логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Семеен православен молитвеник

Во издание на црквата посветена на свети Григориј Палама и свети Димитриј Мироточив во Струмица, со благослов на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Струмички г. Наум, излезе од печат „Семеен православен молитвеник“, кој го подготвија и уредија протопрезвитер Боро Милчев и протопрезвитера Богдина Милчева.

За дистрибуција на книгите (Житијата и Семеен православен молитвеник) можете да се информирате на:

e-mail- pravoslavniknigi@gmail.com
или: о. Боро Милчев, тел. 071 213 000

Повеќе...

Житија на Светиите - Септември

Во издание на црквата посветена на св.Григориј Палама и св. Димитриј Мироточив во Струмица, со благослов на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Струмички г. Наум, излезе од печат нов том од „Житијата на Светиите“ за месец септември во тврд повез.

За дистрибуција на книгите можете да се информирате на: e-mail: pravoslavniknigi@gmail.com 
или: о. Боро Милчев, тел. 071-213-000

Повеќе...

 

 


 

MPC.saem.jpg

МАКЕДОНСКА АРХИЕПИСКОПЈИЈА

 1.    ДОБРОТОЉУБИЕ I-ТОМ
2.    ДОБРОТОЉУБИЕ II-ТОМ
3.    ДОБРОТОЉУБИЕ III-ТОМ
4.    ДОБРОТОЉУБИЕ IV-ТОМ
5.    ДОБРОТОЉУБИЕ V-ТОМ
6.    АПОСТОЛ
7.    СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
8.    ДЕКАЛОГ
9.    НАШЕТО СВЕТО ПРАВОСЛАВИЕ
10.    ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА ОД НЕЈЗИНОТО
ОСНОВАЊЕ ДО ПОТПАЃАЊЕТО ПОД ТУРСКА ВЛАСТ

11.ЦРКОВНА ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
12.    БИБЛИЈАТА ВО ДЕЛАТА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
13.    ДОСИТЕЈ - АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ
14.    НЕДЕЛАТА - НОВОЗАВЕТЕН ДЕН НА ОДМОРОТ
15.    СВЕТА ГОРА

  

Скопска епархија

 1.    ГОСПОДОВИТЕ ПРАЗНИЦИ
2.    БРАК-ПРАВОСЛАВНА ПЕРСПЕКТИВА
3.    ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК
4.    ЕВХАРИСТИЈА
5.    ДОГМАТИКА
6.    ХРИСТИЈАНСКО ЖИВЕЕЊЕ
7.    ОЧЕНАШ
8.    ПОМЕНИК
9.    ПРОСВЕШТЕНИЕТО ВО ТЕОЛОГИЈАТА НА СВ. КЛИМЕНТОХРИДСКИ
10.ТОЛКУВАЊЕ НА ЛИТУРГИЈАТА
11.ЖИТИЕ И НЕБЕСНИТЕ ЧУДА НА СВ. НИКОЛА
12.СВ. ЈОВАН ШАНГАЈСКИ
13.ВЕРАТА НА НАШИТЕ ТАТКОВЦИ

 

