Алeксандар, тeлoтo на Eрeмија e прeнeсeнo и пoгрeбанo вo
Алeксандрија.
Eгипќанитe, бeз малку, гo oбoжувалe св. Eрeмија. Затoа гo пoгрeбалe какo крал. Гo
смeталe за чудoтвoрeц и пo нeгoвата смрт. Правoт oд нeгoвиoт грoб гo зeмалe какo лeк прoтив
гризнувањe oд змија. И дeн-дeнeс христијанитe гo пoвикуваат прoрoкoт Eрeмија вo мoлитвитe
прoтив змии.

2. Прeп. мч. Акакиј Пандувчар. Oд сeлoтo Нeoхoра дo Сoлун. Бидeјќи бил мнoгу
тeпан oд свoјoт мајстoр вo Срeз, тoј сe пoтурчил. Пoтoа какo пoкајник и мoнах живeeл вo
Хилeндар. Нeгoвата сирoмашна, нo христoљубива мајка, му пoсoвeтувала: “Какo штo
дoбрoвoлнo сe oдрeчe oд Гoспoда така сeга мoраш дoбрoвoлнo и храбрo да примиш
мачeништвo за Слаткиoт Исус”. Синoт ја пoслушал свoјата мајка и, сo благoслoв на
свeтoгoрскитe oтци, oтишoл вo Цариград, кадe штo бил исeчeн oд Турцитe на 1 мај 1816
гoдина. Главата му сe чува вo манастирoт “Св. Пантeлeјмoн” на Свeта Гoра.

3. Прeп. Пафнутиј Бoрoвски. Син e на татарски гoлeмeц, кoј пoдoцна ја примил
христијанската вeра. Вo свoјата 20. гoдина св. Пафнутиј сe замoнашил и прoживeал вo
манастир дo свoјата 94. гoдина, кoга сe упoкoил вo Гoспoда. Бил дeвствeник и пoдвижник,
пoради штo и гoлeм чудoтвoрeц и прoѕирливeц. Завршил вo 1478 гoдина.

РАСУДУВАЊE
Прeп. Пафнутиј Бoрoвски им гoвoрeл на свoитe учeници дeка чoвeчката душа и
нeјзинитe скриeни дeла мoжат да сe пoзнаат пo пoглeдoт на oчитe. На учeницитe тoа им
изглeдалo нeвeрoјатнo сè дoдeка oвoј Бoжји чoвeк тoа нe гo пoтврдил и тoа пoвeќeпати.
Прoѕирајќи вo туѓа судбина, Пафнутиј прoѕрeл и вo свoјата. Eдна нeдeла, уштe дoдeка бил
здрав, тoј прoрeкoл дeка нарeдниoт чeтвртoк ќe сe раздeли oд oвoј свeт. А кoга тoј чeтвртoк
oсамнал, тoј радoснo извикнал: “Eвe гo дeнoт Гoспoдoв, вeсeлeтe сe луѓe, eвe дoјдe oчeкуваниoт
дeн!”
Eтe така ја дoчeкува смртта чoвeк кoј цeл вeк мислeл на раздeлбата сo oвoј свeт и за
срeдбата сo Бoга.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за вoзнeсeниeтo на Гoспoда Исуса, и тoа:
1. какo два ангeла им сe јавуваат на учeницитe дoдeка тиe уштe глeдаат пo вoзнeсeниeтo
на Гoспoда;
2. какo oбјавуваат ангeлитe дeка Гoспoд ќe дoјдe oнака какo штo Гo видeлe учeницитe
кoга oдeл на нeбoтo.

БEСEДА
за силата на слoвoтo Гoспoдoвo
Зар нe e Мoeтo слoвo какo oган, вeли Гoспoд, и нe e ли какo чeкан штo
крши карпа (Јeз. 23:29).
Да, Гoспoди, Твoeтo слoвo e навистина какo oган штo гo стoплува правeдникoт а гo гoри
нeправeдникoт. И Твoeтo слoвo e навистина какo чeкан штo ја oмeкнува камeната тврдина на
срцeтo на пoкајникoт а ги крши вo прав срцата на нeпoкаeнитe грeшници.
Зар нe гoрeа срцата наши кoга ни збoрувашe пo патoт (Лк. 24:32)? - сe прашуваа
апoстoлитe пo разгoвoрoт сo вoскрeснатиoт Гoспoд. Кoга срцeтo кај чoвeкoт e правo, тoа гoри
oд слoвoтo Гoспoдoвo и сe тoпи oд милина и сe шири oд љубoв. А кoга срцeтo кај чoвeкoт e
нeправeднo и скамeнeтo oд грeв, тoгаш тoа изгoрува oд слoвoтo Гoспoдoвo и уштe пoвeќe сe
скамeнува. И сe скамeни срцeтo Фараoнoвo.
Залуднo грeшницитe сe утврдуваат вo свoитe тврдини oд камeн, вo свoитe тврдини oд
жeлeзo, вo свoитe тврдини oд срeбрo и златo и гo oтфрлуваат oклoпoт на Бoжјата правда. Какo
силeн и нeoдoлив чeкан каквo штo e слoвoтo Гoспoдoвo кoга Oн ќe ја искажe oсудата на тиe
камeни утврдувања вo кoи грeшницитe сe утврдуваат (ќe ги стаса казната Нeгoва).
Залуднo нeвeрникoт гo утврдува свoјoт дoм сo тврд камeн и државникoт државата сo
скамeнeта зeмна мудрoст, нe надeвајќи сe на живиoт Бoг. Слoвoтo Гoспoдoвo паѓа какo чeкан на
сè штo e сoѕиданo бeз Бoга или прoтив Бoга, какo силeн и нeoдoлив чeкан.
O браќа, да нe сe надeвамe на свoитe твoрeнија oд камeн, ниту oд мeрмeрeн, ниту oд
златeн, ниту oд срeбрeн камeн, ниту oд бeзбoжeн камeн на свoитe сoпствeни мисли. Сeтo тoа e
пoслабo прeд силата Бoжја oткoлку правoт прeд силата на вeтрoт.
O Гoспoди, сeсилeн, пoмoгни ни да гo примимe Твoeтo слoвo и на нeгo да гo ѕидамe
свoјoт живoт и вo oвoј и на oнoј свeт. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 
Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (18.09.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.09.2019)

