лого FacebookTwitterYouTubeeMail

Излегоа од печат „Житијата на Светиите“ за месец јули

Во издание на црквата посветена на свети Григориј Палама и свети Димитриј Мироточив во  Струмица, излезе од печат нов том од Житијата на Светиите за месец јули, како и четврто издание на Православниот молитвеник во тврд повез.

e-mail- pravoslavniknigi@gmail.com 

или:  о. Боро Милчев тел. 071 213 000

Повеќе...


ЧУДОТВОРНАТА
КОРЕНО-КУРСКА ИКОНА НА БОГОРОДИЦА


ПРИСТИГНУВА ВО СИДНЕЈ НА 24
АПРИЛ

известува: Иван Тодороски


23 Apr 07 Miracle-working Kursk-Root Icon of the Mother of God arrives in Sydney on 24 April
His Grace Archbishop Hilarion will arrive back in Sydney on Tuesday 24 April bringing with him the Miracle-working Kursk-Root Icon of the Mother of God, the Protectress of the Russian Diaspora. Everyone is invited to attend
A Molieben and Akathist to be served before the Kursk Icon at the Archbishop’s Chapel, Chelmsford Avenue, Croydon at 6.00pm on Wednesday 25 April
The Icon will then travel to Brisbane and an itinerary will be arranged for visits to other parishes in Australia . There will certainly be opportunities to venerate the Holy Icon in Sydney after the itinerary has been finalised.
Please let your Orthodox friends and acquaintances know of the Icon’s visit – all are welcome to venerate the Holy Icon and to ask for the intercession of the Mother of God.

From: Ivan Todoroski

Add comment

Security code
Refresh


Утеха на целиот свет

Во својот ум или срце не би требало да имаме дури ниту една помисла, ниту добра, ниту лоша, зашто тоа место во нас ѝ припаѓа на божествената благодат. Наша обврска е срцето да го сочуваме чисто, не само од помисли, туку и од најблагото и најнедоловливото колебање на духот. Тоа можеме да го постигнеме само ако огнено Го љубиме Христос и непоколебливо веруваме во Него. Со тоа ќе стекнеме смиреноумие и божествената благодат ќе се обнови во нас, зашто таа им се дава само на смирените: „Бог им се противи на гордите, а на смирените им дава благодат“ –  преподобен Паисиј Светогорец.

Повеќе...

  • Most Views
  • Recently Added

Сè што е соединето со Бог, спасено е

Whatever is united to God, it is saved

Во продажба е нов број на Премин (107/108)

Да се види Бог каков што Он е

За дистрибуција на книгите можете да се информирате на:

s.haritina@yahoo.com или тел. 078 384 867

во Струмица:  тел. 075 490 655

во Скопје: тел.  070 276 721

Повеќе...

Православен календар

08/02/2016 -  понеделник
 Преподобните Ксенофонт и Марија и нивните синови Јован и Аркадиј;
 Преподобен Симеон Ветхи; Свети Давид, цар Грузиски (1089 г. – 1130 г.);

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Св. Тајна Евхаристија, храм св. Георгиј

Од Верскиот календар на МПЦ

Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски

Го напиша Симболот на Верата кој на Соборот беше усвоен. По смртта на Александар, Св. Атанасиј беше избран за архиепископ Александриски.

Последни коментари

За малите работи во животот

И така луѓето не прават ништо за Бога ниту за своите души! Тоа е многу чудно – колку повеќе човекот е посветен на малите работи во животот, тој помалку сака да биде искрен или чист, или верен на Бога во тие исти мали работи.. Повеќе...

Архимандрит Георгиј Капсанис

Личноста на архимандритот Георгиј ќе остане во вечно паметење во срцата на оние што го запознале, но генерално и во целата Православна Црква, затоа што преголеми се неговите заслуги за чистотата на верата и за автентичното живеење според неа. . Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Заклучоци од животот

Дали, кога го гледаме нашиот живот, можеме во него да го препознаеме одекнувањето на она моќно ѕвоно коешто нè повикува во живот? Повеќе...

Затоа, трпи брате!

Уште, о. Василиј велел: „Најлошо од сè, е кога христијанинот се превознесува во своето срце над друг човек, се смета себеси поумен, поправеден, подобар. Тајната на спасението се состои во тоа да се сметаме полоши, понедостојни од сета твар. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Взбранной Воеводе победительная

Cevitana