логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

 

ПРОМОЦИЈА ВО МКЦ - КЛУБ И РЕСТОРАН:
Книга раскази на Атанас Чупоски „Старинарница Балкан“

Во понеделник (15 декември) во МКЦ - Клуб и ресторан, во 19.30 ч. ќе се одржи промоција на книгата раскази на Атанас Чупоски „Старинарница Балкан“ што ја објави книгоиздателството Магор.
„Книгава што ја држите в рака е настаната како амалгам меѓу фактот и фикцијата, документарното и имагинарното, историјата и фантазијата, јавето и сонот...“, пишува авторот во предговорот на книгата што ја сочинуваат 43 наративи кои допираат теми важни за македонската културна и политичка историја.
„Низ една вешто водена интертекстуална игра, воспоставувајќи слоевит дијалог со многубројни историски, книжевни, теориски, теолошки, научни, фолклористички и публицистички извори, Атанас Чупоски нуди свои верзии на историските собитија, во кои се преплетуваат фактите и фикцијата во едно неразделно единство“, пишува Владимир Мартиновски во поговорот на книгата.
    За книгата ќе зборуваат писателите Владимир Мартиновски, Васко Марковски и Влатко Галевски, а како музичка придружба ќе настапат авторот Атанас Чупоски (на кавал) и промоторите Владимир Мартиновски (на тамбура) и Васко Марковски (на мандола).
Атанас Чупоски (1969) е писател и синеаст, компаратист и филмолог, магистер на филолошки науки. Ги објавил книгите: „Концерт на труба во дур“ (поезија, 2007), „Христијанските слики и симболи и нарацијата во филмовите на А. А. Тарковски“ (филмолошка студија, 2012) и „Старинарница Балкан“ (раскази, 2014). Во периодиката објавил стотина студии, есеи, песни, раскази и публицистички текстови. Автор е на радиоемисии (Канал 103, „Без возен ред“ на Радио Равел), тв-емисии и на седум документарни филмови. Работи како виш филмолог во Кинотека на Македонија. Член е на Друштвото на писателите на Македонија, на Друштвото за компаративна книжевност на Македонија и на Центарот за култура и културолошки студии.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie