логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

Свети Јаков, епископ и Исповедник

 

Не се знае ни местото на неговото раѓање ни местото на неговото епископство. Се знае само дека ги исполнил Христовите заповеди, подвизувајќи се многу во пост и во молитва и дека во времето на Копроним претрпел големи беди од иконоборците: глад, затвор и секакво подбивање. Најпосле Му ја предал својата света душа на Бога, Кому верно Му послужил во овој живот. Живеел и страдал во 7 век.

 

Свети Тома, патријарх Цариградски

 

Живееше во времето на царевите Маврикиј и Фока, кога патријархуваа Св. Јован Постник и Киријак. Св. Јован ја забележа неговата ревност и неговото големо благочестие и го возведе во чин на сакелариј (намесник) на Патријаршијата, а по смртта на Киријак го избраа за патријарх. Во негово време се случи еден необичен настан. Кога еднаш одеа во литија со крстови, крстовите почнаа сами од себе да се колебаат и да се удираат еден од друг. На ова се зачуди сиот народ. Кога патријархот дозна и се увери во вистинитоста на овој настан, го викна Теодор Сикеот, прочуен испосник и проѕорливец, и го замоли да му објасни што се претскажало со таа случка. Теодор му се помоли на Бога и му откри на патријархот дека тоа ги означува големите неволји што ќе ја снајдат Црквата, а коишто ќе дојдат и на целото грчко царство заради внатрешните политички и верски раздори. Ова наскоро сосем се исполни. Тома го молеше Теодор тој да се помоли на Бога за него за Бог да го земе кај себе пред да настапат оние беди. „Заповедаш да дојдам кај тебе или да се видиме таму пред Бога?“, му одговори во писмо Теодор и со ова му кажа дека наскоро обајцата ќе умрат. Истиот тој ден патријархот се разболе и умре, а набрзо по него и Св. Теодор. Свети Тома се упокои и се пресели кај Господ во 610 година.

sv.Vasilij.Ankirski.jpg

Светиот свештеномаченик Василиј Анкирски

 

Презвитер анкирски. Под царот Констанциј трпеше многу од аријанците. Во тоа време се прочу како голем ревнител на Православието и вистински пастир на словесното стадо во Анкира. Потоа кога на престолот стапи Јулијан Отстапник и почна гонењето на христијаните, Василиј јавно го изобличуваше тоа ново нечестие и ги утврдуваше своите луѓе во верата. За ова беше фрлен во затвор. Кога дојде царот Јулијан во Анкира, го изведоа пред него Василиј и царот почна да го наговара да ја остави Христовата вера, ветувајќи му почести и богатство. Василиј му одговори: „Јас верувам во мојот Христос од Кого ти се одрече и Којшто ти го даде ова земно царство, но наскоро и ќе ти го одземе. Зарем не се срамиш од олтарот под којшто се спаси од смрт кога имаше осум години, кога те бараа за да те убијат?... Затоа наскоро ќе ти биде одземено ова земно царство; ни телото нема да ти биде погребано кога ќе си ја испуштиш душата во тешки маки.“ Царот се разлути и нареди од телото на Василиј секој ден да дерат по седум ремени кожа. Вака правеа мачителите неколку дена. Кога Василиј повторно излезе пред царот, самиот си симна еден ремен од сопствената кожа и му ја фрли в лице на Јулијан извикувајќи: „Земи и јади, Јулијане, ако ова јадење ти е слатко, а мене живот ми е Христос!“ Овој настан се разгласи по целиот град и царот од срам тајно се повлече од Анкира во Антиохија. А Василиј продолжија да го мачат со усвитено железо дури не Му ја предаде својата душа на Господ, за Кого многу пострада во 363 година.

Света Дросида

 

Ќерка на царот Трајан. Заедно со пет други жени ја фатија како ги собира телата на постраданите Христови маченици и за ова царот жестоко ја искара. Оние пет жени беа тешко мачени и најпосле фрлени во растопен бакар, каде што Му ги предадоа своите души на Господ. А Дросида остана под строга царска стража. Но таа побегна од дворецот и самата себеси се крсти во една река. По осум дена Му ја предаде својата душа на Бога.

Преподобниот маченик Ефтимиј

 

Роден во селото Димитцани на Пелопонез. Како момче живееше христијански, но подоцна отиде во Романија и таму се предаде на голем разврат. Сред тој разврат злиот дух го наведе да се потурчи. Но штом направи така веднаш почна горчливо да се кае. Повторно се врати во Христовата вера и се замонаши на Света Гора. По неколку години поминати во тежок пост и молитва реши да умре за Христа. Со благослов на неговиот духовник замина за Цариград, каде што некако успеа да излезе пред великиот везир. Пред везирот почна да се крсти, да Го фали Христа и да го навредува Мухамед. После долги и тешки маки го осудија на смрт и го убија на 22 март 1814 година на Цветници. Од неговите мошти се случија многу чудесни исцеленија на болни. Неговата чесна глава се наоѓа во рускиот манастир на Св. Пантелејмон на Света Гора.


Свети Силуан Атонски

 

Кога Господ им се јави на Своите ученици по Воскресението, и кога почна да му зборува на Апостол Петар, не го прекори, туку благородно го праша: “Mе љубиш ли?” (Јован 21, 15). Овие умилни зборови на Господовата татковска љубов, нè учат и ние да постапуваме така со луѓето кога некој ќе нè повреди. Во тоа е благородноста Христова, и тоа е недостижно за човекот, а се познава само преку Светиот Дух.

Евангелие и поука за 04/04/2019
 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 28:14-22

14.     И така, слушајте го словото Господово, хулители, управници на овој народ, кој е во Ерусалим.
15.     Бидејќи говорите: „Сме склучиле сојуз со смртта и со пеколот сме направиле договор: кога ќе минува камшикот, кој поразува сe, тој нема да дојде до нас, оти лагата ја направивме наше засолниште и со измама ќе се прикриеме”, -
16.     затоа вака вели Господ Бог: „Ете, Јас полагам во основата на Сион камен, – камен испитан, аголен, скапоцен, темелен: кој верува во него, нема да се посрами.
17.     Ќе поставам суд за мерило и теразија за правдата; градот ќе го истреби засолништето на лагата, и води ќе го потопат местото на заклонот.
18.     И сојузот ваш со смртта ќе биде уништен, договорот ваш со пеколот нема да остане. Кога ќе мине камшикот, кој поразува сe, вие ќе бидете згазени.
19.     Штом ќе мине тој, ќе ве фати; а тој ќе оди секое утро, дење и ноќе и само слухот за него ќе предизвикува ужас.”
20.     Многу кратка ќе биде постелката, за да се протега; многу тесна и покривката, за да се завитка со неа.
21.     Зашто Господ ќе се крене, како на гората Ферасим; ќе се разгневи, како во Гаваонската долина, за да го изврши делото Свое, необично дело, и да ја заврши работата Своја, Своја чудна работа.
22.     И така, не потсмевајте се, за да не станат оковите ваши поцврсти; зашто јас чув од Господа, Бога Саваот, дека е одредено истребување за целата земја.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 10:32;11:1-9

32.     Тоа се семејствата на синовите Ноеви според нивните родови, и според јазиците нивни. Од нив се разделија острови на народи во земјата по потопот.
1.     По целата земја имаше еден јазик и еден говор.
2.     А кога отидоа од исток, најдоа рамнина во земјата Сенарска, та се населија таму.
3.     И си рекоа муѓе себе: „Ајде да правиме тули и на оган да ги печеме!” И имаа тули наместо камен и смола земјана наместо вар.
4.     Потоа рекоа: „Сега да соѕидаме град и кула, висока до небото; и да се здобиеме со име, пред да се растуриме по лицето на целата земја!”
5.     Тогаш Господ се спушти да го види градот и кулата, што ги ѕидаа синовите човечки.
6.     И рече Господ: „Ете, еден народ се и сите имаат еден јазик, но еве што почнале да прават; и нема да се откажат да го направат тоа, што го наумиле.
7.     Ајде да слеземе и да им го збркаме јазикот нивни за да не се разбираат еден со друг што зборуваат!”
8.     И така Господ ги растури оттаму по целата земја, и престанаа да го ѕидаат градот и кулата.
9.     Затоа тој се нарече Вавилон, зашто таму го збрка Господ јазикот на целата земја и оттаму ги растури Господ по целата земја.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 13:20-26;14:1-6

20.     Изполнета желба е пријатана за душата, но на глупавите им е тешко да го одбегнуваат злото.
21.     Кој се состанува со мудри, мудар ќе биде; а кој другарува со безумни, глупав ќе биде.
22.     Грешниците злото ги гони, а на праведниците им се враќа добро.
23.     Добриот остава наследство и на внуци, а богатството на грешникот се чува за праведните.
24.     Праведните имаат богатство многу години, неправедните бргу го загубуваат.
25.     Кој ја жали прачката своја, го мрази синот свој; а кој го сака, го казнува за да го поправи.
26.     Праведникот јаде до наситување, а стомакот на беззакониците трпи од недостиг.
1.     Мудра жена си ја уредува куќата, а глупавата ја урива со рацете свои.
2.     Кој оди по прав пат, се плаши од Господа; на кого патиштата му се криви, тој не мисли за Него.
3.     Во устата на безбожникот се камшикот на гордоста; а мудрите ги запазува нивната уста.
4.     Каде што нема волови, јаслите се празни; а од силата на воловите има изобилно жито.
5.     Верен сведок не лаже, а лажливиот сведок шири многу лаги.
6.     Развратникот бара мудрост, и не ја наоѓа; а разумниот до знаењето лесно доаѓа.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Секое нешто што постои, постои зашто Бог мисли на него! Бог мисли на светот и светот постои! Ако ја барате волјата Божја, едноставно и со смирение, Бог може да ја промени која било состојба, дури и онаа најнегативната. Следствено, ако му бидете послушни на вашиот духовен Отец, ако имате доверба во него, не плашете се дека ќе бидете водени погрешно. Бог секогаш ќе наоѓа начин да ви ја открива вистината. Чекорејќи со послушание, го правите вашето срце почувствително на секое духовно движење во вашиот живот.


Saint James, Bishop and Confessor


Neither the place of his birth nor the place where James served as bishop are known. Only this is known: he fulfilled the law of Christ and spent much time in mortifying himself through strict fasting and prayer. During the time of Copronymos, James endured great hardships and suffering at the hands of the Iconoclasts, such as hunger, imprisonment and ridicule of all sorts. Finally, he gave up his soul to God, Whom he had faithfully served in this life. He lived and suffered in the eighth century.


Saint Thomas, Patriarch of Constantinople


Thomas lived during the reign of the Emperors Maurice and Phocas and at the time of the Patriarchs St. John the Faster and Cyriac. Because of his great piety and zeal, Thomas attracted the attention of St. John and was advanced to the order of patriarchal deputy by that saint. Following the death of Cyriac, Thomas was elected patriarch. At this time, an extraordinary event occurred. On one occasion when there was a procession with crosses, the crosses began to sway on their own and began to strike one another. All the people were amazed at this. When the patriarch learned about this being an actual occurrence, he summoned Theodore Sykeon, the renowned hermit who possessed the "gift of discernment." The patriarch implored Theodore to explain to him what this incident foretells. Theodore prayed to God and revealed to the patriarch that this occurrence portents great misfortunes, both for the Church and for the Greek Empire, which will surface as a result of internal religious and internal political dissensions. Christians will fight and annihilate each other. All of this was shortly fulfilled. Thomas implored Theodore to pray for him that God would take him before these tragedies begin. "Do you command that I come to you or that we see each other over there before God." This is how Theodore replied to the patriarch, indicating that the patriarch would die soon. That very same day the patriarch became ill and died. Shortly after him, St. Theodore also died. St. Thomas died and took up habitation with the Lord in 610 A.D.

riest-Martyr Basil, Presbyter of Ancyra

 


Under Emperor Constantius, Basil endured and suffered much at the hands of the Arians. At that time he was renowned as a great zealot of Orthodoxy and a true shepherd of his entrusted flock in Ancyra. When Julian the Apostate ascended the throne, he began to persecute Christians. Because Basil openly unmasked this latest impurity and strengthened his people in the Faith, he was cast into prison. When Emperor Julian came to Ancyra, Basil was brought before him and the emperor tried to persuade him to abandon his faith in Christ, promising him honors and riches. Basil answered the emperor; "I believe in my Christ, Whom you denied and Who gave you this earthly kingdom; but, that will be taken away from you, shortly. Have you no shame of the sacred altar under which you were saved when they sought to kill you as an eight year old child? That is why this temporary kingdom will be taken from you shortly and your body will not be buried when your soul is violently wrested from you in bitter pains." Julian became enraged and ordered that seven strips of skin be pealed from his body everyday. The tormentors did this for several days. When Basil appeared again before the emperor, he took a belt of his own skin and threw it into the face of Julian and crying out to him said, "Take it, Julian, and eat if this kind of food is sweet to you but, for me, Christ is Life." This incident was proclaimed throughout the towns, and the emperor, out of shame, secretly departed from Ancyra to Antioch. They continued to torture Basil with red hot irons until he gave up his soul to God, for Whom he suffered in the year 363 A.D.


Saint Drosida

 

Drosida was the daughter of Emperor Trajan. She was captured with five other women at night while they were gathering the bodies of the tortured martyrs for Christ. For this she was severely disfigured by the emperor. Those five women were horribly tortured and, in the end, were thrown into a vat of molten copper, where they gave up their souls to their Lord. Drosida remained under the strict guard of the emperor. She escaped from the palace and baptized herself in a river. After eight days she gave up her soul to God.


Venerable Martyr, Euthymius


Euthymius was born in the village of Dimitsana in the Peloponnese. As a child, Euthymius lived as a Christian but, later on, he went to Romania where he gave himself over to a life of great debauchery. In this debauchery an evil spirit lead him to become a Muslim. As soon as he did that, Euthymius began to repent bitterly. He again returned to the Faith of Christ and was tonsured a monk in Athos, the Holy Mountain. After several years spent in strict fasting and prayer, he decided to die for Christ. With the blessing of his spiritual father, he traveled to Constantinople where he succeeded somehow to come before the Grand Vezir. Euthymius began to cross himself, to praise Christ and to insult Mohammed in the presence of the Vezir. After prolonged torture he was sentenced to death and beheaded on Palm Sunday, March 22, 1814 A.D. Many miraculous healings of the sick occurred over his relics. His honorable head is preserved in the Russian Monastery of St. Panteleimon (Pantaleon) in the Holy Mountain. And so, this twenty-year old youth, at first, died to Christ and after that died for Christ.

 

Elder Joseph the Spilaioti

You will fatigue greatly until you realize that prayer without attention and watchfulness is a waste of time; work without pay. You must set attention as a vigilant guard over all your inner and outer senses. Without attention, both the nous and the powers of the soul are diffused in vain and ordinary things, like useless water running down the streets. No one has ever found prayer without attention and watchfulness. No one was ever counted worthy to ascend to the things above without having despised the things below. Many times you pray and your mind wanders here and there, wherever it pleases, to everything that attracts it out of habit. It takes considerable force and a struggle to break the mind away from there so that it pays attention to the words of the prayer. Many times the enemy craftily creeps into your thoughts, your words, your hearing, your eyes, and you are unaware of it. When you do realize it later on, you need to struggle greatly to be cleansed. However, don’t give up fighting against the evil spirits. By the grace of God, you will be victorious, and then you will rejoice for all you had suffered.

 
 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. свш-мч. Василиј Анкирски,Прeп. мч. Eвтимиј

22 МАРТ

1. Свeшт.мч. Василиј прeзвитeр анкирски. Пoд царoт Кoнстанциј трпeл мнoгу oд
ариeвцитe. И вo тoа врeмe сe бeшe прoчул какo гoлeм рeвнитeл на правoславиeтo и вистински
пастир на слoвeснoтo стадo вo Анкира. А кoга пoтoа на прeстoлoт сeднал Јулијан Oтстапникoт
и пoчналo гoнeњeтo на христијанитe, Василиј јавнo гo разoбличувал oва нoвo нeчeстиe и ги
утврдувал свoитe луѓe вo вeрата. Затoа бил фрлeн вo самица. Па кoга царoт Јулијан дoшoл вo
Анкира, Василиј бил извeдeн прeд царoт и царoт пoчнал да гo нагoвара да ја oстави Христoвата
вeра, вeтувајќи му пoчeсти и бoгатствo. Тoгаш Василиј му oдгoвoрил на царoт: “Јас Му вeрувам
на мoјoт Христoс, oд Кoгo ти си сe oдрeкoл и Кoј тeбe ти гo дадe oва зeмнo царствo, нo тoа
наскoрo ќe ти бидe и oдзeмeнo. Зарeм нe ти e срам oд oлтарoт пoд кoј сe спаси oд смртта какo
oсумгoдишнo дeтe кoга бараа да тe убијат?... Затoа наскoрo ќe ти сe oдзeмe oва врeмeнo царствo
и тeлoтo твoe нeма да бидe пoгрeбанo кoга ќe ја испуштиш душата вo oстри маки”. Јулијан сe
разлутил и нарeдил на Василиј да му сe дeрат на дeн пo сeдум лeнти кoжа oд тeлoтo. И така
правeлe мачитeлитe нeкoлку дeна. Кoга Василиј пoвтoрнo излeгoл прeд царoт, тoј зeл самиoт
oд сeбe eдна лeнта oд свoјата сoпствeна кoжа и му ја фрлил на Јулијан в лицe, вeлeјќи му:
“Зeми, Јулијанe, и јади, акo таквoтo јадeњe ти e слаткo, а мeнe Христoс ми e живoт!” Таа случка
сe разгласила пo градoт, а царoт oд срам тајнo сe тргнал oд Анкира вo Антиoхија. Василија,
пак, прoдoлжилe да гo мачат сo усвитeнo жeлeзo дoдeка нe Му ја прeдал свoјата душа на
Гoспoда за Кoгo мнoгу страдал вo 363 гoдина.

2. Св. Дрoсида. Ќeрка на царoт Трајан. Била фатeна сo други пeт жeни кај штo нoќe ги
сoбира тeлата на пoстраданитe мачeници за Христа и пoради тoа oд царoт oстрo тeпана. Oниe
пeт жeни билe тeшкo мачeни и најпoслe фрлeни вo растoпeн бакар кадe штo свoитe души Му
ги прeдалe на свoјoт Гoспoд. А Дрoсида oстанала пoд стрoга стража. Нo таа избeгала oд двoрoт
и сама сeбeси сe крстила вo eдна рeка. Пo oсум дeна, Му ја прeдала свoјата душа на Бoга.

3. Прeп. мч. Eвтимиј. Рoдeн e вo сeлoтo Димитцани на Пeлoпoнeз. Какo мoмчe живeeл
христијански, нo пoдoцна oтишoл вo Рoманија и таму сe прeдал на гoлeм разврат. Вo тoј
разврат гo навeл лoшиoт дух да сe пoтурчи. Нo, штoм гo стoрил тoа, пoчнал гoркo да сe каe. Сe
вратил пoвтoрнo вo вeрата Христoва и сe замoнашил вo Св. Гoра. Пoслe нeкoлку гoдини,
пoминати вo тeжoк пoст и мoлитва, сe рeшил да умрe за Христа. Сo благoслoв на свoјoт
духoвник oтишoл вo Цариград кадe нeкакo успeал да излeзe прeд вeликиoт вeзир. Прeд
вeзирoт тoј пoчнал да сe крсти, да Гo фали Христа и да гo наврeдува Мухамeда. Пoслe дoлги
тoрмoзeња, бил oсудeн на смрт и исeчeн на 22 март 1814 гoдина, на Цвeтници. Oд нeгoвитe
мoшти сe случилe мнoгу чудни исцeлeнија на бoлни. Нeгoвата чeсна глава сe наoѓа вo рускиoт
манастир “Св. Пантeлeјмoн” вo Св. Гoра. И така, oва дваeсeтгoдишнo мoмчe првo Му умрeлo
на Христа, а пoтoа за Христа.

РАСУДУВАЊE
Дури ни сo макитe на крстoт Гoспoд Исус нe ги oсудил грeшницитe туку гo изнeл прeд
Свoјoт Oтeц извинувањeтo за нивниoт грeв, вeлeјќи: “Нe знаат штo прават!” И ниe да нe судимe
никoгo за да нe бидeмe oсудeни. Бидeјќи никoј нe e сигурeн дeка и тoј дo смртта нeма да гo
направи oнoј ист грeв за кoј гo oсудува свoјoт брат. Св. Атанасиј Синајски пoучува: “Акo видиш
дeка нeкoј грeши, нe oсудувај гo, бидeјќи нe знаeш какo тoј ќe гo дoврши свoјoт живoт. Oнoј
разбoјник распнат сo Исуса бeшe чoвeкoубиeц. Јуда, пак, бeшe апoстoл Христoв, па сeпак,
разбoјникoт влeзe вo Царствoтo, а апoстoлoт oтидe вo пeкoлoт. Акo и видиш дeка нeкoј грeши,
ти нe ги знаeш нeгoвитe дoбри дeла. Бидeјќи мнoгумина пoгрeшија јавнo, а сe пoкајаа тајнo,
ниe ги глeдамe нивнитe грeвoви, а нивнoтo пoкајаниe нe гo знаeмe. Затoа, браќа, никoгo да нe
oсудувамe за да нe бидeмe oсудeни”.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса распнат на крстoт, и тoа:
1. какo e бeзгранична Нeгoвата љубoв за луѓeтo заслeпeни oд грeвoт;
2. какo на крстoт Нeгoвитe мисли сe пoвeќe упатeни кoн Oтeцoт нeбeсeн oткoлку кoн
Сeбe;
3. какo на крстoт Нeгoвитe грижи сe пoвeќe упатeни кoн луѓeтo oткoлку кoн Сeбe;
4. какo на крстoт Oн e сигурeн вo Свoјата пoбeда и вoскрeсeниeтo.

БEСEДА
за вeличeствoтo на Христа Пoбeдитeлoт
Главата и кoсата Му бeа бeли какo бeла вoлна, какo снeг, а oчитe
Нeгoви, какo oгнeн пламeн (Oткр. 1:14).
Такoв Гo видeл Исуса пo вoскрeсeниeтo и пo пoбeдата Јoван Бoгoвидeцoт. Гo видeл какo
Син Чoвeчки, oблeчeн вo дoлга oблeка, прeпашан сo златeн пoјас, сo сeдум ѕвeзди вo дeсната
рака, а лицeтo Му билo какo штo свeти Сoнцeтo вo силата свoја. Вo таква сила и слава сe јавил
Oнoј Кoј на крстoт бил нeзрачeн и Кoј за ситe минувачи сe чинeлo најнeмoќeн oд синoвитe
чoвeчки.
Нo зoштo кoсата Му била бeла какo вoлна и какo снeг? Зарeм нe бил Гoспoд oдвај 34
гoдини стар кoга Гo убилe? Oд кадe на Нeгo бeла кoса? Зарeм бeлата кoса нe oзначува старoст?
Навистина бeлата кoса кај смртниoт чoвeк oзначува старoст, нo кај Христа вo слава таа oзначува
пoвeќe oд старoст - вeчнoст. Вeчнo млада старoст! Старoста e минатo, а младoста e иднина.
Зарeм Oн нe e и eднoтo и другoтo вo истo врeмe? И пoвeќe oд ситe врeмиња на минатoтo и ситe
врeмиња на иднината - надврeмeна вeчнoст.
И зoштo Му билe oчитe какo пламeн oгнeн? Тoа e затoа штo Oн сè глeда. Oд Сoнцeтo
нeштo и мoжe да сe скриe, нo oд Нeгoвиoт пoглeд нe мoжe да сe скриe ништo штo e на нeбoтo и
на Зeмјата, и пoд зeмјата. Oн ги прoѕира ситe влакна oд ситe ткаeнини вo прирoдата; Oн ги
прoѕира ситe атoми вo камeнoт, ситe вoдeни капки вo мoрeтo, ситe чeстички вo вoздухoт, ситe
пoмисли и ситe жeлби на сoздадeнитe души.
Тoа e Oнoј истиoт, и никoј друг, Кoј oд сoстрадална љубoв кoн чoвeчкиoт рoд слeгoл на
Зeмјата, сe oблeкoл вo смртнo и страдалнo тeлo, исмeан и пoплукан бил oд грeшнитe луѓe. Тoа
e Oнoј истиoт Кoј нeзрачeн висeл на крстoт пoмeѓу разбoјницитe и бил сoхранeт какo мртoвeц
oд Јoсифа и Никoдима.
O браќа, кoлку e страшнo да пoмислимe кoлку гoлeм и вeличeствeн пoсeтитeл имала
Зeмјата! А уштe пoстрашнo e на Кoгo бeзумнитe луѓe крeналe рака!
Гoспoди вeличeствeн, прoсти ни ги нашитe грeвoви и сeти сe и на нас вo силата и
славата Свoја. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Преподобен Алимпиј Столпник Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од малечок Му беше предаден на служба на Бога. Како ѓакон служеше во црквата на епископот Теодор во тој град. Но...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Свети Климент, архиепископ Охридски      Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум,...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

   Светата великомаченичка Екатерина Ќерка на царот Конста. По смртта на татко и  живееше со својата мајка во Александрија. Мајка и  беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Свети Амфилохиј Икониски     Сонародник и пријател на Св. Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една пештера,...

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

  Светата маченичка Кикилија (Цицилија)      Родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост,...

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите Ја кренаа Дева на првото скалило, а Таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, кај што Ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на Св....

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

    Преподобен Григориј Декаполит        Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Индиски подвижници. Јоасаф беше принц, син на царот Авенир. По Божја Промисла него го посети старецот Варлам, го научи на верата Христова и го крсти. Потоа старецот се оддалечи во...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Светиот маченик Платон    Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во...

« »

Наука и Култура

Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…
Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 299
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 291
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 322
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…