  Повардарска епархија

 1.    СИТЕ СВЕТИТЕЛИ ОД МАКЕДОНИЈА
2.    ПРЕПОДОБЕН БЕНЕДИКТ НУРСИСКИ
3.    КАРЛ МАРКС И САТАНАТА
4.    ЗОШТО СТРАДАМЕ
5.    НЕДЕЛНИК
6.    ПРАЗНИЧНИ ПРОПОВЕДИ
7.    ЗА СВЕТОТО И ВОЗВИШЕНОТО СВЕШТЕНО СЛУШАЊЕ
8.    ПОСЕН ГОТВАЧ
9.    СВЕТИ СЕРАФИМ САРОВСКИ
10.    СКАПОЦЕНОСТИ ОД НЕДЕЛНИТЕ ЕВАНГЕЛИЈА
11.    ДУХОВНИ БЕСЕДИ ЗА СОВРШЕНСТВОТО
12.    ОПТИНСКИ СТАРЦИ
13.    ЦРКВАТА И СЕКТИТЕ
14.    ОМИЛИИ
15.    ГОЛЕМ Е БОГ
16.    УЧЕБНИК ПО МИСИОНЕРСТВО
17.    ЕНЦИКЛОПЕДИЈА СВЕТИ ИГНАТИ БРЈАНЧАНИНОВ
18.    МАЛ МОЛИТВЕНИК
19.    ДЕЛАТА НА АПОСТОЛСКИТЕ УЧЕНИЦИ
20.    ДУХОВНИ БИСЕРИ ОД СВЕТИТЕ ОТЦИ
21.    ПАСТИРСКА ПОМОШ НА ДУХОВНО БОЛНИ
22.    СВЕТИ НАКТАРИЈ ЕГИНСКИ
23.    ПОМЕНИК ЗА ПОЧИНАТИТЕ
24.    НАЈДОБРИОТ ВОСПИТУВАЧ
25.    БОГОРОДИЧЕН САЛТИР СО МОЛЕБЕН И АКАТИСТИ
26.    МОЛИТВИ КАЈ ЕЗЕРОТО
27.    СРЦЕ ШТО ПЕЕ
28.    СТАРЕЦ ПЈАСИЈ СВЕТОГОРЕЦ
29.    ПРАВОСЛАВНИОТХРИСТИЈАНСКИ БРАК
30.    БИДИ ВЕРЕН ДО СМРТА - МИТР.ЈОВАН СНИЧЕВ
31.    БОГПРЕПЕАН ВО БИБЛИЈАТА - ПОЕЗИЈА
32.    ПСАЛТИР-ДАВИДОВ, СО МОЛИТВИ МЕЃУ КАТИЗМИТЕ
33.    ЛЕК ЗА БЕСМРТНОСТ
34.    СВЕШТЕНИ КАНОНИ НА СВЕТАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
35.    ЦРКВАТА-ТЕЛО ХРИСТОВО И ПОЛНОТА ВО СВЕТИОТ ДУХ
36.    ХАГИОГРАФИЈА ПРВ ДЕЛ
37.    ХАГИОГРАФИЈА ВТОР ДЕЛ
38.    ЕДНАШ ЗА ЦЕЛ ЖИВОТ
39.    МЛАДОСТА И СТРАСТИТЕ

 

  Преспанско- пелагониска епархија

  1.    Дух Животен
2.    Патот на Христијанинот
3.    Тајната на спасението
4.    Св. Нифонт
5.    Св. Атанасиј
6.    Старец Пајсиј
7.    Небо на зеллјата
8.    За молитвата
9.    За абортусот
10.    Душата после смртта

  11. Нов Завет
 12.    Св. Серафим
13.    Акатисти

 

  Дебарско- кичевска епархија

  1.    НЕДЕЛНИК
2.    КРАТОК ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК
3.    СОНОТ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
4.    ГОСПОДОВАТА МОЛИТВА (ОЧЕ НАШ)
5.    1100 ГОДИНИ ОД УПОКОЈУВАЊЕТО НА НАУМ ОХРИДСКИ
6.    ВИСТИНАТА И ЕДИНСТВОТО НА ЦРКВАТА
7.    ЗБОРНИКНАПРОПОВЕДИ - I ТОМ
8.    ЗБОРНИК НАПРОПОВЕДИ - III ТОМ
9.    ЖИВОПИСОТ НА ДИЧО ЗОГРАФ
10.    ОХРИДСКИ ПРОЛОГ
11.    ДОБРОСЛОВ - I ТОМ
12.    ЗА ПОСТОТ
13.    ЗА ВЕРАТА, НЕВЕРУВАЊЕТО И СОМНЕВАЊЕТО
14.    СТАРЕЦ ПАЈСИЈЕ - II ТОМ
15.    ШИЗОФРЕНИЈА ИЛИ АСКЕТИЗАМ
16.    КАНОН И АКАТИС НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
17.    ЕКЛИСИОЛОШКИ ТЕМИ
18.    КРИМИНСКИ ПОСЛАНИЈА
19.    МОЛИТВЕНИ РИНОВИ
20.    СВЕТА ЛИТУРГИЈА (НОВА ТВАР)
21.    ДУХ, ДУША И ТЕЛО ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО И ВО НАУКАТА
22.    ТОЛКУВАЊЕ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА
23.    ЛИТУРГИКА - СВЕТИ ТАЈНИ И МОЛИТВОСЛОВИЈА
24.    ЛИТУРГИКА – ДНЕВНИ БОГОСЛУЖЕНИЈА