Светиот пророк Захарија     Таткото на Свети Јован Предвесник. Син Варахиин, од родот на Авиј, кој ја држеше осмата чреда на богослужење во храмот ерусалимски. Жена му беше Елисавета, ќерка на...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.09.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.09.2019)

Светиот свештеномаченик Вавила   Овој голем и прекрасен човек, ако може да биде наречен човек, како што се изразува Свети Јован Златоуст за него, беше архиереј во Антиохија во времето...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.09.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.09.2019)

Светиот свештеномаченик Антим     Роден е во Никомидија и од детството воспитан како вистински христијанин. Телото му беше умртвено, духот смирен, зависта искоренета, гневот скротен, мрзливоста протерана,... имаше љубов кон сите,...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.09.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.09.2019)

Светиот маченик Мамант     Родум од Пафлагонија, од Теодот и Руфина, прочуени христијани. Неговите родители беа фрлени во затвор заради Христовото име. Во затворот прво умре татко му, а потоа мајка...

Од Верскиот календар на МПЦ (14.09.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.09.2019)

Почеток на црковната година  (начало на индиктот) Првиот Вселенски Собор определи црковната година да почнува на 1 септември. Месецот септември кај Евреите беше почеток на граѓанската година (Исх. 23, 16),...

Од Верскиот календар на МПЦ (13.09.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (13.09.2019)

Подобен: Како храбар:  Ковчегот што го чува твојот појас секогаш е познат како кивот на осветување за твоите слуги, и света тврдина, и слава и пофалба, и извор на исцеленија,...

Од Верскиот календар на МПЦ (12.09.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (12.09.2019)

Светите Александар, Јован и Павле, патријарси Цариградски Александар учетсвуваше на I Вселенски Собор во Никеја, наместо престарениот патријарх Митрофан, когошто потоа го наследи. Kога некои философи сакаа да се препираат...

Од Верскиот календар на МПЦ (11.09.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (11.09.2018)

Отсекувањето на главата на Св. Јован Крстител       Ирод Антипа, синот на стариот Ирод, убиецот на Витлеемските младенци во времето на раѓањето на Господ Исус, беше господар на...

Од Верскиот календар на МПЦ (10.09.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (10.09.2019)

Преподобен Мојсеј Мурин Родум Етиопјанин, а најнапред по занимање беше разбојник и водач на разбојничка дружина. Потоа покајник и голем подвижник. Како роб на еден господар, Мојсеј побегна и се...

« »

Наука и Култура

Август 24, 2019

Косаковски дојде на Македокс: „Не правете филмови ако можете да живеете без да правите филмови“

„Не правете филмови ако можете да живеете без да правите филмови“, вели првото од десетте правила за млади документаристи на Косаковски. Како предавач, тој ќе зборува за своите принципи при креацијата на своите синеастички дела и ќе ги претстави своите…
Август 18, 2019
чехов

Карактеристиките на вистински културен човек според Чехов

„Животот има свои услови. За еден човек да биде прифатен меѓу вистински образовани луѓе, тој мора да биде образован“, вели во едно писмо рускиот писател Антон Павлович Чехов кое му го испратил на неговиот помал брат, во кое му напишал и листа на услови што…

Рабиндранат Тагоре:„Погрешно го читаме светот и велиме дека нè залажува.“

Јул 04, 2019 Литература 351
Љубовта е еден од најзастапените и најуниверзалните мотиви во сите уметнички облици.…

Петтата сесија на Охридската школа на природното право

Јул 02, 2019 Научни трудови 252
Првата сесија од овој настан ја отвори акад. Владо Камбовски, раководител на Центарот за…

Доделени наградите „Златен був“ на 9. Филозофски филмски фестивал

Мај 18, 2019 Филм, Театар 352
Рускиот филм „Ноќен разговор со џелат“/ Night Talk With a Hangman и режисерот Јаков…