логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Светиот маченик Евпсихиј

Од благороден род и добро воспитан во благочестивата вера. Во времето на царот Јулијан Отстапник, кога во Кесарија со Црквата Божја управуваше Св. Василиј Велики, Евпсихиј стапи во брак со една угледна девојка. Но не му беше дадено да поживее во брак ниту еден ден. Зашто во времето на неговата свадба се погоди незнабожечкиот празник на принесување жртви на идолот Фортуна. Евпсихиј отиде со другарите и ги искрши сите идоли во храмот, па и самиот храм го разори. Кога слушна за ова царот Јулијан многу се разгневи и нареди виновниците да се убијат, многубројни христијани да се земат за војска, да им се наложи огромен данок на христијаните, на нивна сметка повторно да се изгради храмот на Фортуна, а на градот да му се одземе почесното име Кесарија (кое му го беше дал кесарот Клавдиј) и да се нарече со поранешното име Маза. Свети Евпсихиј најпрво го врзаа за дрво и страшно го мачеа, а потоа го убија во 362 година. Малку потоа свирепиот цар Јулијан патувајќи за Персија го посети овој град, а одеше во војна. Во пресрет му излезе Св. Василиј и во знак на почест и гостопримство изнесе три јачмени лебови. Царот нареди и на светителот како дар му дадоа грст сено. „Ти нам ни се подбиваш цару. Ние ти принесуваме од лебот со којшто се храниме, а ти нам ни даваш скотска храна, којашто ти со својата власт не можеш да ја претвориш во човечка“. На ова царот му одговори: „Знај дека со тоа сено ќе те хранам кога ќе се вратам од Персија!“ Но злобниот отстапник никогаш повеќе не се врати жив од Персија, зашто загина со заслужена и неприродна смрт.

vozdvizenie.jpg

Преподобниот маченик Вадим

За време на персискиот цар Сапор, игуменот на еден манастир, Вадим, маж исполнет со благочестие, беше фрлен во затвор заедно со седуммина свои ученици. Во затворот со нив беше и еден кнез христијанин, Нирсан. Секој ден ги изведуваа и ги тепаа. Се уплаши кнезот Нирсан и вети дека ќе ја напушти верата и ќе му се поклони на сонцето. Ова му беше угодно на Сапор и тој му вети на Нирсан дека меѓу другото ќе му го даде и сиот имот на Вадимовиот манастир, ако тој се согласи со своја рака да го убие Вадим. Нирсан се согласи и на тоа. Раката му се тресеше од страв пред достоинственото лице на Свети Вадим и тој удираше многупати по вратот на светиот игумен дури не го обезглави. Но наскоро по ова падна во очајание и самиот себеси се прободе со меч, примајќи казна од своја рака зашто уби праведник. Свети Вадим пострада во 367 година.

 

