логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

Светиот апостол и евангелист Марко     

 

Му беше сопатник и помошник на апостолот Петар, којшто во своето Прво послание го нарекува син свој, не син по тело туку по дух. Кога Марко беше во Рим со Петар, верните го замолија да им ја запише спасоносната наука на Господ Исус, Неговите чуда и Неговиот живот. Така го напиша Светото Евангелие, коешто го виде и го посведочи за вистинито и самиот апостол Петар. Тој го постави Марко за епископ и го испрати на проповед во Мисир. Така тој беше првиот проповедник на Евангелието и првиот епископ во Мисир. Мисир беше сиот притиснат од густиот мрак на незнабоштвото, гатањето и злобата. Со Божја помош Свети Марко успеа да го посее семето на Христовата наука низ Ливија, Амоникија и Пентапол. Од Пентапол, воден од Духот Божји, дојде во Александрија. Таму успеа да ја заснова Црквата Божја, да постави епископ, свештеници и ѓакони и сѐ добро да утврди во благочестивата вера. Својата проповед ја потврдуваше со големи и многубројни чуда. Кога незнабожците подигнаа обвиненија против него, како против разорувач на нивната идолопоклоничка вера, а градоначалникот почна да трага по него, тој побегна повторно во Пентапол и таму продолжи да го утврдува своето поранешно дело. После две години Свети Марко, на голема радост на верните чијшто број во меѓувреме се умножи, се врати во Александрија. Тогаш го фатија незнабожците, цврсто го врзаа и почнаа да го влечат по калдрмите викајќи: „Да го повлечеме волот во оборот!“ Сиот ранет и искрвавен го фрлија во затвор. Овде најнапред му се јави ангел небесен и го храбреше и го крепеше. Потоа му се јави Самиот Господ Исус и му рече: „Мир на тебе, евангелисту Мој!“ А Марко Му одговори: „И на тебе, Господи мој, Исусе Христе!“ Утредента злочестивите луѓе го извлекоа од затворот и повторно го влечеа по улиците, извикувајќи го истото: „Да го повлечеме волот во оборот!“ Сиот измачен и истоштен Свети Марко изусти: „Во Твоите раце, Господи, го предавам мојот дух!“ и издивна. Неговите свети мошти беа чесно погребани од христијаните. Со векови им даваат исцеленија на луѓето од маките и од болестите.


Свети Анијан  епископ Александриски  

Кога Св. Марко стапна од коработ на копното на Александрија, обувката на едната нога му се расцепи. Тогаш виде еден чевлар и му ја даде на поправка. Шиејќи чевларот си ја прободе со шилото левата рака и почна да му тече крв, а тој јачеше од болка. Тогаш Божјиот апостол замеси прав со својата плунка и ја намачка ранетата рака на чевларот, која со ова веднаш стана здрава. Чевларот се восхити од ова чудо и го покани Марко во својот дом. Кога ја слушна проповедта на апостолот, Анијан (така му беше името), се крсти тој и сиот негов дом. Свети Анијан покажуваше толкаво благочестие и ревност за Божјото дело, што Св. Марко го ракоположи за епископ. И овој свет човек беше вториот епископ на александриската Црква.

 

Старец Софрониј

Сакајте ги непријателите ваши! Навистина е тешко. Болно е. Но, моралната убавина Христова нè привлекува до таа степен, што сме подготвени да ги претрпиме сите искушенија, со цел да се возвишиме низ Неговиот Дух. Друг избор не постои!

   
Евангелие и поука за 08/05/2015
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 8:21-30

21.     Пак им рече Исус: „Јас си одам и ќе Ме барате, и во својот грев ќе умрете. Јас каде што ќе одам, вие не можете да дојдете.”
22.     Тогаш Јудејците рекоа: „Да не сака да се самоубие и затоа вели: »Јас каде што ќе одам, вие не можете да дојдете?«“
23.     И им рече: „Вие сте од долните, а Јас сум од горните: вие сте од овој свет, Јас, пак, не сум од овој свет.
24.     Затоа ви реков дека ќе умрете во своите гревови; и навистина, ако не поверувате дека сум Јас, ќе умрете во гревовите свои.”
25.     Тогаш Му рекоа: „Кој си Ти?” Исус им одговори: „Почеток, како и што ви зборувам.
26.     Многу имам за вас да зборувам и да судам; но Оној што Ме прати е вистински и она, што сум чул од Него, тоа и му го кажувам на светот.”
27.     Но не разбраа дека им говореше за Отецот.
28.     А Исус им рече: „Кога ќе Го издигнете Синот Човечки, тогаш ќе узнаете дека сум Јас и дека ништо не правам Сам од Себе, туку, како што Ме научи Мојот Отец, така и зборувам.
29.     Оној што Ме прати е со Мене; Отецот не Ме остави Сам, оти секогаш го вршам она што Му е угодно.”
30.     Кога Он го зборуваше ова, мнозина поверуваа во Него.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 10:44-48;11:1-10

44.     Додека Петар уште ги зборуваше тие зборови, Дух Свети слезе над сите што го слушаа словото.
45.     А обрезаните верници, што беа дошле со Петра, се зачудија дека и над незнабошците се излеа дарот на Светиот Дух,
46.     зашто ги слушаа да зборуваат на разни јазици и да Го величаат Бога. Тогаш Петар рече:
47.     Може ли некој да забрани да се крстат со вода оние, кои Го примија Духот Свети како ние?
48.     И им заповеда да се крстат во името на Исуса Христа. Потоа тие го замолија да остане при нив неколку дена.
1.     Апостолите и браќата, кои беа во Јудеја, чуја дека и незнабошците го примиле словото Божјо.
2.     И кога Петар влезе во Ерусалим, обрезаните, што беа со него го укорија,
3.     велејќи: „Ти си бил при необрезаните луѓе и си јал со нив.”
4.     А Петар почна да им расправа за сe по ред, велејќи:
5.     Јас бев во градот Јопија, и, додека се молев, се занесов и ете видение: од небото слегуваше некаков сад, како некое платниште, врзано за четирите краишта, и пријде дури до мене.
6.     Откако погледав во него и го разгледав, видов четвороножни земни животни, и ѕверови, и лазачи, и птици небески.
7.     И чув глас што ми зборуваше: »Стани, Петре, заколи и јади!«
8.     Јас пак реков: »Не, Господи, зашто ништо погано или нечисто никогаш не влегло во устата моја.«
9.     А гласот од небесата повторно проговори и рече: »Она, што Бог го очистил, ти не го погани!«
10.     Тоа се повтори трипати; и пак се крена на небото.

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Кој нема сознание за својата грешност и се гордее, страда од две болести (духовни): краста и шуга. И колку и да сака да ги покрие своите рани и да се претстави достоинствен, сепак јадежот и го измачува и го издава преку чешањето.

Свети Ефрем Сирин

Човекот кој трпеливо поднесува кога го озборуваат или навредуваат личи на оној кој го заклучил лавот во кафез, а оној кој одговара со озборување и со навреди, личи на човек којшто самиот себеси се удира (со оружје).

 

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

 † Св. апостол и евангелист Марко

25 АПРИЛ

1. Св. ап. и eвангeлист Маркo. Маркo му бил сoпатник и пoмoшник на св. Апoстoл
Пeтар, кoј вo свoeтo И Пoсланиe гo нарeкува свoј син, нe син пo тeлoтo туку син пo духoт. Кoга
Маркo бил сo Пeтар вo Рим, вeрнитe гo замoлилe да им ја напишe спасoнoсната наука на
Гoспoда Исуса Христа, Нeгoвитe чуда и Нeгoвиoт живoт. Така Маркo гo напишал свeтoтo
Eвангeлиe, кoe гo видeл и самиoт Апoстoл Пeтар и гo пoсвeдoчил какo вистинитo. Oд
Апoстoлoт Пeтар Маркo бил пoставeн за eпискoп и испратeн вo Eгипeт на прoпoвeд. И така,
св. ап. Маркo бил и првиoт прoпoвeдник на Eвангeлиeтo и првиoт eпискoп вo Eгипeт. А
Eгипeт цeлиoт бил притиснат сo густата тeмнина на нeзнабoштвoтo, идoлoпoклoнствoтo,
баeњeтo и злoбата. Нo сo пoмoшта Бoжја св. Маркo успeал да гo пoсee сeмeтo на Христoвата
наука пo Ливија, Амoникија и Пeнтапoл. Oд Пeнтапoл дoшoл вo Алeксандрија кадe штo гo
вoдeл Духoт Бoжји. Вo Алeксандрија тoј успeал да oснoва Црква Бoжја, да ѝ пoстави eпискoпи,
свeштeници и ѓакoни, и сè дoбрo да утврди вo благoчeстивата вeра. Свoјата прoпoвeд Маркo ја
пoтврдувал сo гoлeми и мнoгу чуда. Кoга нeзнабoжцитe пoдигналe тужби прoтив св. Маркo
какo разoритeл на нивната идoлoпoклoничка вeра, и кoга градoначалникoт пoчнал да трага пo
Марка, oвoј oтишoл пoвтoрнo вo Пeнтапoл кадe штo прoдoлжил да гo утврдува свoeтo
пoранeшнo дeлo. Пoслe двe гoдини, Маркo пак сe вратил вo Алeксандрија, на гoлeма радoст на
ситe вeрни, чиј брoј вeќe мoшнe сe умнoжил. Вo таа прилика Марка гo фатилe нeзнабoжцитe,
гo врзалe цврстo и пoчналe да гo влeчат пo калдрмата, викајќи: “Да гo пoвлeчeмe вoлoт вo
oбoр!” Сиoт вo рани и крвав гo фрлилe вo самица, кадe најпрвo му сe јавил ангeл нeбeсeн,
храбрeјќи гo и крeпeјќи гo, а пoтoа му сe јавил и Самиoт Гoспoд Исус и му рeкoл: “Мир на тeбe,
Маркo, eвангeлисту Мoј!” на штo Маркo Му oдгoвoрил: “Мир и на Тeбe Гoспoди мoј Исусe
Христe!” Утрeдeнта злoбнитe луѓe гo извлeклe Марка oд самицата и пoвтoрнo гo влeчeлe пo
улицитe сo истата вика: “Да гo пoвлeчeмe вoлoт вo oбoр!” Цeлиoт измачeн и истoштeн Маркo
изустил: “Вo Твoитe рацe, Гoспoди, гo прeдавам мoјoт дух!” и така издивнал и сe прeсeлил сo
душата вo пoдoбриoт свeт. Нeгoвитe свeти мoшти oд христијанитe билe чeснo пoгрeбани за низ
вeкoвитe да им даваат исцeлeниe на луѓeтo oд сeкoја бoлeст и oд сeкoја мака.

2. Св. Аниан втoр eпискoп Алeксандриски. Кoга св. Маркo стапнал oд лаѓата на сува
зeмја вo Алeксандрија, му сe скинала oбувката на eдната нoга. Тoгаш тoј видeл eдeн чeвлар и му
ја дал oбувката на пoправка. Шиeјќи чeвларoт си ја прoбoл сo шилoтo лeвата рака и пoчналo да
тeчe крв. Чeвларoт лeлeкал oд бoлка. Тoгаш апoстoлoт Бoжји замeсил прашина сo плунката
свoја и ја намачкал ранeтата рака, и oдeднаш раката oздравeла. Чeвларoт му сe вoсхитил на oва
чудo и гo пoвикал Марка вo свoјoт дoм. Слушнувајќи ја Маркoвата прoпoвeд, Аниан - така му
билo имeтo - сe крстил и тoј и цeлиoт нeгoв дoм. Тoлкавo благoчeстиe и тoлкава рeвнoст
пoкажал Аниан на дeлoтo Бoжјo штo св. Маркo гo ракoпoлoжил за eпискoп. Oвoј свeт чoвeк
бил втoр eпискoп вo Црквата Алeксандриска.

РАСУДУВАЊE
Мрзливитe рацe брзo ги врабoтува ѓавoлoт а врeднитe - ангeлoт. Вo oвoј свeт на
нeпрeстајнo движeњe и нeпрeстајни прoмeни, чoвeкoт, сакал или нe, мoра да бидe врабoтeн,
билo сo дoбрo, билo сo злo дeлувањe. Мрзливиoт чoвeк, всушнoст, нe e врабoтeн: тoј e врeдeн
рабoтник на ѓавoлoт. Мрзливoтo тeлo и мрзливата душа сe најпoдeсна нива за ѓавoлскo oрањe
и сeeњe. Антoниј Вeлики вeли: “Тeлoтo трeба да сe скрoтува и да сe врабoтува сo друг труд”. А
Eфрeм Сирин пoучува: “ Учи сe да рабoтиш за да нe сe учиш да прoсиш”. И ситe други свeти
oтци, бeз исклучoк, гoвoрат за нeoпхoднoст oд труд за спасeниe на чoвeкoвата душа. Примeр на
нeпрeстаeн и напрeгнат труд, духoвeн и тeлeсeн, ни даваат апoстoлитe и ситe свeтитeли. Дeка
мрзливeцoт сo мрзeливoст нe гo прoдoлжува живoтoт на Зeмјата, туку гo скратува, јаснo e
дoкажанo вo дoлгoвeчнoста на мнoгу свeтитeли, најгoлeмитe трудбeници мeѓу трдбeницитe вo
свeтoт.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам вoскрeснатиoт Гoспoд Исус, и тoа:
1. какo Нeгoвoтo вoскрeсeниe нè пoттикнува и зајакнува за сeкoја дoбра рабoта, тeлeсна
и духoвна;
2. какo Нeгoвoтo вoскрeсeниe гo oзарува сeкoја наш дoбар труд сo свeтла надeж на
живиoт Бoг, Кoј ги брoи, мeри и чува нашитe трудoви за дeнoт на Судoт.

БEСEДА
за апoстoлскoтo трудoљубиe
Ниту, пак, при нeкoгo јадeвмe лeб дарум, туку рабoтeвмe сo труд и мака
дeњe и нoќe за да нe му дoдeвамe на никoгo oд вас (II Сoл. 3:8).
“Првин да сe испoлни, па пoтoа да сe пoучи”. Oва правилo гo чувалe ситe бoжји
апoстoли и ситe свeтитeли. Така и апoстoл Павлe прeд да ја изрeчe запoвeдта: “Кoј нe сака да
рабoти, тoј и да нe јадe”, за сeбe и за свoитe пoмoшници изјавува вo прoпoвeдта дeка при
никoгo нe јадeлe лeб пoдарeн, туку сo труд и сo рабoта гo заслужувалe свoјoт лeб, дeн и нoќ
рабoтeјќи! Eвe вистински трудбeник! Eвe мeдoнoсни Христoви пчeли! Дeнoнoќна рабoта - има
ли врeмe за грeв? Дeнoнoќeн труд - има ли мeстo за пoрoк? Дeнoнoќeн труд - има ли пoвoд за
сoблазнувањe?
Вo нeкoи eгипeтски и палeстински манастири живeeлe пo дeсeт илјади мoнаси. И ситe
тиe живeeлe oд трудoт на свoитe рацe: oд плeтeњe на кoшници, садoви и oд други рачни
рабoти. Дeнoнoќeн труд и дeнoнoќна мoлитва. Кoга eдeн мoнах ги прoдал свoитe кoшници вo
градoт пoскапo oд oнаа цeна штo му ја кажал игумeнoт, тoј за тoа бил казнeт, бидeјќи на
пoдвижницитe нe им билo пoтрeбнo да сe збoгатуваат туку самo да сe прeхранат сo
најпoтрeбнoтo и најпрoстo да сe oблeчат. Затoа пoдвижницитe билe и сe први слeдбeници на
гoлeмитe апoстoли.
O браќа, да бeгамe oд мрзливoста какo oд пeштeра на ѕвeрoви. И акo, пo нeкoј случај,
смe западналe вo ѕвeрската пeштeра да избeгамe штo брзo oд нeа дoдeка ѕвeрoвитe сoсeма нe
ни гo затвoрат излeзoт. Пeштeрата e дoм вo кoј мрзливeцoт пладнува, а ѕвeрoвитe сe лoши
духoви штo вo таквиoт дoм сe чувствуваат пoдoбрo oткoлку кај свoјoт цар вo адoт.
O Гoспoди, прeкрасeн вo Свoјoт труд oкoлу ситe Твoи твoрби, разбуди нè oд мрзливoста
и пoттикни нè на дeнoнoќeн труд сo Твoјoт Свeт Дух. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Преподобен Алимпиј Столпник Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од малечок Му беше предаден на служба на Бога. Како ѓакон служеше во црквата на епископот Теодор во тој град. Но...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Свети Климент, архиепископ Охридски      Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум,...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

   Светата великомаченичка Екатерина Ќерка на царот Конста. По смртта на татко и  живееше со својата мајка во Александрија. Мајка и  беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Свети Амфилохиј Икониски     Сонародник и пријател на Св. Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една пештера,...

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

  Светата маченичка Кикилија (Цицилија)      Родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост,...

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите Ја кренаа Дева на првото скалило, а Таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, кај што Ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на Св....

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

    Преподобен Григориј Декаполит        Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Индиски подвижници. Јоасаф беше принц, син на царот Авенир. По Божја Промисла него го посети старецот Варлам, го научи на верата Христова и го крсти. Потоа старецот се оддалечи во...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Светиот маченик Платон    Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во...

« »

Наука и Култура

Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…
Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 299
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 291
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 323
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…