логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 
МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ
ОХРИДСКИ КНИЖОВЕН И НАУЧЕН ЦЕНТАР „УРАНИЈА”

НАУЧНА И УМЕТНИЧКА ВИЗИТА 2013
ОХРИД, КУЌАТА НА УРАНИЈА

26 август (понеделник), 11.00 часот


БЕСЕДЕЊЕ
ПРИРОДНОТО УБАВО
Беседа на акад. Георги Старделов за книгата
МИНЕРАЛИТЕ ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
од авторите: акад. Глигор Јовановски, проф. д-р Блажо Боев
и проф. д-р Петре Макрески


СВЕЧЕНО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ
НА 150-ГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА                                                       ВЛАДИМИР ИВАНОВИЧ ВЕРНАДСКИ (1863-1945)
ПРОФ. Д-Р БЛАЖО БОЕВ:  
ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА ВЛАДИМИР ИВАНОВИЧ ВЕРНАДСКИ


ВРАЧУВАЊЕ НА НАГРАДА
Меѓународната литературна награда Николај Гогољ – „Триумф”
и се доделува на м-р Вера Чорниј – Мешкова, писателка,
преведувач и општествен деец

Наградата ќе и ја врачи  Н.Е. Јуриј Гончарук, амбасадор на Украина
во Република Македонија

Оваа меѓународна литературна награда ја доделува Чернигивскиот интелектуален центар во којшто влегуваат познати писатели и научници                 од Украина, а со поддршка на Националниот сојуз на писателите на Украина    и на меѓународните општествени организации во Украина, за нејзината книга поезија „Киевски епиграми” на украински јазик и нејзиниот огромен личен придонес во истражувањето на украинската литература и нејзината популаризација во светот.


Видео содржини

Поуки од Светите Отци

krusevoexport