логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 

(о.Џон Пек, свештеник при Грчката Православна Црква Св.Ѓорги во Прескот, Аризона)

Секоја година за време на Божикните пости, на своите духовни чеда и парохијани им предложувам еден подвиг за совладување на Светото Писмо, кого јас го нарекувам „Ново-Заветен Предизвик!“.

Впрочем, тоа и не е којзнае каков предизвик, но за некој што никогаш во целост не го прочитал Новиот Завет, ова е погодно време за еден таков обид.

Доколку се започне со читање на 28 Ноември[1] , тогаш треба да се следи 40 дневниот распоред; доколку, пак, се започне со читање на 14 Декември[2] , тогаш треба да се следи 25 дневниот распоред. Независно кој распоред ќе се користи, читањето треба да заврши на Божик. Оваа практика помага целите Божикни пости да се претворат во период на вистински аскетски напор и духовен раст. И сосема е соодветна (по мое мислење), посебно бидејќи терминот „адвент“[3] во основа се однесува на подготвувањето за Второто Христово доаѓање и неговото очекување, а токму на Божик се комплетира читањето на Откровението! Сега некој ќе рече: „Кој ли ќе ја чита половина (или цела) книга на Откровение на Божик? Е, токму за тоа се тука 12-те денови на Божик![4]

Му препорачувам на сиот црковен клир да им ја предложи оваа практика на парохијаните за време на Божикните Пости. Сега е совршено време да се стори тоа!

Па, еве, ви го приложувам „Ново-Заветниот Предизвик“, како едно дело на кое парохијаните можат заедно да работаат и на тој начин да ги одбројуваат деновите на Божикниот Пост, како еден вид на „духовна вежба“ која би ја вршеле со одговорност, или, како еден вид подвиг што би одел паралелно со нивните трудови.


[1] Во оригиналниот текст стои 15 Ноември, но тоа е според новиот календар

[2] Оригинален текст 1 Декември (нов календар)

[3] Терминот „адвент“ има и значење на доаѓање на Спасителот, т.е. раѓање (Христово)

[4] 12 денови на Божиќ (7 Јануари – 19 Јануари) е празничниот период помеѓу прв ден Божиќ и Богојавление. Во текот на овој период, всушност, едно прославување води кон друго, или, се поставува еден мост кој поврзува два прекрасни Господови Празници: Божиќ и Богојавление.

 

(Распоредот е прилагоден според III Македонско издание на Светото Писмо)

Добро е да се проба оваа практика, посебно што имам забележано дека честопати, токму преку неа, луѓе кои со години се обидувале да го прочитаат Новиот Завет за првпат се добро насочени кон остварувањето на таа замисла. Од друга страна, ова придонесува и за градење на пријателства, кога група луѓе читаат заедно, како што е случај за време на нашиот т.н. Час на Другарување кој се одржува секоја недела. При тоа, оние кои се зафатиле со ваквиот подвиг знаат дека не се сами, и имаат повеќе поттик да го запазат временскиот рок одреден на распоредот. Сепак, за мене не е важно дали ќе завршат, иако, се разбира, тоа е целта. За мене е најважно ДА ПОЧНАТ. Или, како што вели една стара Ирска поговорка: „Добро започнатото е половина завршено“.

  

1ден:

Матеј 1-7 (од прва до седма глава)

1 глава
1 Книга на родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов.
2 Авраам го роди Исака, Исак го роди Јакова, а Јаков го роди Јуда и браќата негови;
3 Јуда го роди Фареса и Зара од Тамар; Фарес го роди Есрома, а Есром го роди Арама;
4 Арам го роди Аминадава; Аминадав го роди Наасона, а Наасон го роди Салмона;
5 Салмон го роди Вооза со Раав; а Вооз го роди Овида со Рут, а Овид го роди Јесеја;
6 Јесеј го роди Давида, а цар Давид со поранешната Уриева жена го роди Соломона;
7 Соломон го роди Ровоама: Ровоам го роди Авија, а Авија го роди Аса;
8 Аса го роди Јосафата; Јосафат го роди Јорама, Јорам го роди Озија;
9 Озија го роди Јоатама; Јоатам го роди Ахаза, Аахаз го роди Езекија;
10 Езекија го роди Манасија: Манасија го роди Амона, а Амон го роди Јосија;
11 Јосија го роди Јоакима, Јоаким го роди Јехонија и браќата негови за време на преселувањето на Вавилон.
12 А по Вавилонското преселување Јехонија го роди Салатиила, а Салатиил го роди Зоровавела;
13 Зоровавел го роди Авиуда; Авиуд го роди Елијакима, а Елијаким го роди Азора;
14 Азор го роди Садока; а Садок го роди Ахима, а Ахим го роди Елиуда;
15 Елиуд го роди Елеазара; Елеазар го роди Матана, а Матан го роди Јакова;
16 Јаков го роди Јосифа, мажот на Марија, од која се роди Исус, наречен Христос.
17 И така, сите родови од Аврама до Давида се четиринаесет; и од Давида до Вавилонското преселување се четиринаесет родови; а и од преселувањето Вавилонско до Христа - родови четиринаесет.
18 А раѓањето на Исуса Христа стана вака: по свршувачката на мајка Му Марија за Јосифа, уште пред да се состанат, се виде дека е тешка од Светиот Дух.
19 А Јосиф, нејзиниот маж, бидејќи праведен, не сакаше да ја посрамоти и намисли тајно да ја отпушти.
20 Но, штом помисли така, ангел Господов му се јави насон и рече: “Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја примиш Марија, жената своја, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух;
21 таа ќе роди Син и ќе Му ставиш име Исус, зашто Он ќе го спаси народот Свој од неговите гревови.”
22 А сети тоа стана за да се исполни кажаното од Господа преку пророкот, кој вели:
23 “И ете, девица ќе зачне во утробата своја и ќе роди Син, и ќе го наречат Емануил - што значи: со нас е Бог!”
24 Штом се разбуди Јосиф од сонот, направи така како што му заповедал ангелот Господов и ја прими жената своја.
25 И не се доближи до неа, додека таа не Го роди својот првороден Син и Го нарече Исус.
2 глава
1 А кога се роди Исус во Витлеем Јудејски, во дните на цар Ирода, ете, дојдоа во Ерусалим мудреци од Исток и рекоа:
2 “Каде е новородениот Цар Јудејски? Ја видовме Неговата ѕвезда на Исток, па дојдовме да Му се поклониме.”
3 Штом го чу тоа, цар Ирод се уплаши и целиот Ерусалим со него.
4 И кога ги собра сите првосвештеници и книжници народни, ги праша: “Каде треба да се роди Христос?”
5 А тие Му одговорија: “Во Витлеем Јудејски; зашто така е напишано преку пророкот:
6 “И ти, Витлееме, земјо Јудина, по ништо не си помал меѓу војводствата Јудини; оти од тебе ќе излезе Водач што ќе го пасе Мојот народ - Израилот.”
7 Тогаш Ирод тајно ги повика мудреците и дозна од нив точно за времето, кога се појавила ѕвездата,
8 па, испраќајќи ги во Витлеем, рече: “Отидете и распрашајте се добро за Младенецот и, штом ќе Го најдете, јавете ми за да отидам и јас да Му се поклонам.”
9 Тие, откако го ислушаа царот, си заминаа. И, ете, ѕвездата, што ја беа виделе на Исток, врвеше пред нив, додека не пристигна и се запре над местото, каде што беше Младенецот.
10 А кога ја видоа ѕвездата, тие се израдуваа со многу голема радост.
11 И штом влегоа во куќата, Го видоа Младенецот со Мајка Му Марија, и паднаа, па Му се поклонија; а кога ги отворија своите ковчежиња, Му принесоа дарови: злато, ливан и измирна.
12 И кога примија во сон вест, не се вратија веќе при Ирода, а си заминаа по друг пат за својата земја.
13 А штом си отидоа тие, ете, ангел Господов му се јави на Јосифа в сон, велејќи: “Стани, земи Го Младенецот и мајка Му, па бегај во Египед и остани таму дури не ти кажам, бидејќи Ирод ќе Го бара Младенецот за да Го погуби.”
14 И тој стана, Го зеде младенецот и мајка Му ноќно време, па отиде во Египет.
15 И таму беше до смртта Иродова, за да се исполни реченото од Господа преку пророкот, кој вели: “Од Египед Го повикав Синот Свој.”
16 Тогаш Ирод, кога виде дека мудреците го измамија, се разгневи многу и прати, та ги уби сите младенци во Витлеем и по целата негова околина од две години и помали, според времето што точно го беше узнал од мудреците.
17 Тогаш се исполни кажаното преку Пророкот Јеремија, кој говори:
18 “Глас се слуша во Рама, плач е ридање, и пискот голем: Рахил плаче за своите деца и не сака да се утеши, зашто ги нема”.
19 А по смртта Иродова му се јави на Јосифа насон во Египед ангел Господов
20 и му рече: “Стани, земи Го Младенецот и мајка Му, и отиди во земјата Израилева, зашто изумреа оние што ја бараа душата на Младенецот.”
21 Тој стана, Го зеде Младенецот и мајка Му, и дојде во земјата Израилева.
22 Но, кога чу дека во Јудеја царува Архелај, место татка си Ирода, се уплаши да отиде таму; и, откако доби вест в сон, тој замина во пределите Галилејски.
23 А кога пристигна, се насели во градот наречен Назарет, за да се исполни кажаното преку пророците дека Он ќе се нарече Назареец.
3 глава
1 Во тие дни дојде Јован Крстител и проповедаше во пустињата Јудејска,
2 и говореше: “Покајте се, зашто се приближи царството небесно!”
3 Оти овој е, навистина, оној за кого рекол пророкот Исаија: “Гласот на оној, што вика во пустињата, вели: ‘Пригответе го патот на Господа и исправете ги патеките Негови!’”
4 А сам Јован имаше облека од камилски влакна и појас од кожа околу слабините, а храната му се состоеше од скакулци и див мед.
5 Тогаш од Ерусалим и цела Јудеја и од целиот крај Јордански доаѓаа при него
6 и се крштаваа од него во реката Јордан, исповедувајќи ги своите гревови.
7 А штом виде Јован дека при него доаѓаат мнозина фарисеи и садукеи за да се крстат, им рече: “Породи змиини, кој ви кажа да бегате од гневот што иде?
8 Направете плод достоен за каење
9 и немојте да говорите во себе: ‘Наш татко е Аврам’, зашто Бог може, ви велам, и од овие камења да му издигне чеда на Авраама.
10 Секирата веќе лежи при коренот на дрвото: зашто секое дрво, што не дава добар плод, се сече и се фрла во оган.
11 Јас ве крштавам за покајание со вода, но Оној што иде е посилен од мене; јас не сум достоен да Му ги понесам ни обувките; Он ќе ве крсти со Дух Свети и со оган.
12 Лопатата е во рацете Негови и Он ќе го очисти гумното Свое и ќе Си го прибере житото во амбар, а плевата ќе ја изгори со оган што не гасне.”
13 Тогаш дојде Исус од Галилеја на Јордан при Јована за да се крсти од него.
14 А Јован Го одвраќаше, велејќи: “Јас треба од Мене да бидам крстен, а Ти при мене ли - доаѓаш?”
15 Но Исус му одговори и рече: “Остави го сега тоа, зашто нам ни престои да ја исполниме секоја правда.” Тогаш Јован Го остави.
16 И штом се крсти, Исус веднаш излезе од водата. Одеднаш Му се отворија небесата, и Го виде Духот Божји да слегува како гулаб и да се спушта над Него.
17 И ете, глас од небесата говореше: “Овој е Мојот возљубен Син, Кој е по Мојата волја!”
4 глава
1 Тогаш Духот Го однесе во пустиња за да биде искушуван од ѓаволот.
2 И кога постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне.
3 А кога се приближи до Него, искушувачот Му рече: “Ако си Син Божји, кажи овие камења да станат лебови.”
4 А Он му одговори и рече: “Напишано е - ‘Не само од леб ќе живее човекот, а и од секој збор што излегува од устата на Бога.’”
5 Тогаш ѓаволот го осведе во Светиот град и Го постави на храмовата стреа,
6 И Му рече: “Ако си син Божји, скокни долу, зашто во Писмото стои: ‘На ангелите Свои ќе заповеда за Тебе да Те пазат и на раце ќе Те земат за да не Си ја сопреш некако ногата од камен.’”
7 А Исус му рече: “Напишано е исто така - ‘Не искушувај Го Господа, Твојот Бог’.”
8 Го одведе ѓаволот потоа на многу висока планина, и Му ги покажа сите царства на светот и нивната слава,
9 и Му рече: “Сето ова ќе Ти го дадам, ако паднеш и ми се поклониш.”
10 Но Исус му рече: “Бегај од Мене, сатано, зашто е напишано: ‘На Господа, Твојот Бог, да Му се поклонуваш и само Нему да Му служиш!’”
11 Тогаш ѓаволот Го остави и ете дојдоа ангели и Му служеа.
12 А кога чу дека Јован е предаден, отиде во Галилеја;
13 и кога го остави Назарет, дојде и се насели во Капернаум приморски, во пределите Завулонови и Нефталимови,
14 за да се исполни реченото преку прорикот Исаија, кој вели:
15 “Земјата Завулонова и замјата Нафталимова, по пат кон морето, отаде Јордан, е назнабожечка Галилеја.
16 “Народот, што седеше во мрак, виде голема светлина и она оние, што седеа во место на сенка смртна, им изгреа светлина.”
17 Оттогаш почна Исус да проповеда и да говори: “Покајте се, зашто се приближи царството небесно!”
18 И одејќи покрај Галилејското Море, ги виде двајцата браќа, Симона, наречен Петар, и брата Му Андреј, како фрлаат мрежа во морето, бидејќи беа рибари,
19 и им рече: “Појдете по Мене и Јас ќе ве направам ловци на луѓе.”
20 И ете, тие веднаш ги оставија мрежите и тргнаа по Него.
21 Потоа, одејќи, понатаму виде други двајца браќа: Јакова Заведеев и брата му Јована, во кораб со Заведеја, таткото нивни, кои си ги крпеа мрежите свои, и ги повика.
22 И тие веднаш го оставија коработ и татка си и тргнаа по Него.
23 И одеше Исус по цела Галилеја им кога поучуваше по синагогите, го проповедаше Евангелието на царството и лекуваше секаква болест и немоќ кај народот.
24 Па се разнесе глас за Него по цела Сирија и ги доведуваа при Него сите болни, нападнати од различни болести и страдања, и бесни, и месечари, и фатени - а Он ги лекуваше.
25 И о Него одеше многу народ од Галилеја и од Десетоградието, од Ерусалим и од Јудеја, отаде Јордан.
5 глава
1 Кога го виде народот, Он се искачи на планината; а штом седна, Учениците Негови се приближија до Него.
2 И кога ја отвори устата Своја, ги поучуваше и говореше:
3 “Блажени се бедните по дух, зашто е нивно царството небесно!
4 Блажени се оние кои плачат, оти ќе се утешат!
5 Блажени се кротките, зашто тие ќе ја наследат земјата!
6 Блажени се гладните и жедните за правда, оти ќе се наситат!
7 Блажени се милостивите, зашто тие ќе бидат помилувани!
8 Блажени се чистите по срце, оти тие ќе Го видат Бога!
9 Блажени се миротворците, зашто тие ќе се наречат синови Божји!
10 Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно!
11 Блажени се оние, кога ќе ве срамат и прогонат и кога ќе говорат против вас секакви лоши зборови зажно - заради Мене!
12 Радувајте се и веселете се зашто голема е вашата награда на небесата! Така ги гонеа и пророците што беа пред вас.
13 Вие сте солта на земјата. Но, ако солта ја изгуби силата, со што ќе се осоли? Таа веќе за ништо не е, освен да се фрли надвор и изгази од луѓето.
14 Вие сте светлина на светот. Не може да се скрие град, што се наоѓа на врв планина.
15 Ниту, пак, светлило се пали и клава под оклоп, туку на свеќник и им свети на сите в куќи.
16 Така треба да свети пред луѓето и вашата светлина, за да ги видат вашите добри дела и да го прослават вашиот Отец небесни.
17 Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги поништам, туку да ги исполнам.
18 Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата нема да се измени, додека не се исполни се.
19 И така, оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се нарече во царството небесно; а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно.
20 Затоа ви велам, ако вашата праведност не ја надмине праведноста на книжниците и фарисеите, вие нема да влезете во царството небесно.
21 Ате слушале дека им било речено на старите: ‘Не убивај! А кој убие, виновен е пред судот’.
22 Јас, пак, ви велам дека секој, што се гневи на брата си без причина, ќе биде виновен пред судот; а оној што ќе го нарече брата си ,празноглав’, ќе биде виновен пред врховниот суд; оној, пак, што ќе рече ‘будала’, ќе биде виновен за во пеколот.
23 И така, ако принесуваш дар на жртвеникот и таму се сетиш дека брат ти има нешто против тебе,
24 тогаш остави го дарот таму, пред жртвеникот, па отиди и најнапред помири се со брата си, а потоа дојди и принесе го дарот.
25 Измери се со противникот твој на време, уште додека си на пат со него, за да не те предаде на судијата, а судијата - на слугата и да бидеш затворен;
26 вистина, ти велам: нема да излезеш од таму, се додека не го дадеш и оследниот кондрант.
27 Сте слушале дека на старите им било речено: ‘Не прељубодејствувај!’
28 Јас, пак, ви велам дека секој што ќе погледне на жена со желба, тој веќе извршил прељуба со неа во срцето свое.
29 Ако те соблазнува десното око, извади го од себе; зашто подобро е да погине еден дел од твоете тело, отколку целото да биде фрлено во пеколот.
30 И десната рака, ако те соблазнува, исечи ја и фрли ја од себе; оти подобро е да погине еден твој дел, отколку целото твое тело да биде фрлено во пеколот.
31 Речено било исто така: ‘Ако некој ја остави својата жена, нека и даде развод’.
32 А Јас пак ви велам, секој што ја остави својата жена, освен за прељуба, тој ја тера да прељубодејствува; и кој се ожени со така напуштена, тој прељубодејствува.
33 Сте го слушалњ уште и тоа дека им било речено на старите - ‘Не колни се криво, а заклетвите пред Господа исполнувај ги’.
34 Јас, пак, ви велам: не колнете се воопшто - ниту во небото, оти е престол Божји;
35 ниту во земјата, зашто е подножје на нозете Негови; ниту во Ерусалим, оти е град на великиот Цар.
36 Не се колни ни во главата своја, зашто не можеш ниту едно влакно од косата своја да го направиш бело или црно.
37 Но зборот ваш да биде: да, да, - не, не, а се што е повеќе од лукавиот е.
38 Сте слушале дека е речено: ‘Око за око, заб за заб’.
39 Јас, пак, ви велам: да не се противите на злото. Ако некој те удри по десниот образ, заврти му го и другиот.
40 А оној што сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, дај му ја и горната облека.
41 А ако некој те присили да одиш со него една милја, ти оди две.
42 На оној што бара од тебе, дај му, и не го одбивај оној што ти сака нешто на заем.
43 Сте слушале дека е кажано - ‘Љуби го својот ближен и мрази на непријателот’.
44 А Јас, пак, ви велам: љубете ги непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуваат и гонат,
45 за да бидете синови на вашиот Отец небесен; зашто Он го остава Своето сонце да грее над лошите и над добрите, и праќа дожд на праведните и на грешните.
46 Оти, ако ги љубите оние што ве милуваат вас, каква ќе ви биде наградата? Зар не го прават тоа и митниците?
47 И, ако ги поздравувате само браќата свои, што особено правите? Не постапуваат ли така и назнабожците?
48 Но бидете совршени, како што е совршен вашиот Отец небесен.”
6 глава
1 “Гледајте да не ја покажувате својата праведност пред луѓето, за да ве видат; инаку, нема да имате награда од вашиот Отец небесен.
2 И така, кога даваш милостиња, не разгласувај, како што прават лицемерите по синагогите и по улиците, за да ги фалат луѓето. Навистина ви велам, тие ја добиле својата награда.
3 А ти, кога даваш милостиња, да не знае твојата лева рака што прави десната,
4 за да биде милостињата тајна; и тогаш, твојот небесен Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно.
5 И кога се молиш, не биди како лицемерите, што сакаат да стојат по синагогите и раскрсниците за да се молат и да се покажуваат пред луѓето. Вистина ви велам дека тие веќе си ја добиле својата награда.
6 Но ти, кога се молиш, влези во својата скришна соба и, откако ќе ја затвориш вратата, помоли му се на твојот Отец, Кој е во тајност; и Он Кој гледа рајно, ќе те награди јавно.
7 Кога се ломите, не говорете многу како незнабожците, зашто тие мислат за своите многу зборови ќе бидат услишени;
8 вие, пак, немојте да бидете како тие, оти вашиот Отец небесен знае од што имате нужда уште пред да сте Го помолиле.
9 Туку молете се вака: Оче наш, Кој си на небесата, да се свети името Твое;
10 да дојде царството Твое; да биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата;
11 лебот наШ насушен дај ни го денес;
12 и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должници;
13 и не не воведи во искушение, но избави не од лукавиот, зашто Твое е царството, и силата, и славата во сите векови. Амин!
14 Бидејќи, ако им ги простите на луѓето гревовите нивни и вам ќе ви ги прости вашиот Отец небесен;
15 ако, пак, не им ги простите гревовите на луѓето и вашиот Отец нема да ви ги прости вашите.
16 Кога постите, не бидете како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека постат. Вистина ви велам, оти ја добиле веќе својата награда.
17 А ти, кога постиш, помажи ја главата своја и измиј го лицето свое,
18 па да покажеш дека постиш не пред луѓето, туку пред твојот Отец, Кој е во тајност; и твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно.
19 Не собирајте богатства на земјата, каде што ги јаде молецот и ’рѓата, и каде што крадците ги одкопуваат и крадат;
20 но собирајте си богатства на небото, каде што молец, ниту ’рѓа ги јаде, и каде што крадци не ги поткопуваат, ниту крадат;
21 зашто, каде што е богатството ваше, таму ќе биде и срцето ваше.
22 Светлило за телото е окото. И така, ако твоето око биде чисто и целото твое тело ќе биде светло;
23 ако, пак, твоето око биде лошо, целото тело ќе ти биде темно. И така, ако светлината, што е во тебе, е темнина, тогаш каква ли ше е темнината?
24 Никој не може да им слугува на двајца господари, оти, или едниот ќе го замрази, а другиот засака; или кон едниотќе се приврзе, а другиот ќе го презре. Не можете да им служите на Бога и на Мамона.
25 Затоа ви велам: немојте да се грижите за душата - што ќе јадете или ќто ше пиете: ниту за телото, во што ќе се облечете. Зар не чини душата повеќе од храната, и телото - од облеклото?
26 Погледајте ги птиците небески; тие не сеат, ниту пак жнеат, ниту во амбар собираат; но вашиот Отец ги храни. Зар не сте поскапи од нив?
27 А кој од вас, грижејќи се, може на својот раст да му придаде макар еден лакот?
28 Зошто се грижите и за облеката? Погледајте ги полските кринови како растат: не се трудат, ниту предат;
29 но ви велам дека ни Соломон, во целата своја слава, не се облече така, како еден од нив;
30 па, ако полската трева, што денеска псотои, а утре во оган се фрла, Бог така ја облекува, а колку повеќе вас, маловерни!?
31 Па затоа не грижете се и не говорете: што да јадеме, или што да пиеме, или вп што да се облечеме?
32 Зашто сето тоа го бараат незнабожците, а вашито Отец небесен знае дека за сето тоа имате потреба.
33 Но барајте го најнапред царството на Бога и Неговата правда, и се ова ќе ви се придаде.
34 И така, немојте да се грижите за утре, зашто утрешниот ден ќе се грижи за своето; на секој ден доста му е неговото зло.”
7 глава
1 “Не судете, за да не бидете судени;
2 оти, со каков суд судите, со таков ќе бидете судени; со каква мерка мерите, со таква и ќе ви се мери.
3 Зошто ја гледаш раската во окото на брата си, а гредата во своето око не ја чуствуваш?