   

Брегалничка епархија

 1.    ОДГОВОРИ НА ПРАШАЊАЗА ДУХОВНИОТ ЖИВОТ - СВЕТИ ЈОВАН КРОНШТАТСКИ
2.    СОВЕТИ ЗА СПАСЕНИЕ ВО ДЕНЕШНИОТ СВЕТ-СТАРЕЦ ПАЈСИЈ СВЕТОГОРЕЦ
3.    ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК
4.    ДЕТСКИ МОЛИТВЕНИК
5.    СВЕТАТАЈНА БРАК-ПОУКИ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА ЗА БРАКОТ И СЕМЕЈСТВОТО
6.    ЦРКОВЕН ЖИВОТ ЗА ПОЧЕТНИЦИ - ПРОТОЕРЕЈ АЛЕКСАНДАРТОРИК
7.    ХРИСТОС, НАШИОТ НЕБЕСЕН ЛЕКАР-ЗА БОЛЕСТА И ИСЦЕЛЕНИЕТО ВО ПРАВОСЛАВНОТО БДЕНИЕ
ЗА АБОРТУСОТ, И ЗА РАЗВРАТОТ - АРХИМАНДРИТ РАФАИЛ КАРЕЛИН

   

Струмичка епархија

  1.    ЕДИЦИЈА ,,ЖИТИЈАНАСВЕТИИТЕ"
1.1.    ТОМ 1-ЗА ЈАНУАРИ
1.2.    ТОМ 2-ЗАФЕВРУАРИ
1.3.    ТОМЗ-ЗАМАРТ
1.4.    ТОМ 4 - ЗА АПРИЛ
1.5.    ТОМ5-ЗАМАЈ

2.    ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК
3.    МАЛ ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК
4.    КНИГА „ХРИСТОС ПОБЕДУВА"
5.    „ПЛОДОНОСНА ДЕВСТВЕНОСТ"-МИТРОПОЛИТ СТРУМИЧКИ НАУМ
6.    „ОБРАТНА ПЕРСПЕКТИВА. ИКОНОСТАС" - ПАВЕЛ ФЛОРЕНСКИ
7.    „ПАСТИРСКА ГРИЖА ЗА ДУШАТА ПСИХИЈАТАРСКИ АСПЕКТ" - Д-Р ДМИТРИЈ АВДЕЕВ
8.    „МАЛ ПРАВОСЛАВЕН МОЛИТВЕНИК"
9.    „ДА ГИ ОБОИМЕ ПРАЗНИЦИТЕ НА ЦРКВАТА"- БОЕНКА
10.    „ДА ЈА ОБОИМЕ СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА"-БОЕНКА

  

Библиско здружение

  1.    БИБЛИЈА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК
2.    НОВ ЗАВЕТ
3.    НОВ ЗАВЕТ
4.    НОВ ЗАВЕТ
5.    БИБЛИЈА ЗА МЛАДИ
6.    БИБЛИЈА ВО ДЕТСКИ РАЦЕ
7.    ОТВОРЕНА БИБЛИЈА
8.    ПО СТАПКИТЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ
9.    БИБЛИСКИ АТЛАС
10.    СЕПТУАГИНТА
11.ЦРКОВНО СЛОВЕНСКА БИБЛИЈА
12.    БИБЛИЈА НА АЛБАНСКИ ЈАЗИК
13.    БИБЛИЈА НА ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК
14.    БИБЛИЈА НА РУСКИ ЈАЗИК

  

Премин доо

 1.    КРСТОТ И НЕГОВОТО ЗНАЧЕЊЕ ВО НАШИОТ ЖИВОТ И ГОСПОДОВАТА МОЛИТВА - АРХИМАНДРИТ ГЕОРГИЈ КАПСАНИС
2.    ГОСПОДОВА МОЛИТВА - АРХИМАНДРИТ ГЕОРГИЈ КАПСАНИС
3.    ГОВОРОТ НА МОЛИТВАТА - СОФИЈА ГРАНДАКОВСКА
4.    ЗА ДУХОТ И ЖИВОТОТ, СТАРЕЦ СОФРОНИЈ - во превод на албански јазик
5.    ДРУГА ВИЗУРА – Сестра МАКРИНА
6.    СПОМЕНИЦИТЕ НА ЖИВОПИСОТ ВО МАЛЕШЕВСКИОТ КРАЈ ОД 19. ВЕК И ПОЧЕТОКОТ НА 20 ВЕК – М-р ДУШКА МАТЕВСКА
7.    СПИСАНИЕ- „ ПРЕМИН“

     

 Православен Богословски факултет

 1.    БОРИС БОШКОВСКИ - ФИЛИЗОВСКИ ЕТИЧКИ СИСТЕМИ
2.    Д-р АЦО ГИРЕВСКИ - МАКЕДОНСКИОТ ПРЕВОТ НА БИБЛИЈАТА
3.    М-р ЈОВАН БЕЛЧОВСКИ - АФТОКЕФАЛНОСТ НА М.П.Ц.
4.    Проф.ТОДОР ЕФРЕМОВ - НОВОЗАВЕТЕН ГРЧКИ ЈАЗИК
5.    ПРОТОПРЕЗВИТЕР ЈОВАН ТАКОВСКИ -ГРАМАТИКА ЦРКОВНО-СЛОВЕНСКИ ЈАЗИК
6.    ПРОТОПРЕЗВИТЕР ЈОВАН ТАКОВСКИ-ГРАМАТИКА ЦРКОВНО-СЛОВЕНСКИ ЈАЗИК
7.    ФАЛКУТЕТСКИ ГОДИШНИ ЗБОРНИЦИ
8.    ТРАЈАН МИТРЕВСКИ-ПРАВОСЛАВНА АПОЛОГЕТИКА
9.    СЛАВКО ДИМЕВСКИ - БОРБА ЗА АФТОКЕФАЛНОСТ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ПОМЕСНИ ЦРКВИ

 

 

Протоѓакон Проф. Ратомир Гроздановски

  1.    ГОСПОДОВАТА МОЛИТВА ОЧЕ НАШ
2.    ДЕСЕТТЕ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ - ДЕКАЛОГ
3.    БЛАЖЕНСТВАТА - ЗЕМНОБЕСНИ СКАЛИЛА
4.    ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЈАНСКА ВЕРОНАУКА
5.    ГЕОГРАФСКА КАРТА НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, СО ЕПАРХИИТЕ И ПОВАЖНИТЕ ЦРКВИ И МАНАСТИРИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
6.    МИХАИЛ АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ
7.    БИБЛИЈАТА ВО ДЕЛАТА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
8.    ЕВАНГЕЛИЈЕ СПОРЕД МАТЕЈ - ПРИЛОГ КОН ПРОУЧУАЊЕТО И ТОЛКУВАЊЕТО НА ЕВАНГЕЛСКИОТ ТЕКСТ
9.    ЕВАНГЕЛИЕТО СПОРЕД МАРКО - ПРОУЧУВАЊЕ И ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИСКИОТ ТЕКСТ
10.    ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИОТ АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО РИМЈАНИТЕ -ПРОУЧУВАЊЕ И ТОЛКУВАЊЕ НА ТЕКСТОТ
11.    СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ И МАКЕДОНИЈА
12.    ВОВЕД ВО СВЕТОТО ПИСМО НА НОВИОТ ЗАВЕТ- ПОСЕБЕН ДЕЛ
13.    ПРВО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИОТ АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО КОРИНТЈАНИТЕ-ПРОУЧУВАЊЕ И ТОЛКУВАЊЕ НА ТЕКСТОТ
14.    ВТОРО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИОТ АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО КОРИНТЈАНИТЕ - ПРОУЧУВАЊЕ И ТОЛКУВАЊЕ НА ТЕКСТОТ

 

  MPC.saem1.jpg

  Преминпортал

11 април,  лето Господово 2013

 

 

 

 

 

 


Видео содржини

Икона на Мајката Божја Одигитрија

Ное 16, 2018
Помага при сите болести, лекува од најтешки болести, опседнатост од нечиста сила и ги штити малите деца.

Руски Светец Александар Свирски

Сеп 29, 2018
Рускиот светец Александар Свирски - мошти со бела боја и кожа стара повеќе од 500 години, како да е жив

Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Духовност

Октомври 30, 2018

Житие на преподобна Параскева – Петка (Епиватска или Трновска)

Света и преблажена маченичко Христова Параскево, убавино на девственичките, пофалбо на мачениците, пример за чистота, огледало на велокодушните, восхит на премудрите, чуварко на верата христијанска, изобличителке на лагата идолска, поборничке на Божественото…
Октомври 28, 2018

Светскиот првак Адам Ондра во посета на Бигорскиот и Рајчичкиот манастир

Деновиве нашите две свештени Обители, Бигорски и Рајчица, ги посети во светски рамки познатиот шампион во спортско качување, Адам Ондра. 25-годишниот Адам, кој е родум од Брно, неколку години е дел од Чешката спортско-качувачка репрезентација и омилен…

ПРЕПОДОБЕН ПАХОМИЈ ВЕЛИКИ

Окт 18, 2018 Житија 133
Паралелно со преподобниот Антониј Велики, основачот на пустинското, анахоретско монаштво,…

СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИН ЖИВОТОПИС, ТВОРЕШТВО И КАРАКТЕРИСТИКА

Окт 18, 2018 Житија 99
Над сè, свети Ефрем си останува прекрасен проповедник – амвонот е почеток и крај на…

Св. Климент Охридски: Слово за зачнувањето на св. Јован Претеча

Окт 14, 2018 Житија 131
Но ти (Крстителу Јоване), направи нè, преку твоите молитви, да принесуваме достојни…

Чудото на иконата „Брзопослушничка’’

„Пред братската трпеза на ѕидот од памти век е напишана иконата на Пресвета Богородица. Веродостојност отците принесуваа и претходно и ние сега така се однесуваме, согласно нивните мислења, за изобразување на таа икона во времето на Свети Неофит, основач на тој манастир. Според историско мерење на времето од  Свети Неофит дури до нас протече веќе не помалку од 840 години, затоа што Свети Неофит живеел во XI век.

Повеќе...

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2018)

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна постела, ужалените верни го прашуваа кого го остава зад себе за архипастир на словесното стадо Христово. Болниот патријарх...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2018)

 Преподобните маченици Галактион и Епистима Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата од родители незнабожци. Мајка му на Галактион беше бездетна сѐ додека не се крсти. Потоа таа го приведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2018)

  Преподобен Јоаникиј Велики Ова големо духовно светило се роди во селото Марикати во областа Витиниска, од татко Миритрикиј и мајка Анастасија. Како момче беше овчар. Пасејќи ги овците често...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2018)

Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски Осумдесетгодишниот старец Акепсим, исполнет со секоја христијанска добродетел, еден ден седеше во својот дом со гости. Притоа едно дете исполнето со благодатта на Светиот Дух...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2018)

Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив Христијани од Персија. Пострадаа за време на Сапор (Савориј) во 355 година. Првите тројца беа слуги на дворецот на...

Од Верскиот календар на МПЦ (14.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.11.2018)

  Светите Козма и Дамјан Бесребреници и чудотворци. Браќа по тело и по дух, родум негде од Азија, од татко незнабожец и мајка христијанка. По смртта на татко им нивната...