Евангелие и поука за 22/04/2019
Почеток
 
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 24:3-35

3.     И кога седеше во Елеонската Гора, дојдоа при Него учениците Негови насамо и Му рекоа: „Кажи ни, кога ќе биде тоа, и каков ќе виде знакот за Твоето доаѓање и за свршетокот на светот?”
4.     А Исус им одговори и рече: „Пазете се, да не ве излаже некој;
5.     зашто мнозина ќе дојдат во Мое име, говорејќи: »Јас сум Христос!« и ќе прелажат мнозина.
6.     Ќе слушате боеви и гласови за војни. Гледајте да не се уплашите, оти сето тоа треба да биде; ама тоа уште не е крајот.
7.     Зашто ќе се дигне народ против народ, и царство против царство; и на места ќе има глад, помор и потреси;
8.     а сето тоа е почеток на болките.
9.     Тогаш ќе ве предадат на маки и ќе ве убијат; и ќе бидете мразени од сите народи, заради Моето име.
10.     Тогаш мнозина ќе се соблазнат и еден со друг ќе се предаваат, и еден со друг ќе се мразат;
11.     многу лажни пророци ќе се појават и ќе прелажат мнозина;
12.     и бидејќи беззаконијата ќе се умножат, кај мнозина љубовта ќе се олади.
13.     А кој претрпи до крај, тој ќе биде спасен.
14.     И ќе биде проповедано ова Евангелие за царството по целиот свет, за сведоштво на сите народи; и тогаш ќе дојде крајот.
15.     Па така, штом ја видите мерзоста на запустението да стои на свето место, за која е зборувано преку пророкот Даниил – кој чита, нека разбере,
16.     тогаш оние, што се наоѓаат во Јудеја, да бегаат по планините;
17.     кој е на покрив, нека не слегува да земе нешто од куќата своја;
18.     и кој е на нива, нека не се враќа дома за да ги земе алиштата свои!
19.     Но тешко на бремените и на оние што дојдат во тие дни.
20.     Затоа молете се да не стане бегањето ваше зиме, или во сабота;
21.     оти тогаш ќе биде мака, каква што не била од почетокот на светот па досега, а и нема да биде.
22.     И, ако не се скратат оние дни, никој не би се спасил; но заради избраните ќе се скратат тие дни.
23.     Тогаш, ако ви каже некој: »Еве, овде е Христос, или таму е«, не верувајте!
24.     Оти ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, и ќе покажат големи знаци и чуда, за да ги прелажат, ако е можно, избраните.
25.     Ете, однапред ви кажав.
26.     И така, ако ви речат: »Ете, во пустината е Он« – не излегувајте;, Ете, во тајната соба е« – не верувајте!
27.     Зашто, како молњата што излегува од исток и се гледа дури до запад, така ќе биде доаѓањето на Синот Човечки.
28.     Оти, каде што е трупот, таму се собираат и орлите.
29.     И веднаш, по маките на тие дни, сонцето ќе потемни и месечината нема да ја дава својата светлина, и ѕвездите ќе попаѓаат од небото, и силите небески ќе попуштат.
30.     Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го видат Синот Човечки како иде на небеските облаци, со голема слава и сила;
31.     и ќе ги испрати Своите ангели со голем трубен глас, и ќе ги соберат Неговите избраници од четирите ветра, од едниот до другиот крај на небесата.
32.     Со смоквата направете споредба: штом се подмладат нејзините гранки и пуштат лисја, знаете дека е близу летото;
33.     така и вие, кога ќе го видите сето тоа, знајте дека е близу, пред вратата.
34.     Вистина ви велам: нема да премине овој род, додека сето тоа не се исполни.
35.     Небото и земјата ќе преминат, но зборовите Мои нема да преминат.

Поука на денот: Авва Варсануфиј
Смирението е скратено спасение.

 

Свети Теолипт Филаделфиски

Бегањето од светот кон Христа дава прибежиште. Свет, пак, ја нарекувам љубовта кон сетилните нешта и кон телото. Оној којшто со разбирање на Вистината се отуѓил од тоа станува Христов посвоеник кој ја умножува љубовта Негова, со која ја отфрла севкупноста на овој свет и го купува „скапоцениот бисер“ – Христа.

 


 
   Holy Martyr Eupsychius


Eupsychius was of noble birth and was well instructed in pious beliefs. During the reign of Julian the Apostate and when St. Basil the Great governed the Church of God in Caesarea, Eupsychius entered into marriage with a prominent maiden. However, it was not given to him to live even one day in marriage. For at the time of his wedding, it so happened that there was a pagan feast with sacrificial offerings to the idol Fortune. Eupsychius, with his companions, entered the temple and smashed all the idols and even demolished the temple itself. Hearing of this, Julian became greatly enraged and ordered the culprits beheaded; that many Christians be inducted into the army; that an enormous tribute be imposed upon all Christians; that, at the expense of the Christians, the temple of Fortune be rebuilt again and, that the city be deprived of its honorary name `Caesarea' given it by Caesar Claudius and to be called by its former name, Maza. At first, Eupsychius was tied to a tree, brutally tortured and later was beheaded in the year 362 A.D. Shortly after that, the wicked Emperor Julian visited this city (Maza) on his way to Persia against whom he was waging war. St. Basil the Great went out to meet him and carried three loaves of barley bread as a sign of respect and hospitality. The emperor ordered that a handful of hay be given to the saint as a reciprocal gift. St. Basil said to the emperor: "You make jest of us O Emperor. We offer you bread by which we feed ourselves and you, in turn, give us food for livestock which you, by your authority cannot change into food for men." To that the emperor replied: "Know that I will feed you this hay when I return from Persia." However, the wicked apostate did not return from Persia, for he died a deserving and unnatural death.


Venerable Martyr Vadim


During the reign of the Persian Emperor Sapor, Vadim, the abbot of a certain monastery and a man famous for his generosity was cast into prison with seven of his disciples. With them in prison was a certain Prince Nirsan who was also a Christian. Everyday they were taken out and beaten. Prince Nirsan became terrified and promised to deny the Faith and worship the sun. This was gratifying to Sapor and he promised to give Nirsan, among other things, the entire estate of Vadim's monastery if he would behead Vadim by his own hand. Nirsan agrees to this. With a quivering hand and frightened by the majestic countenance of St. Vadim, he struck this holy man with the sword many times on the neck until he finally beheaded him. Shortly after that, Nirsan succumbed to despair and stabbed himself with the sword and received at his own hand, the due punishment for the murder of the righteous one. St. Vadim suffered in the year 376 A.D.


Gerontikon

They say that some, regarding the way Abba Macarius treated his brethren with no malice, said to him: “Why are you doing this to yourself?” And the elder answered: “Twelve years have I served my Lord to give me this blessing, and you advise me to throw it away?”

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 св. маченик Евпсихиј, преподобен маченик Вадим


9 АПРИЛ


1. Св. мч. Eвпсихиј. Бил oд благoрoднo пoтeклo и вoспитан дoбрo вo благoчeстивата
вeра. Вo врeмeтo на царoт Јулијан Oтстапникoт, кoга вo Кeсарија сo Црквата Бoжја управувал
св. Василиј Вeлики, Eвпсихиј стапил вo брак сo углeдна дeвoјка. Нo нe му билo дадeнo ни eдeн
дeн да пoживee вo бракoт, бидeјќи вo врeмeтo на нeгoвата вeсeлба сe случил нeзнабoжeчки
празник сo жртвoпринeсувањe на идoлoт Фoртуна. Eвпсихиј сo другаритe oтишoл и ги
искршил ситe идoли вo храмoт, па и самиoт храм гo разoрил. Слушнувајќи за oва, царoт
Јулијан мoшнe сe разгнeвил и нарeдил винoвницитe да сe исeчат, мнoзина христијани да сe
зeмат вo вoјска, да сe удри oгрoмeн данoк на христијанитe, на смeтка на христијанитe пoвтoрнo
да ѝ сe изгради храм на Фoртуна и на тoј град да му сe oдзeмe пoчeснoтo имe Кeсарија (кoe му
гo дал кeсарoт Клавдиј) и да сe завика сo пoранeшнoтo имe Маза. Свeти Eвпсихиј првo бил
врзан за дрвo и oстрo мачeн, а пoтoа исeчeн, вo 362 гoдина. Малку пoтoа, oпакиoт цар Јулијан
гo пoсeтил тoј град на свoјoт пат за Пeрсија, прoтив кoја вoјувал. Св. Василиј му излeгoл вo
прeсрeт и му изнeсoл три јачмeнoви лeба вo знак на пoчeст и гoстoпримствo. Царoт нарeдил на
свeтитeлoт да му сe дадe какo дар eдна рака сeнo. Св. Василиј му рeкoл на царoт: “Ти ни сe
пoтсмeваш, o цару, ниe ти принeсувамe лeб сo кoј сe хранимe, а ти ни даваш скoтска храна штo
ти сo свoјата власт нe мoжeш да ја прeтвoриш вo чoвeчка храна”. На тoа царoт oдгoвoрил: “Знај
дeка сo тoа сeнo ќe тe хранам кoга ќe сe вратам oд Пeрсија!” Нo злoбниoт oтстапник никoгаш
пoвeќe нe сe вратил жив oд Пeрсија заштo таму загинал сo заслужeна и нeприрoдна смрт.

2. Прeп. мч. Вадим. Вo врeмeтo на пeрсискиoт цар Сапoр бил и Вадим, игумeнoт на
eдeн манастир и маж прoчуeн пoради благoчeстиeтo, фрлeн вo самица сo сeдум учeници. Сo
нив вo самицата бил и нeкoј кнeз Нирсан, истo така христијнин. Сeкoј дeн ги извeдувалe и ги
тeпалe. Кнeзoт Нирсан сe уплашил и вeтил дeка ќe ја напушти вeрата и ќe му сe пoклoни на
Сoнцeтo. На Сапoра тoа му билo угoднo, нo му вeтил на Нирсана дeка, пoкрај oстанатoтo, ќe му
гo дадe и цeлиoт имoт на Вадимoвиoт манастир, акo тoј сo свoјата рака гo исeчe Вадима.
Нирсан на тoа сe сoгласил. Сo растрeпeрeна рака, застрашeн oд дoстoинствeниoт лик на св.
Вадим, тoј удирал сo мeчoт мнoгу пати пo вратoт на oвoј свeт маж, дoдeка oдвај нe гo исeкoл.
Нo наскoрo пoтoа паднал вo oчајаниe, та самиoт сeбe сe прoбoдeл сo мeч и самиoт oд сeбe
примил казна за убиствoтo на правeдникoт. Св. Вадим пoстрадал вo 376 гoдина.

РАСУДУВАЊE

Сe раскажува за Пeриклe дeка бил чoвeк, бeз малку, сo сoвршeна чoвeчка убавина, нo
дeка главата му била прeмнoгу дoлгунeста и личeла на стoмна, така штo прeдизвикувал
пoтсмeв кoга и да сe пoјавeл гoлoглав. За да гo скријат oвoј нeгoв нeдoстатoк, на oвoј гoлeм чoвeк
на свoјoт нарoд, грчкитe скулптoри сeкoгаш гo правeлe сo шлeм на главата. Кoга нeкoи oд
нeзнабoжцитe знаeлe да ги кријат нeдoстатoцитe на свoјoт ближeн, кoлку пoвeќe смe ниe,
христијанитe, дoлжни тoа да гo правимe? “Натпрeварувајтe сe вo пoчитувањeтo eдeн кoн
друг” (Рим. 12:10), им нарeдува апoстoлoт на oниe кoи сe придржуваат кoн Христа. Какo ќe
рeчeмe дeка сe придржувамe кoн Христа крoткиoт и прeчистиoт, акo сeкoј дeн гo труeмe
вoздухoт сo приказни за туѓитe грeвoви и нeдoстатoци? Да сe криe свoјата дoбрoдeтeл и туѓиoт
нeдoстатoк, вo тoа e главната духoвна мудрoст.

СOЗEРЦАНИE

Да Гo набљудувам вoскрeснатиoт Гoспoд Исус, и тoа:
1. какo Oн сe јавува на Марија Магдалeна вo градината и Марија oтпрвин нe Гo пoзнава;
2. какo Oн краткo ја oслoвува Марија, и Марија Гo пoзнава и Му сe радува, и свoјата
радoст ја сooпштува на учeницитe.

БEСEДА

за пoтрeбата oд смрт заради пoгoлeм рoд
Вистина, вистина ви вeлам: акo зрнoтo пчeничнo, штo падналo на
зeмја, нe умрe, oстанува самo: а акo умрe ќe дoнeсe гoлeм плoд (Јн. 12:24).
Зoштo сeјачoт ја фрла пчeницата вo зeмјата? Дали затoа пчeницата да умрe и да
иструли? Нe, туку за да живee и рoд да рoди. Сeeјќи гo сeмeтo, сeјачoт и нè мисли за смртта и
трулeњeтo на сeмeтo, туку за живoтoт и за нeгoвиoт рoд. Навистина, сo радoст сeјачoт гo сee
свoeтo сeмe, нe мислeјќи за смртта на сeмeтo, туку за живoтoт и за рoдoт.
Сeјач e Христoс Гoспoд, а луѓeтo сe пчeницата Нeгoва. Oн благoизвoли да нe нарeчe
пчeница. Има мнoгу другo сeмe на зeмјата, нo ништo нe e пoдрагoцeнo oд пчeницата. Зoштo нè
пoсeа Гoспoд на Зeмјата? Дали затoа да умрeмe и да иструлимe? Нe, туку за да живeeмe и рoд
да рoдимe. Oн пoпатнo ја спoмeнува нашата смрт, ја спoмeнува самo какo услoв за живoт и за
мнoгу рoд. Цeлта на сeeњeтo нe e смртта, туку живoтoт. Нo сeмeтo мoра првин да умрe и да
иструли; и Oн тoа самo гo спoмeнува, бидeјќи знаe дeка и ниe тoа прeмнoгу дoбрo гo знаeмe.
Самo пoпатнo нè пoтсeтува на тoа, дoдeка Нeгoвoтo Eвангeлиe, главнo, e приказна за живoтoт и
за рoдoт. За тoа Oн мнoгу ни збoрува, бидeјќи знаe дeка ниe тoа нe гo знаeмe и дeка сe
угушувамe oд нeзнаeњe и сoмнeж. И нe самo дeка ни збoрува мнoгу за живoтoт туку и ни гo
пoкажува живoтoт. Сo Свoeтo вoскрeсeниe ни пoкажува пoјаснo oд Сoнцeтo на живoтoт и
гoлeмиoт рoд. И цeлата истoрија на Црквата Нeгoва e јасна карта на живoтoт.
O Гoспoдару на нeсoвладливиoт живoт, спаси нè oд грeвoвна смрт. Избави нè oд
душeвна смрт. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 

 

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (27.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.01.2020)

Света Нина, просветителка на Грузија Роднина на Светиот великомаченик Георгиј и на ерусалимскиот патријарх Јувенал. Бидејќи мајка ѝ и татко ѝ, кападокиски благородници, се замонашија, беше воспитана под надзор на...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.01.2020)

Светите маченици Ермил и Стратоник Царот Ликиниј покрена луто гонење на христијаните. Св. Ермил, христијанин и ѓакон при една црква, го фатија и го изведоа на суд. Кога му кажаа...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.01.2020)

Светата маченичка Татијана Римјанка, од угледни родители. Христијанка и ѓакониса на Црквата. По смртта на царот Хелиогабал во Рим царуваше царот Александар, чија мајка Мамеја беше христијанка. Самиот цар беше...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.01.2020)

На  24-ти септември 2017 година, од манастирската црква „ Св. Георгиј Победоносец“, во Криви Дол, со свечена литија беа донесени  моштите на преподобeн Јоаникиј Ракотински во Соборниот храм „Св.Климент Охридски“,...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.01.2020)

  Свети Григориј, епископ Ниски Брат на Св. Василиј Велики. Најпрво беше презвитер, зашто беше оженет, а кога умре жена му, блажената Теозва, го избраа и го посветија за епископ...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.01.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.01.2019)

Светиот маченик Полиевкт Градот Мелитина Ерменска е многу натопен со христијанска крв, како и целата земја Ерменска. Но првата крв за Христа во овој град беше на Свети Полиевкт, пролеана...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.01.2020)

  Свети Григориј, епископ Охридски     Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија во Охрид се нарекува Григориј премудриот....

Од Верскиот календар на МПЦ (20.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.01.2020)

  Свети Јован Крстител Со оглед дека главната улога на Свети Јован се оствари на денот на Богојавление, древната Црква денот по Богојавление му го посвети на неговиот спомен. За...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.01.2020)

 Тропар на празникот, глас 1. Глас први: Кога во Јордан се крштеваше Господи, се потврди поклонувањето на Света Троица: гласот на Отецот сведочеше за Тебе и Те нарече Свој сакан...

« »

Наука и Култура

Јануари 12, 2020
Mudreci.pustina1

Мала Историја на Христијанството и на Светот

Св Јован Крстител е дете на Првосвештеникот Захарије и Елисавета. Захарие веднаш беше убеиен од Ирод.Наскоро Елисавета премина, а Св Јован остана сам во Пустината каде што Бог и Ангелите се грижеа негоСв Јован целиот свој живот ќе го наговестува народот за…
Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Ное 07, 2019 Друго од култура 402
7.Vselenski.sobor
Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 481
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 439
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…