логоFacebookTwitterYouTubeeMail

МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ
ОХРИДСКИ КНИЖОВЕН И НАУЧЕН ЦЕНТАР „УРАНИЈА”НАУЧНА И УМЕТНИЧКА ВИЗИТА 2013
ОХРИД, КУЌАТА НА УРАНИЈА


ПРОГРАМА24 ЈУЛИ (СРЕДА), 20.00 ЧАСОТ

ИЗЛОЖБА
СЛАВКО УПЕВЧЕ: ОХРИДСКИОТ ЧИНАР
Изложбата ќе ја отвори акад. Васко Ташковски5 АВГУСТ (ПОНЕДЕЛНИК), 20.00 ЧАСОТ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
ИЗЛОЖБА
МЕЃУНАРОДНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА - ВЕВЧАНСКИ ВИДУВАЊА
Изложбата ќе ја отвори акад. Глигор Чемерски7 АВГУСТ (СРЕДА), 19.00 ЧАСОТ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА
НА ИСТРАЖУВАЊАТА ОД ПРОЕКТОТ:
ЖИВОПИСОТ НА СВ. БОГО¬РО¬ДИЦА (СВ. КЛИМЕНТ) И УМЕТ¬НОСТА
НА ОХРИД¬СКАТА АРХИ¬ЕПИСКОПИЈА ВО XIII–XVII  ВЕК
на акад. Цветан Грозданов10 АВГУСТ (САБОТА), 11.00 ЧАСОТ

ПРЕТСТАВУВАЊЕ
НА НАУЧНАТА ДЕЈНОСТ НА АКАД. МИЛАН ЃУРЧИНОВ
Промотор: проф. д-р Елизабета Шелева12 АВГУСТ (ПОНЕДЕЛНИК), 20.00 ЧАСОТ

ПРОМОЦИЈА
НА ИЗДАНИЈАТА: МАКЕДОНСКИ ИСКУШЕНИЈА И ДРУГИ ОГЛЕДИ
и КОГА НИ ГОРЕШЕ ПОД НОЗЕТЕ од акад. Катица Ќулавкова
Промотори: акад. Влада Урошевиќ, проф. д-р Ивица Џепароски и д-р Наташа Сарџовски

ИЗЛОЖБА
НА СЛИКИ ОД ПРОФ. Д-Р ФЕХИМ ХУСКОВИЌ15 АВГУСТ (ЧЕТВРТОК), 20.00 ЧАСОТ

ПРЕДАВАЊЕ
АКАД. ИВАН КАТАРЏИЕВ:
ПРВАТА ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНИЈА ОД АНТИКАТА ДО АСНОМ ОД ВАСИЛ ИВАНОВСКИ
СОЗДАДЕНА ВО ЗАТВОРОТ ИДРИЗОВО ВО 1944 ГОДИНА20 АВГУСТ (ВТОРНИК), 20.00 ЧАСОТ

ИЗЛОЖБА
НА ДЕЛА ОД ГАЛЕРИЈАТА ДЕ НИРO – БИТОЛА
Изложбата ќе ја отвори академскиот сликар Мирослав Масин


26 АВГУСТ (ПОНЕДЕЛНИК), 11.00 ЧАСОТ

БЕСЕДЕЊЕ
ПРИРОДНОТО УБАВО
Беседа на акад. Георги Старделов за книгата
МИНЕРАЛИТЕ ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
од авторите акад. Глигор Јовановски, проф. д-р Блажо Боев
и проф. д-р Петре Макрески

ПРЕДАВАЊЕ
ПРОФ. Д-Р БЛАЖО БОЕВ:  
ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА ВЛАДИМИР ИВАНОВИЧ ВЕРНАДСКИ
(по повод 150-годишнината од неговото раѓање)


1–7 СЕПТЕМВРИ

ЛЕТНА ШКОЛА
НЕЛИНЕАРНИ ДИНАМИЧКИ СИСТЕМИ, МАШИНСКО УЧЕЊЕ
И КЛИМАТСКИ МОДЕЛИ
Организатор: акад. Љупчо Коцарев


Видео содржини

Поуки од Светите Отци

krusevoexport