Од Верскиот календар на МПЦ (13.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (13.11.2018)

  Светите апостоли Стахиј, Амплиј, Урван, Наркис, Апелиј и Аристовул Од Седумдесеттемина. Свети Стахиј му беше помошник на Св. Андреј Првоповикан. Свети Андреј го постави за епископ во Византија. Ја...

Од Верскиот календар на МПЦ (12.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (12.11.2018)

     Светиот свештеномаченик Зиновиј и сестра му Зиновија   Од градот Егеј во Киликија. Вистинската вера и големото материјално богатство ги наследија од нивните родители. Ревнувајќи за верата со...

Од Верскиот календар на МПЦ (11.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (11.11.2018)

  Преподобната маченичка Анастасија Римјанка Родена е во Рим од благородни родители и остана сираче кога имаше три години. Како сираче ја одгледаа во еден женски манастир во близина на...

« »

Наука и Култура

Ноември 06, 2018

Спомен на Светите Отци од Седмиот Вселенски собор

Постојат 7 Вселенски Собори кои што се одржувале во периодот од 4 до 8 век и тоа: 1 во Никеја 325 година; 2 во Цариград (Константинопол) 381 година; 3 во Ефес 431 год.; 4 во Халкидон 451 год.; 5 во Цариград 553 год.; 6 во Цариград 680 год.; и последен…
Ноември 02, 2018

Најдобриот жив математичар - Григориј Перелман живее аскетски живот, чита книги и тоа го прави бескрајно среќен

Математиката не е работа на мислење, како што ни човекот не е рационално суштество. Светските институции би требало да го регулираат правото на возрасните да бидат ирационални и неразбирливи. Психологијата нè учи дека кога ќе се најде објаснување за некоја…

Првата конференција за е-трговија во Македонија

Ное 02, 2018 Друго од култура 316
Дигитализацијата создава можности за креирање на нови бизнис модели, но и овозможува…

Седумнаесето издание на меѓународниот Фестивал на европски филм „Синедејс“

Ное 01, 2018 Филм, Театар 73
Врвните европски достигнувања со славни режисерки имиња и наградувани филмови на…

Доделен грант за:„Санација на културното добро Чифте амам, Скопје“

Окт 31, 2018 Друго од култура 67
Доделувањето на грантот од Програмата „Амбасадорски фонд на Соединетите американски…

Беседи

ереј Игор Острески: ДВАЕСЕТ И ЧЕТВРТА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА

ереј Игор Острески: ДВАЕСЕТ И ЧЕТВРТА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА

 Драги христијани, секој што умира, привремено заспива со своето тело, а останува засекогаш жив со својата душа, која не може да умре и која при Второто Христово доаѓање, повторно ќе...

Два приода кон слободата

Два приода кон слободата

Првиот, после неговата средба со Ослободителот и Спасителот Христос, од корен се променува: од гол постанува „облечен и разумен“; од несоцијален, којшто живеел по гробовите и пустината, сега се наоѓа...

БEСEДА за жeлбата за Бoга - eдинствeна жeлба на правeдникoт

БEСEДА за жeлбата за Бoга - eдинствeна жeлба на правeдникoт

Тeбe? Пoтрeбна ли му e рeка на oнoј кoјштo e дoвeдeн на извoрoт да пиe? И дали сe заглeдува вo oвчарската трпeза oнoј кoј e сeднат на царската трпeза? Бoг...

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф: Пет години со Вас  (04.11.2018)

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф: Пет години со Вас (04.11.2018)

Денес потомци на таа Христова црква сме сите ние заедно тука – како заедница. Како членови на Телото Христово, треба да знаеме дека кога страда еден орган – страда целото...

ереј Игор Острески: Беседа во дваесет и првата недела по Педесетница

ереј Игор Острески: Беседа во дваесет и првата недела по Педесетница

Зрното на верата посеано во човечките души, раѓа живот. Оној кој искрено верува, го љуби својот небесен Отец и се потчинува на Неговата воља.  А Неговата воља е совршеноста на...

БEСEДА за пoкајаниeтo на царoт

БEСEДА за пoкајаниeтo на царoт

Пoкајаниeтo нe e самo за eдeн час или за eдeн дeн. Тoа трeба да бидe нашe внатрeшнo занимањe дo крајoт на живoтoт. Сeкoја нoќ гo навлажнувам лeглoтo мoe, гoвoри Давид....

Митрополит г. Наум: Суштинско недоразбирање

Митрополит г. Наум: Суштинско недоразбирање

Пројавите на неврозата ги објаснивме: губење контрола над мислите и чувствата, губење контрола над зборовите, и најтешкиот вид невроза – губење контрола и над своите дела. Не можат меѓу себе да...

БEСEДА за Бoга Свeтиoт Дух кoј излeгува oд Oтeцoт

БEСEДА за Бoга Свeтиoт Дух кoј излeгува oд Oтeцoт

За Свeтиoт Дух ни e oткриeнo дeка Oн излeгува oд Oтeцoт и сo Синoт сe испраќа. Никoј да нe бара пoвeќe за да нe паднe вo заблуда. Штoм излeгува oд...

БEСEДА за Христoвата тага

БEСEДА за Христoвата тага

Глeдатe ли кoлку e важна смртта Христoва? Ниe сo нeа смe искупeни, сo нeа смe спасeни. Никoј да нe застанува eдинствeнo на Христoвата наука, туку нeка сe прeнeсe и на...

« »

Сè што е соединето со Бог, спасено е

Whatever is united to God, it is saved

Православен календар

19/11/2018 - понеделник

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Тропар

Тропар на св. Павле патријарх Цариградски 6 ноември / 19 ноември 2018

Тропар на св. Павле патријарх Цариградски 6 ноември / 19 ноември 2018

Со исповедувањето на Божествената вера,Црквата те покажа како втор Павле,ревнител меѓу свештениците:со тебе повикува и Авел кон Господа,

Тропар на светите Христови маченици Галактион и Епистима 5 ноември / 18 ноември 2018

Тропар на светите Христови маченици Галактион и Епистима 5 ноември / 18 ноември 2018

Вера имајќи повредна од животот земен,дарувана ви беше о Галактионе и Епистимо, времето дадено за преумување мудро го употребивте поучени...

Тропар на преподобниот Христов подвижник Јоаникиј Велики 4 ноември / 17 ноември 2018

Тропар на преподобниот Христов подвижник Јоаникиј Велики 4 ноември / 17 ноември 2018

Јоаникие оче наш преподобен, Тебе на кого надеж ти е Отецот, прибежиште Синот, а покров Духот Свети, моли се о ти кој велик...

Добредојде Православие.мк

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Последни коментари

За Божествената правда

Кога некој би ми рекол: ’Отец, морате да ја напуштите својата ќелија зашто таа ми припаѓа мене. Слезете и одете под чемпресот во градината’, ако поседувам Божествена правда, јас тоа со радост ќе го прифатам. Ако постапам според човечката правда, би ја одбил неговата понуда и би почнал да се расправам со него, а може да завршиме и на суд Повеќе...

Архимандрит Георгиј Капсанис

Личноста на архимандритот Георгиј ќе остане во вечно паметење во срцата на оние што го запознале, но генерално и во целата Православна Црква, затоа што преголеми се неговите заслуги за чистотата на верата и за автентичното живеење според неа..Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

Протоереј Андреј Ткачев: Примете, јадете

 

Во Рајот Господ им рекол на луѓето да не јадат од дрвото на познанието. А злиот лукавец велел – јадете. Христос вели „јадете“, „пијте од Неа сите“, а злиот говори: „не јадете“, „недостојни сте“, „потребно е долго и тешко да се подготвувате“. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Икона на Пресвета Богородица „Нажалена за бебињата убиени во утроба“

 

Божјата Мајка е добра застапничка во сé, особено голема е Нејзината помош за жените и децата. Во христијанството постојат голем број на икони на Богородица и тие толку се разликуваат една од друга што тешко е да се претстави дека на нив е изобразена едната и иста Божја Мајка.  Повеќе...

За Моето име

Взбранной Воеводе победительная