4 Или, како ќе кажеш на брата си - чекај да ти ја извадам раската од окото; а, пак, ете, во твоето око има греда?
5 Лицемере, извади ја прво гредата од твоето око, па тогаш ќе видиш како да ја извадиш раската од окото на брата си.
6 Светињара не ја давајте за кучуња, и не го фрлајте бисерот пред свињите, за не го изгазат со своите нозе, и, откако ќе се повратат, да не ве раскинат.
7 Сакајте и ќе ви се даде; барајте и ќе најдете; чукајте и ќе ви се отвори;
8 зашто секој што сака, добива, и кој бара, наоѓа, и оној што чука, ќе ми се отвори.
9 Има ли меѓу вас човек, кој, ако му посака неговиот син леб, да му даде камен?
10 и кога посака риба, да му се даде змија?
11 И така, ако вие, бидејќи лоши, умеете да им давате на своите чеда добри дарови, колку повеќе вашиот Отец небесен ќе им даде добра на оние шео мУ барааат?
12 Се она што сакате да ви прават луѓето, правете им го и вие; оти тоа се Законот и Пророците.
13 Влезете низ тесната врата; оти широки се вратите и тесен е патот што води кон пропаст, и мнозина минуваат низ нив;
14 а тесни се вратите и тесен е патот што водат кон животот, и малцина го наоѓаат.
15 Пазете се од лажните пророци, кои доаѓаат во овча кожа, и однатре се волци грабливи.
16 По нивните плодови ќе ги познаете. Се бере ли грозје од трње, или смоква од чичка?
17 Па така, секое добро дрво дава добри плодови, а лошо дрво дава лоши плодови;
18 не може добро дрво да дава лоши плодови, ниту лошо дрво да дава добри плодови.
19 Секое дрво, што не дава добар плод, го сечат и го фрлаат во оган.
20 И така, по нивните родови ќе ги познаете.
21 Не секој што Ми вели: ‘Господи, Господи’, ќе влезе во царството небесно, а оној што ја исполнува волјата на Мојот Отец небесен.
22 Мнозина ќе ми речат во оној ден: ‘Господи, Господи, не во Твое ли име пророкувавме? И зар во Твое име бесови не изгонувавме? И не во Твое име многу чуда правевме?’
23 И тогаш Јас ќе им кажам: ‘Никогаш не сум ве познавал; бегајте од Мне вие што правите незаконски дела!.’
24 И така, секој, што ги слуша и ги исполнува овие Мои зборови, ќе биде како благоразумен маж, кој си направил куќа на камен.
25 И заврна дожд и надојдоа реки, и дувнаа дождоци, и навалија на таа куќа, но таа не падна, оти беше изградена на камен.
26 А секој, што ги слуша овие Мои сборови и не ги исполнува, прилега на човек глупав, кој си направил куќа на песок.
27 И заврна дожд, и надојдоа реки, и дувнаа ветрови, и навалија на таа куќа, и таа падна, а паѓањето и беше страшно.”
28 И кога ги заврши овие зборови, народот се чудеше да Неговото учење,
29 зашто Он ги поучуваше како Оној, Кој има власт, а не како книжниците.

 

 

5y_Slavica.jpgПревод од англиски: С.Л.

 

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Февруари 23, 2020
ih3387

Свети свештеномаченик Харалампиј

Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот живот. Името е наша сопствена карактеристика, но малкумина го знаат вистинското потекло на своето име и неговото вистинско значење. Секое православно име има своја суштина…
Јануари 29, 2020
3.angeli.so.truba

Живот во служба на Бога и на луѓето

Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат целосно легитимирање на македонското црковно и духовно наследство. Дедо Стефан е ревносен борец за македонскиот јазик што неизмерно го сака и постојано го збогатува. Еве…

Почитување на Пресветата Мајка Божја

7.Vselenski.sobor
Таа е заштитничка и покров на христијанскиот род. Како Мајка на Синот Божји, таа има…

Митрополит Струмички Наум: ВОВЕДЕНСКИ РАЗМИСЛУВАЊА

Дек 05, 2019 Беседи 831
7.Vselenski.sobor
Премногу размислуваме во категоријата Бог – човек, наместо во категоријата личносни…

Свети Антониј Велики: Кој е ѓаволот и кога напаѓа...?

А кога ќе се всели Божјиот Дух, Он ги успокојува, им дава да го вкусуваат спокојот во…