логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 vozdvizenie.jpg

Свети Јован Крстител

Со оглед дека главната улога на Свети Јован се оствари на денот на Богојавление, древната Црква денот по Богојавление му го посвети на неговиот спомен. За овој ден се врзува и настанот со раката на Светиот Предвесник. Евангелистот Лука, кој посака да го пренесе Јовановото тело од Севастија, во којашто големиот Пророк беше убиен од царот Ирод во Антиохија, родното место на Св. Лука, успеа да ја пренесе само едната рака на Свети Јован, којашто во Антиохија ја чуваа до 10 век.

 vozdvizenie.jpg

Потоа беше пренесена во Цариград, но во времето на Турците исчезна оттаму. Свети Јован Крстител се прославува неколку пати во годината, но народот најмногу го празнува овој ден, 7 јануари. Меѓу евангелските личности околу Спасителот тој има посебно место: и според начинот на доаѓањето во светот, и според улогата на Крстител на луѓето за покајание, и како Крстител на Месијата, најпосле и според трагичното заминување од овој живот. Се одликуваше со толкава морална чистота што навистина можеше попрво да биде нарекуван ангел одошто смртен човек. Меѓу сите Пророци Свети Јован е единствениот кој можел и со рака да Го покаже Оној за Кого пророкувал. За раката на Светиот Предвесник се раскажува дека секоја година на денот на неговиот спомен архиерејот Антиохиски ја изнесувал пред народот. Понекогаш таа рака се јавувала раширена, а понекогаш згрчена. Во првиот случај означувала родна и богата година, а во вториот неродна и гладна.

 

 

 

Светиот маченик Атанасиј

Овој Христов маченик беше прост и сиромашен човек, но богат со вера и мудар во Божјиот Дух. Еднаш не сакајќи стапи во препирка за верата со некој Турчин. Турчинот беше школуван и вешт на збор, но Атанасиј се трудеше со сите сили да ја истакне и утврди вистинитоста и предноста на христијанската вера пред мухамеданската. После се разделија. Следниот ден Атанасиј го повикаа на суд. Оној Турчин стоеше пред него како обвинител. Кога судијата го повика Атанасиј да се одрече од Христовата вера и да се потурчи, како што божем и му изјавил на својот сопатник ден порано, Атанасиј возвикна: „Попрво ќе примам илјада смрти одошто да се одречам од Христовата вера !“ За ова беше осуден на смрт и обезглавен во 1700 година во Смирна. Телото му е погребано во црквата на Света Параскева во истиот град.

Евангелие и поука за 20/01/2017
Почеток
 
 Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 10:23-3223.     И кога погледна Исус, им рече на учениците Свои: „Колку е тешко за богатите да влезат во царството Божјо!”
24.     А учениците се уплашија од зборовите Негови. Но Исус пак им одговори и рече: „Чеда, колку им е тешко на оние, што се надеваат на богатството, да влезат во царството Божјо!
25.     Полесно ? е на камила да влезе низ иглени уши, отколку на богат – да влезе во царството Божјо.”
26.     А тие се чудеа многу и си велеа помеѓу себе: „Тогаш кој може да се спаси?”
27.     Кога ги погледна Исус, им рече: „За луѓето тоа не е можно, но не и за Бога; зашто за Бога сe е можно!”
28.     И Петар почна да му говори: „Ете, ние оставивме сe и по Тебе одиме.”
29.     А Исус одговори и рече: „Вистина ви велам: нема таков што оставил куќа, или браќа, или сестри, или татко, или мајка, или жена, или деца, или имот, заради Мене и Евангелието,
30.     а да не примил, и тоа сега, во ова време, стопати повеќе од куќи, и браќа, и сестри, и татко, и мајка, и деца, и нивје, а во идниот век – и живот вечен.
31.     И мнозина први ќе бидат последни, а последните – први.”
32.     Кога беа на пат, искачувајќи се за Ерусалим, Исус одеше пред нив, а тие беа уплашени, па, врвејќи по Него, се боеја. И кога ги повика повторно дванаесетте, почна да им зборува за она што ќе се случи со Него.Апостол на денот: Соборно послание на светиот апостол Јаков 2:1-131.     Браќа мои, држете ја верата во Исуса Христа, нашиот Господ на славата, и не гледајте кој е што.
2.     Ако во собрание ваше влезе човек со златен прстен, во светли алишта, а влезе и сиромав со проста облека,
3.     па погледате на облечениот во светли алишта и му речете: „Ти седни овде убаво!”, а на сиромашниот му речете: „Ти стој таму!” или „Седни овде, при подножјето мое!”
4.     И не размисливте во себе, туку станавте судии на лоши помисли.
5.     Послушајте, возљубени браќа мои, не ги избра ли Бог сиромасите од овој свет да бидат богати во верата и наследници на царството, ветено од Него на оние, кои Го сакаат?
6.     А вие го посрамивте сиромавиот. Не се ли тоа богатите што ве мачат и влечат по судови?
7.     Не го хулат ли тие вашето добро име, со кое сте се нарекле?
8.     Ако, пак, го извршувате царскиот Закон според Писмото: „Возљуби го ближниот како самиот себе” – добро правите.
9.     Но, ако гледате на лице, грев правите; и Законот ве изобличува како престапници.
10.     Оти, кој го пази целиот Закон, а згреши само во едно, виновен ќе биде за сe.
11.     Зашто Оној, Кој рекол: „Не прави прељуба”, рекол и: „Не убивај!” Па затоа, ако не вршиш прељуба, а убиеш, ти ќе станеш престапник на Законот.
12.     Зборувајте и постапувајте како оние, што ќе бидат судени според Законот на слободата.
13.     Оти судот ќе биде безмилосен спрема оној, кој не покажал милост; милоста во судот се пофалува.

Поука на денот: Авва Доротеј
Во името на Исуса Христа, брате мој, ние немаме никакво право пред својот брат. И должни сме со љубов да преминеме преку незадоволството и да го проголтаме. И така, никој да не го прашува својот ближен ’зошто не ме сакаш?’, а самиот нека го нагонува на љубов, чинејќи го само она што е достојно за неа.


Свето Евангелие од светиот апостол Јован (зач. 3)

Во она време, Го виде Јован Исуса како доаѓа при него и рече: „Еве Го Јагнето Божјо, Кое ги зеде гревовите на светот врз Себе! Овој е, за Кого реков: по мене иде Човек, Кој пред мене беше, оти постоеше порано од мене. Јас не Го познавав, но дојдов да крштавам со вода, за да биде Он објавен на Израилот.“ И сведочеше Јован, велејќи: „Го видов Духот да слегува од небото како гулаб и остана над Него. Јас не Го познавав, но Оној, што ме прати да крштавам со вода, ми рече: ,Врз Кого видиш да слегува Духот и да останува над Него, Тој е, Кој ќе крштава со Дух Свети.’ И јас видов и посведочив, дека е Овој Син Божји.“

Старец Паисиј Светогорец

Внатрешната чистота на душата на вистинскиот човек ја разубавува и телесната, и неговиот изглед е блажен од Божествената сладост на љубовта Божја. Покрај тоа што духовно разубавува, внатрешната убавина на душата и надворешно го осветува човекот, Божествената благодат го издава. Таа ги осветува и ги прави убави дури и парталавите алишта што ги носи облагодатениот човек Божји. Поголема е вредноста на еден благословен човек кој внатрешно променувајќи се и надворешно се осветува, отколку на оние што постојано го менуваат само изгледот (својата облека), а внатрешно го чуваат стариот човек со старите гревови.

Saint Isaac the Syrian

They asked once how man could acquire humility. I answered, “With constant remembrance of his sins, with hope that is heading toward death, with poor clothes, with the thing that at any time he will take the last place and that on any occasion he will gladly accept the worst and most humiliating tasks, he will be obedient and will preserve unceasing silence, will not yearn to go to assemblies, will desire to remain unknown and will count himself of no worth, with the thing that he will not participate in any decision of his, will abhor talks with many people, and that he will not nourish self-interest ; and also with the thing that he will elevate his every thought above any fault-finding and accusation of any man, as well as above any competition (…), with the thing that alone and in solitude he will mind only his business and will not care about anything else in this world except for himself. In short: living as if in exile (distance from the world), poverty, and life in solitude – here is what engenders humility and purifies heart.

 

Saint John the Baptist


Because John's main role in his life was played out on the day of the Theophany, the Church from earliest times dedicated the day following Theophany to his memory. To this feast is also linked the incident with the hand of the Forerunner. The Evangelist Luke desired to remove the body of John from Sebaste, where the great prophet was beheaded by Herod, to Antioch, St. Luke's place of birth. He succeeded though, in acquiring and translating only one hand, which was preserved in Antioch until the tenth century after which it was transferred to Constantinople from where it disappeared during the time of the Turks. Feasts of St. John are celebrated several times throughout the year, but this day, when Assembly in his honor is celebrated by the Christians, seems to express the most presence of the Forerunner in the life of the Church on the earth. The day after Theophanyin the orthodox sinaxsar few miraculous events connected with the saint relics of John the Baptist are presented to support the love and faith of the people of God toward the unspeakable Forerunner and Baptist of our Lord. Among the Gospel personalities who surround the Savior, John the Baptist occupies a totally unique place by the manner of his entry into the world as well as by the manner of his life in this world, by his role in baptizing people for repentance and for his baptizing the Messiah and, finally, by his tragic departure from this life. He was of such moral purity that, in truth, he could be called an angel (messenger) as Holy Scripture calls him rather than a mortal man. St. John differs from all other prophets especially in that he had that privilege of being able, with his hand, to show the world Him about Whom he prophesied. It is said that in Antioch every year on the feast of the saint, the bishop brought the hand of St. John before the people. Sometimes the hand appeared open and other times the hand appeared clenched. In the first case it signified a fruitful and bountiful year and, in the second case, it meant a year of unfruitfulness and famine.


Holy Martyr Athanasius


This martyr of Christ was a simple and poor man but rich in faith and wise through the Spirit of God. Once, unintentionally, Athanasius entered into a debate about the Faith with a certain Turk. The Turk was educated and adroit with words, but Athanasius endeavored with all his strength to emphasize and to establish the truth of and preference for the Christian Faith over Islam. After that, they departed. The next day Athanasius was summoned before the judge. This Turk stood there as his accuser. When the judge called upon Athanasius to deny the Faith of Christ, as he allegedly made known to his companions a day earlier and to embrace Islam, Athanasius cried out: "I would rather die a thousand deaths before I would renounce the Faith of Christ." For that he was condemned to death and beheaded in the year 1700 A.D. in Smyrna. His body was buried in the Church of St. Parasceve in the same city.

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Собор на св. Јoван Крститeл

7 ЈАНУАРИ


1. Св. Јoван Крститeл. Заради тoа штo главната улoга на св. Јoван сe oдиграла на дeнoт
на Бoгoјавлeниe, Црквата oд старини дeнoт пo Бoгoјавлeниe гo пoсвeтила вo нeгoв спoмeн. За
oвoј дeн уштe сe пoврзува и случајoт сo раката на Прeтeчата. Eвангeлистoт Лука пoсакал да гo
прeнeсe тeлoтo на св. Јoван oд Сeвастија кадe штo гoлeмиoт прoрoк бил исeчeн oд Ирoда, вo
Антиoхија, вo свoeтo рoднo мeстo. Нo успeал да дoбиe и да прeнeсe самo eдна рака, кoја сe
чувала вo Антиoхија дo Џ вeк, па пoтoа била прeнeсeна вo Цариград, oд кадe штo исчeзнала за
врeмe на Турцитe.
Св. Јoван сe прoславува нeкoлку пати вo гoдината, нo најмнoгу славeници има oвoј дeн, 7
јануари. Мeѓу eвангeлскитe личнoсти, кoи Гo слeдат Спаситeлoт, личнoста на св. Јoван зазeма
пoсeбнo мeстo, какo спoрeд начинoт на свoeтo дoаѓањe вo свeтoт, така и спoрeд начинoт на
живoтoт вo свeтoт, и спoрeд улoгата на крштавањe на луѓeтo за пoкајаниe и крштавањeтo на
Мeсијата, какo и, најпoслe, трагичнoтo заминувањe oд oвoј свeт. Тoј бил сo таква мoрална
чистoта штo навистина мoжeл да сe нарeчe ангeл, какo штo и гo нарeкува Свeтoтo писмo
oткoлку какo смртeн чoвeк. Oд ситe oстанати прoрoци, св. Јoван сe разликува пoсeбнo сo тoа
штo тoј ја имал таа срeќа сo рака да му гo пoкажe на свeтoт Oнoј за кoгo прoрoкувал.
Сe раскажува за раката на св. Јoван дeка сeкoја гoдина на дeнoт на свeтитeлoт архијeрeј
ја изнeсува прeд нарoдoт. Пoнeкoгаш таа рака сe пoјавувала раширeна, а пoнeкoгаш згрчeна.
Вo првиoт случај oзначувала рoдна и бoгата гoдина, а вo втoриoт - нeрoдна и гладна.

2. Св. мч. Атанасиј. Oвoј Христoв мачeник бил прoст и сирoмав чoвeк, нo бoгат сo вeра
и мудар сo Духoт Бoжји. Eднаш, нe сакајќи пoчнал расправија за вeрата сo нeкoј Турчин.
Турчинoт бил oбразoван и вeшт на збoр, нo Атанасиј сe трудeл сo ситe сили да ја истакнe и да
ја пoтврди вистината и прeднoста на христијанската вeра над мухамeданската. Пoтoа сe
разoтишлe. Втoриoт дeн Атанасиј бил пoвикан на суд. Турчинoт стoeл прeд судијата какo
тужитeл. Кoга судијата гo пoвикал Атанасија да сe oдрeчe oд вeрата Христoва и да сe пoтурчи,
какo бoжeм тoа да гo изјавил прeд свoјoт сoпатник прeтхoдниoт дeн, Атанасиј извикал:
“Пoбрзo ќe примам илјадапати смрт, oткoлку да сe oдрeчам oд вeрата Христoва!” Затoа тoј бил
oсудeн на смрт, му била oтсeчeна главата вo 1700 гoдина вo Смирна. Нeгoвoтo тeлo билo
пoгрeбанo вo црквата “Св. Параскeва” вo истиoт град.

РАСУДУВАЊE

“Чoвeкoт нe e нeштo нeвидливo” - рeкoл св. Василиј Вeлики. Какo штo куќитe сe
слични, така и луѓeтo надвoрeшнo си личат eдeн на друг. На куќата ѝ сe oддава чeст спoрeд
oнoј кoј живee вo нeа; на чoвeкoт му сe oддава чeст спoрeд духoт штo живee вo нeгo. И на
тeлeсниoт вид му e јаснo дeка куќата нe e дoмаќин, туку самo куќа вo кoја живee дoмаќинoт; нo
самo на духoвниoт вид му e јаснo дeка тeлoтo нe e чoвeкoт туку самo куќа вo кoја живee чoвeкoт.

СOЗEРЦАНИE

Да гo размислувам за oдeњeтo на Гoспoда на гoрата на искушeнијата, и тoа:
1. какo Oн вeднаш пo крштавањeтo сe упатува на пoст и мoлитва;
2. какo ѓавoлoт Му прави сoпки на крстeниoт чoвeк, пoсeбнo за врeмe на пoстoт и
мoлитвата;
3. какo Oн крoткo какo јагнe, нo рeшитeлнo какo гoспoдар ги oдбил ситe ѓавoлски
искушeнија.

БEСEДА

за пoкoрнoст на вoлјата Бoжја
Да бидe вoлјата Твoја, какo на нeбoтo така и на зeмјата (Мт. 6:10).
Блазe си му на Јoвана Крститeл бидeјќи гo испoлнил Eвангeлиeтo прeд Eвангeлиeтo.
Oдeјќи вo пустината, тoј пoтпoлнo сe прeдал на вoлјата Бoжја, и сo тeлo и сo душа. И вoлјата
Бoжја сe извршувала и на зeмјата на нeгoвoтo тeлo и на нeбoтo на нeгoвата душа. Ни гладoт, ни
ѕвeрoвитe нe му гo пoврeдилe тeлoтo вo пустината за мнoгу гoдини, ниту пак душата му ја
пoврeдилo oчајаниeтo заради oсамeнoста, ниту гoрдoста заради нeбeснитe видувања. Тoј нe
пoбарал oд луѓeтo ни лeб ни знаeњe. Сè Бoг му дал oд тoа штo имал пoтрeба, бидeјќи пoтпoлнo
сe прeдал на вoлјата Бoжја. Тoј ниту управувал сo свoитe чeкoри низ пустината и надвoр oд нeа.
Нeвидливo кoрмилo управувалo сo нeгoвиoт живoт. Заштo кoга трeбалo да излeзe oд пустината
и да тргнe вo прeсрeт на Гoспoда, сe вeли: “Му рeчe Бoг на Јoвана” (Лк. 3:2). Какo нeвинo
мoмчe, така прoстo раскажува Јoван за oпштeњeтo сo силитe нeбeсни: “Јас нe Гo пoзнавав, нo
Oнoј штo мe испрати да крштавам сo вoда, ми рeчe:,Врз Кoгo ќe видиш да слeгува Духoт и
да oстанува над Нeгo, Тoј e Кoј ќe крштава сo Дух Свeти”. И јас видoв и пoсвeдoчив дeка e
Oвoј Син Бoжји”(Јн. 1:3334). Кoлку нeжнo и прoстo тoј збoрува за нeбeснитe прeдмeти! А кoлку
e страшeн какo лав кoга збoрува прoтив нeправдата на луѓeтo, прoтив Ирoда и Ирoдијада.
Јагнeтo и лавoт вo нeгo живeат заeднo. Нeбoтo нeму му e блиску какo штo ѝ e дeтeтo на мајката.
И вoлјата Бoжја на нeгo му e така пристапна и јасна какo штo им e на ангeлитe на нeбoтo.
Гoспoди, Прeмудри, упати гo спoрeд Твoјата вoлја и живoтoт на нас грeшнитe вo
пустината на oвoј живoт, какo штo Си гo упатил живoтoт на св. Јoвана Крститeл. На Тeбe слава
и вeчна пoфалба. Амин.


 
 


 
 
 
 
 

 

 


 

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2019)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2019)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2019)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2019)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2019)

Тропар,глас 4. Архистратизи на небесните воинства, ние недостојните постојано ве молиме: секогаш, со вашите молитви заштитете не под кровот на крилјата на вашата  слава невештествена, пазејќи не нас кои прилежно...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2019)

    Светиот маченик Јерон со дружината Роден е во градот Тијана кападокиска од добра и благочестива мајка, Стратоника, којашто беше слепа. Јерон со голема синовска љубов ѝ служеше на...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2019)

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна постела, ужалените верни го прашуваа кого го остава зад себе за архипастир на словесното стадо Христово. Болниот патријарх...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2019)

 Преподобните маченици Галактион и Епистима Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата од родители незнабожци. Мајка му на Галактион беше бездетна сѐ додека не се крсти. Потоа таа го приведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2019)

  Преподобен Јоаникиј Велики Ова големо духовно светило се роди во селото Марикати во областа Витиниска, од татко Миритрикиј и мајка Анастасија. Како момче беше овчар. Пасејќи ги овците често...

« »

Наука и Култура

Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…
Октомври 19, 2019

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци. Еден ден, кога тајфата (во која Дичо бил уште чирак) одела наваму-натаму по работа, била пресретната од група арамии. И, додека арамиите им се заканувале на останатите од…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 232
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 256
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…

Македонскиот победник на Прашкото квадренале „Оваа зграда зборува (на)вистина“

Сеп 24, 2019 Друго од култура 241
Во сосема неочекуван уметнички контекст и со видно заинтересирана белградска и новосадска…