логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Синока во НУЦК Антон Панов во Струмица бесе отворен 4-тиот Астерфест. Фестивалот го отвори Директорот на Филмскиот Фонд Дејан Илиев. На свечениот чин му се додели Наградата Астер за високи достигнуванја во авторскиот филм на режисерот Лордан Зафрановик. Како изненадување, за првпат по 40 години беше приказан краткиот филм на Зафрановик ДРАГ ЏОНИ, ТИ ГО КРАДАТ ЗЛАТОТО од 1966 год. Веднаш потоа, се прикажаа филммовите од официјалната програма МАРЦЕЛА и ДОБАР ДЕН ЗА ПЛИВАНЈЕ.

Денес во 11 час., со благослов на Митрополитот Струмички Наум, во прекрасниот дворо на Манастирот Велјуса се одржува Астер-портретот на Лордан Зафрановиц, а гостите ги посетуваат и Водоча и Струмин гроб.

Вечерва во официјалната програма во НУЦК Антон Панов во 20,00 час. се словенецкиот документарец СРПСКИ ШАЈКИ на Димитар Анакиев кој ке присуствува на проекцијата, како и на македонскиот ДОМА на Ѓорче Ставрески. Паралелно, на екстериерната локација Старо забавиште во 20,00час. ке бидат прикажан блокот на кратки играни филмови: Секавања, Должност, Заталкан патник, Компас, Ветеринар, Замолчи пеперутко и Во барот.

Официјалното меѓународно жири е составено од: Лордан Зафрановик, претседател и членовите Антонио Митрикески, реѓисер од Македонија и Илир Хардзи, режисер од Албанија.


--
ASTERFEST &
TIBERIOPOLIAN FILM ALLIANCE

AsterFest, P.O. Box 10, 2400, Strumica, MK

тел.+389 34 320 232
моб.+389 75 575 577

 

--
АСТЕРФЕСТ &
ТИБЕРИОПОЛИАН ФИЛМ АЛЛИАНЦЕВидео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie