логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

Bogorodica.sveti.prestol.jpg

Светиот маченик Кодрат Коринтски
и другите со него

За време на гонењето на христијаните многумина верни се разбегаа по планините и по пештерите. Така направи и мајката на овој Кодрат. Но токму во тоа време беше бремена, па во шумата го роди Кодрат и наскоро умре. По Божја Промисла и чуван од ангелот чувар, хранет и воден, Кодрат порасна во осаменост во природата. Оној Кој му даваше манна од небото на Израилот во пустината, му пушташе и на младенецот Кодрат слатка роса од облаците на усните. Кога имаше дванаесет години тој слезе в град и таму едни добри луѓе го засакаа и го дадоа да учи. Тој ја изучи лекарската вештина и ги лечеше болните колку со природните лекови толку, но и уште повеќе, со молитвата на која се привикна од детството. Кога настана ново гонење под Декиј, Кодрат беше изведен на суд и фрлен во затвор. Нему му се придружија и петмина негови другари и го исповедаа името Христово. Тие беа Кипријан, Дионисиј, Анект, Павле и Крискент. Незнабожците ги влечеа по улиците и, особено нивните деца, ги биеја со стапови и со камења дури не ги одвлекоа до губилиштето. Мачениците Му се помолија на Бога, па беа обезглавени. На тоа место изби извор со вода, којшто и денес го носи името Кодратов и потсетува на херојската смрт за Христа на овие шесточисленици. Пострадаа чесно за вистината во 250 година во Коринт, во времето на царот Декиј и неговиот намесник Јасон.

Светиот маченик Кодрат Никомидиски

Беше богаташ и благородник, а уверен и крстен христијанин. Во времето на гонењето на Валеријан, кога мнозина христијани беа затворени, Кодрат ги потплатуваше затворските власти и влегуваше по затворите, им носеше потребни намирници на заробените и ги утврдуваше во верата. Кога беа изведени пред судијата и прашани за името, татковината и статусот, тие молчеа. Тогаш зад нив се појави Кодрат кој извика на сиот глас: „Христијани сме по име, благодарни слуги на Господ Исус Христос, а град и татковина ни е небото“. После оваа изјава го подложија на суд и по долги маки го убија заедно со другите.

Преподобната мајка Анастасија

Патриција и дама на дворецот на царот Јустинијан. Кога остана вдовица и виде дека царицата Теодора не ја поднесува, таа ненадејно се изгуби од Цариград и се најде во Мисирската пустина. Прочуениот духовник авва Данило ја потстрижа во ангелски образ и ја објави како монах Анастасиј евнух. Ова беше според нејзината желба, за полесно како жена да се спаси под машки лик, а и за да се сокрие од царевото трагање по неа. Потоа се затвори во тесна келија и во неа помина дваесет и осум години. Се упокои во 563 година. Пред нејзината смрт авва Данило ѝ го виде лицето светло како сонце.

Старец Ефрем Филотејски

Сè извира од умно-срдечната молитва. Напредувајќи во молитвата ќе го најдеме олеснувањето од страстите. Скриените помисли со време ќе исчезнат, нашето срце ќе стане незлобливо детско срце. На почеток, како што рековме, постои тешкотија додека водичката не потече во браздата. Како што, на пример, за придвижување на една рачна механичка справа е потребен напор. Ако таа механичка справа се придвижува автоматски на некој погон, тогаш принесува многу повеќе и целата работа се извршува без труд. На тој начин и молитвата, кога по некое време ќе стане нешто наше, ќе се случува без труд и ќе носи многу плодови.

Евангелие и поука за 23/03/2017

 
 Паримија на денот: Книга пророк Исаија 28:14-2214.     И така, слушајте го словото Господово, хулители, управници на овој народ, кој е во Ерусалим.
15.     Бидејќи говорите: „Сме склучиле сојуз со смртта и со пеколот сме направиле договор: кога ќе минува камшикот, кој поразува сe, тој нема да дојде до нас, оти лагата ја направивме наше засолниште и со измама ќе се прикриеме”, -
16.     затоа вака вели Господ Бог: „Ете, Јас полагам во основата на Сион камен, – камен испитан, аголен, скапоцен, темелен: кој верува во него, нема да се посрами.
17.     Ќе поставам суд за мерило и теразија за правдата; градот ќе го истреби засолништето на лагата, и води ќе го потопат местото на заклонот.
18.     И сојузот ваш со смртта ќе биде уништен, договорот ваш со пеколот нема да остане. Кога ќе мине камшикот, кој поразува сe, вие ќе бидете згазени.
19.     Штом ќе мине тој, ќе ве фати; а тој ќе оди секое утро, дење и ноќе и само слухот за него ќе предизвикува ужас.”
20.     Многу кратка ќе биде постелката, за да се протега; многу тесна и покривката, за да се завитка со неа.
21.     Зашто Господ ќе се крене, како на гората Ферасим; ќе се разгневи, како во Гаваонската долина, за да го изврши делото Свое, необично дело, и да ја заврши работата Своја, Своја чудна работа.
22.     И така, не потсмевајте се, за да не станат оковите ваши поцврсти; зашто јас чув од Господа, Бога Саваот, дека е одредено истребување за целата земја.Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 10:32;11:1-932.     Тоа се семејствата на синовите Ноеви според нивните родови, и според јазиците нивни. Од нив се разделија острови на народи во земјата по потопот.
1.     По целата земја имаше еден јазик и еден говор.
2.     А кога отидоа од исток, најдоа рамнина во земјата Сенарска, та се населија таму.
3.     И си рекоа муѓе себе: „Ајде да правиме тули и на оган да ги печеме!” И имаа тули наместо камен и смола земјана наместо вар.
4.     Потоа рекоа: „Сега да соѕидаме град и кула, висока до небото; и да се здобиеме со име, пред да се растуриме по лицето на целата земја!”
5.     Тогаш Господ се спушти да го види градот и кулата, што ги ѕидаа синовите човечки.
6.     И рече Господ: „Ете, еден народ се и сите имаат еден јазик, но еве што почнале да прават; и нема да се откажат да го направат тоа, што го наумиле.
7.     Ајде да слеземе и да им го збркаме јазикот нивни за да не се разбираат еден со друг што зборуваат!”
8.     И така Господ ги растури оттаму по целата земја, и престанаа да го ѕидаат градот и кулата.
9.     Затоа тој се нарече Вавилон, зашто таму го збрка Господ јазикот на целата земја и оттаму ги растури Господ по целата земја.Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 13:20-26;14:1-620.     Изполнета желба е пријатана за душата, но на глупавите им е тешко да го одбегнуваат злото.
21.     Кој се состанува со мудри, мудар ќе биде; а кој другарува со безумни, глупав ќе биде.
22.     Грешниците злото ги гони, а на праведниците им се враќа добро.
23.     Добриот остава наследство и на внуци, а богатството на грешникот се чува за праведните.
24.     Праведните имаат богатство многу години, неправедните бргу го загубуваат.
25.     Кој ја жали прачката своја, го мрази синот свој; а кој го сака, го казнува за да го поправи.
26.     Праведникот јаде до наситување, а стомакот на беззакониците трпи од недостиг.
1.     Мудра жена си ја уредува куќата, а глупавата ја урива со рацете свои.
2.     Кој оди по прав пат, се плаши од Господа; на кого патиштата му се криви, тој не мисли за Него.
3.     Во устата на безбожникот се камшикот на гордоста; а мудрите ги запазува нивната уста.
4.     Каде што нема волови, јаслите се празни; а од силата на воловите има изобилно жито.
5.     Верен сведок не лаже, а лажливиот сведок шири многу лаги.
6.     Развратникот бара мудрост, и не ја наоѓа; а разумниот до знаењето лесно доаѓа.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Секое нешто што постои, постои зашто Бог мисли на него! Бог мисли на светот и светот постои! Ако ја барате волјата Божја, едноставно и со смирение, Бог може да ја промени која било состојба, дури и онаа најнегативната. Следствено, ако му бидете послушни на вашиот духовен Отец, ако имате доверба во него, не плашете се дека ќе бидете водени погрешно. Бог секогаш ќе наоѓа начин да ви ја открива вистината. Чекорејќи со послушание, го правите вашето срце почувствително на секое духовно движење во вашиот живот.

 

Holy Martyr Codratus of Corinth and others with him


During the time of the persecution of Christians, many of the faithful fled to the mountains and into the caves. So did the mother of Codratus. She was pregnant at the time and gave birth to Codratus in the forest and died shortly thereafter. Codratus was cared for by, fed by and guided by Divine Providence and by his Guardian Angel. Codratus grew up in nature and in solitude. He, who gave manna from heaven to the Israelites in the wilderness, dropped from the clouds sweet dew on the mouth of the child Codratus. When he was twelve years old, he entered into town and there some benevolent men took a liking to him and provided him with an education. He studied medicine and healed the sick, as much with natural cures and even more by the power of the spirit and prayer, which he was accustomed to since his childhood. When a new persecution arose again under Decius, Codratus was brought to trial and cast into prison. Five companions joined him and confessed the name of Christ. They were Cyprian, Dionysius, Anectus, Paul and Crescens. They were all dragged through the streets by the pagans, especially by their children. They were beaten with rods and stoned until they were eventually dragged to the scaffold. There, the martyrs prayed to God and were beheaded. On this spot a source of water gushed out of the ground which is still called Codratus even today and is a reminder of the heroic deaths of these six holy innocents for Christ. They honorably suffered for the truth in the year 250 A.D. in Corinth during the reign of Emperor Decius and his governor, Jason.


Holy Martyr Codratus of Nicomedia


He was a wealthy nobleman and at the same time a staunch baptized Christian. During time of persecution when Valerian imprisoned many Christians, Codratus bribed the jailers and entered the prison bringing with him various foodstuffs for those in captivity and strengthened them in their faith. When they were brought before the judge who questioned them about their names, their homeland, and their rank, they remained silent. Then Codratus suddenly appeared behind them and cried out with a loud voice, "By name, we are Christians; servants of Jesus Christ the Lord, by title and by birth; and our city and homeland is heaven." After this declaration, he was also arrested and after prolonged and cruel torture was beheaded with the others.


Venerable Mother Anastasia


Anastasia was a patrician and lady of the imperial palace of Emperor Justinian. After she was widowed and when she perceived that Empress Theodora could not tolerate her, she immediately slipped out of Constantinople and turned up in the wilderness of Egypt. The renowned spiritual father Abba Daniel tonsured her a nun and presented her as the monk Anastasius the eunuch according to her wishes so that, as a woman under the guise of a man, she could easily be protected and hidden from the pursuit of the emperor. Anastasia then closed herself off in a narrow cell where she spent twenty-eight years and died there in the year 563 A.D. Before her death, the Elder Daniel saw her face glow like the sun.


Elder Silouan

Prayer comes with praying, as the Scriptures say; but prayer which is only a habit, prayer without contrition for our sins, is not pleasing to the Lord.

  

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

в. мч. Кодрат Коринтски, Леонид, Павле и Виктор - Акатист

10 МАРТ

1. Св. мч. Кoдрат Кoринтски и други сo нeгo. За врeмe на гoнeњeтo на христијанитe,
мнoгумина вeрни сe разбeгалe пo планинитe и пeштeритe. Така направила и мајката на oвoј
Кoдрат. Нo тoкму вo тoа врeмe таа била брeмeна, та вo шумата гo рoдила Кoдрата, па наскoрo
пoтoа умрeла. Пo прoмисла Бoжја и сo ангeлoт хранитeл чуван, хранeт и вoдeн, Кoдрат
пoраснал вo прирoда и oсамeнoст. Oнoј Кoј им давал мана oд нeбoтo на Израилoт вo
пустината, му пуштал на чeдoтo Кoдрат слатка рoса oд oблакoт на уста. Кoга напoлнил 12
гoдини, тoј слeгoл вo градoт и таму нeкoи дoбри луѓe гo вoзљубилe и гo далe на науки. Тoј гo
изучил лeкарствoтo, та ги лeкувал бoлнитe, кoлку сo прирoдни лeкoви тoлку, и уштe пoвeќe, сo
духoвна сила и сo мoлитва, на кoја сe привикнал oд дeтствoтo. Кoга настаналo нoвoтo гoнeњe
пoд Дeкиј, Кoдрат бил извeдeн на суд и бил фрлeн вo самица. Нo и пeт нeгoви другари му сe
придружилe нeму и Гo испoвeдлe имeтo Христoвo. Тoа билe: Кипријан, Диoнисиј, Анeкт,
Павлe и Крискeнт. Ситe билe влeчeни пo улицитe и oд нeзнабoжцитe, oсoбeнo oд нивнитe
дeца, сo стапoви и камeња тeпани, дoдeка нe ги дoвлeклe на губилиштeтo. Тука мачeницитe Му
сe пoмoлилe на Бoга и билe сo мeч исeчeни. На тoа мeстo избил извoр вoда oд зeмјата, кoј и
дeнeс сe вика сo Кoдратoвoтo имe и пoтсeтува на јуначката смрт за Христа на свeтитe
шeстoчислeници. Чeснo пoстрадалe за вистината вo 250 гoдина вo Кoринт, вo врeмeтo на Дeкиј
и нeгoвиoт намeсник Јасoн.

2. Св. мч. Кoдрат Никoмидиски. Oвoј бил благoрoдник и бoгаташ, а вo истo врeмe бил
убeдeн и крстeн христијанин. Вo врeмeтo на гoнeњeтo, кoга Валeријан затвoрил мнoзина
христијани вo самица, Кoдрат ги пoтплатувал самичаритe, та влeгувал вo самицата, им
дoнeсувал на затвoрeницитe разни пoтрeбштини и ги утврдувал вo вeрата. Кoга билe извeдeни
прeд судијата и запрашани oд нeгo за имeтo, за таткoвината и за сталeжoт, тиe мoлчeлe. Тoгаш
зад нив сe пoјавил Кoдрат, кoј викнал на цeл глас: “Христијани смe пo имe, слуги на Гoспoда
Исуса Христа пo чин и пo благoрoдствo, а наш град и таткoвина e нeбoтo”. Пoслe oваа изјава и
тoј бил ставeн пoд суд и пo дoлгитe и тeшкитe тoрмoзeња, бил исeчeн сo oстанатитe.

3. Прeп. мајка Анастасија, патриција и дама на двoрoт на царoт Јустинијан. Кoга
oстанала вдoвица и кoга видeла дeка царицата Тeoдoсија нe ја трпи, таа наeднаш сe изгубила
oд Цариград и сe нашла вo eгипeтската пустина. Прoчуeниoт Духoвник Авва Даниил ја
пoтстрижал и ја oбјавил какo мoнах Анастасиј шкoпeц, пo нeјзина жeлба, за какo жeна пoд
машки вид пoлeснo да сe спаси, а и oд царскитe трагања пo нeа да сe скриe. И сe затвoрила
Анастасија вo тeсна кeлија кадe штo пoминлаа 28 гoдини, и кадe сe упoкoила вo 563 гoдина.
Прeд смртта, старeцoт Даниил гo видeл нeјзинoтo лицeтo свeтлo какo сoнцe.

РАСУДУВАЊE
Кoга 42 грчки вoјвoди oд Амoрeја билe вo агарјанската тeмница (види, 6 март), им
дoшлe нeкoи oд мухамeданскитe мудрeци да ги пoсoвeтуваат да ја примат Мухамeдoвата вeра
за да дoбијат слoбoда. Oвиe мудрeци им истакналe на христијанскитe вoјвoди двe прeдимства
на исламoт над христијанствoтo: првo, дeка Мухамeд e пoнoв прoрoк oд Христа и втoрo, дeка
мухамeданцитe oд ситe страни нoсат пoбeди над христијанитe, сo штo Бoг јаснo ја пoкажува
вистинитoста на нивната вeра. На првата тoчка, вoјвoдитe oдгoвoрилe: “Акo двајца сe судат за
eдна нива, па eдниoт има мнoгу свeдoци, а втoриoт нeма свeдoштвo oд никoгo oсвeн свoeтo
сoпствeнo тврдeњe, штo мислитe, чија e нивата?” На oва агарјанитe oдгoвoрилe: “Сeкакo,
нивата e на oнoј кoј има мнoгу свeдoци”. На тoа вoјвoдитe рeклe: “Самитe прeсудивтe за Христа
а прoтив Мухамeда, бидeјќи Христoс за сeбe ги има за свeдoштвo ситe прoрoци и апoстoли, а
Мухамeд свeдoчи самиoт за сeбe”. На втoрата тoчка вoјвoдитe oдгoвoрилe: “Акo вистинитoста
на вeрата сe цeни спoрeд пoбeдитe вo вoјнитe, тoгаш би значeлo дeка ситe идoлoпoклoнички
нарoди, кoи oдврeмeнаврeмe гo пoбeдувалe свeтoт, какo Пeрсијанцитe, Грцитe, Римјанитe и
други би ја ималe вистинската вeра! Тoа ни виe мухамeданцитe нeма да гo признаeтe. И тoа
штo сeга стe ги пoбeдилe христијанитe, тoа нe значи дeка вашата вeра e пoдoбра, туку дeка сe
гoлeми нашитe грeвoви заради кoи Бoг прeку вас нè казнува”.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за Гoспoда Исуса на судoт прeд Кајафа, и тoа:
1. какo јудeјскитe старeшини насeкадe бараа лажни свeдoци;
2. какo свeдoцитe свeдoчeа прoтиврeчнo;
3. какo Гoспoд ги слушашe ситe клeвeти и мoлчeшe бeз гнeв.

БEСEДА

за oбјавeнитe тајни
Заштo нeма ништo скриeнo, штo нe ќe сe oткриe, или тајнo, а да нe
сe узнаe (Мт. 10:26).
Има eднo oкo, браќа, кoe никoгаш нe спиe. Тoа e Бoжјoтo oкo. Има на нeбoтo, браќа,
пoвeќe oчи oткoлку ѕвeзди на нeбeсниoт свoд. Тoа сe oчитe ангeлски. Никаква завeса, никакoв
ѕид, ни мрак нe мoжат да скријат каква билo тајна на Зeмјата oд тиe oчи. Прeд Бoга, Кoј сè
глeда и прeд Нeгoвитe свeти ангeли сè e oткриeнo и јавнo. Злoстoрник станува oнoј чoвeк кoј ќe
пoвeрува дeка дeлата чoвeчки мoжат да сe скријат. Така мислeлe и eврeјскитe старeшини кoи
вo тајнoст гo пoдгoтвуваа свoeтo злoстoрствo над Христа Гoспoда, тајнo Гo гoнeа, тајнo Гo судeа,
вo нoќната тeмнина тајнo најмуваа и пoтплатуваа лажни свeдoци, какo и Јуда, и тајнo Гo
oсудија. Кадe сe дeнeс тиe нивни тајни? Сè пoстаналo јавнo за цeлoкупниoт свeт. Пoбргу
чoвeкoт ќe сe скриe oд вoздухoт oткoлку oд пoглeдoт Бoжји. Ситe тајни на чoвeчкиoт рoд, и
дoбритe и лoшитe, сe oткриeни прeд Бoга; а мнoгу oд тиe тајни Бoг ги oткрива на цeлoкупниoт
свeт спoрeд Свoјата прoмисла. Луѓeтo кoи мoжат да ја разбeрат oваа вистина, дeка Бoг сè глeда
и сè знаe, вниматeлнo сe пазат oд лoши тајни пoмисли на свoeтo срцe, а камoли oд лoши дeла.
Кoга срцeтo и да тe пoвлeчe кoн злo, o чoвeку, сeти сe на тиe збoрoви штo нe сe oд чoвeк туку oд
Бoга: “Нeма ништo скриeнo, штo нe ќe сe oткриe”. А ти штo правиш дoбрo вo тајнoст, нe
малаксувај: сeкoe твoe дoбрo e впишанo на нeбoтo и ќe сe oбјави вo свoe врeмe.
Гoспoди, Кoј сè глeдаш, пoмoгни ни и спаси нè. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Преподобен Алимпиј Столпник Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од малечок Му беше предаден на служба на Бога. Како ѓакон служеше во црквата на епископот Теодор во тој град. Но...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Свети Климент, архиепископ Охридски      Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум,...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

   Светата великомаченичка Екатерина Ќерка на царот Конста. По смртта на татко и  живееше со својата мајка во Александрија. Мајка и  беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Свети Амфилохиј Икониски     Сонародник и пријател на Св. Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една пештера,...

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

  Светата маченичка Кикилија (Цицилија)      Родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост,...

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите Ја кренаа Дева на првото скалило, а Таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, кај што Ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на Св....

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

    Преподобен Григориј Декаполит        Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Индиски подвижници. Јоасаф беше принц, син на царот Авенир. По Божја Промисла него го посети старецот Варлам, го научи на верата Христова и го крсти. Потоа старецот се оддалечи во...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Светиот маченик Платон    Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во...

« »

Наука и Култура

Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…
Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 299
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 291
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 322
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…