логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...Ве известуваме дека Живи библиотеки: архиви на граѓанска непослушност во периодот од 18 до 21 декември 2014 г. ќе имаат свои активности во Штип и Струга. Во рамки на настаните, во Штип е предвидена отворена читачка и дискусиона сесија во два дела на тема:  Субверзија против општествени/патријархални норми во „Хамлет“ преку исчитување на драмата „Хамлет“ од Вилијам Шекспир, иницирана и модерирана од Кристина Костова, додека во Струга се предвидени: дискусиона сесија на тема „Општество на мртвите поети“, при што истовремено ќе се случува и јавен настан на донирање книги, а каде ќе се обрати Ноа Трајстер (Учителот Незнајко и неговите комитети, Белград), потем, дводневна читачка група на книгата „Национализмот во(н) контекст“ со авторите Здравко Савески и Мариглен Демири од Левичарското движење „Солидарност“.

 Во продолжение ви го приложуваме распоредот на настаните по денови:

 
ШТИП:


18.12.2014 (четврток)

Настан: Субверзија против општествени/патријархални норми во „Хамлет“ (Прв дел)

Време: 19:00 часот

Локација: хотел „Оаза“, Штип (мезанин сала)

Отворена читачка и дискусиона сесија, иницирана од Кристина Костова

Четиво: „Хамлет“ од Вилијам Шекспир

 

19.12.2014 (петок)

Настан: Субверзија против општествени/патријархални норми во „Хамлет“ (Втор дел)

Време: 15:00 часот

Локација: хотел „Оаза“, Штип (мезанин сала)

Отворена читачка и дискусиона сесија, иницирана од Кристина Костова

Четиво: „Хамлет“ од Вилијам Шекспир
 

СТРУГА:

 20.12.2014 (сабота)


Настан: Општество на мртвите поети


Време: 13:00 часот


Локација: Новите простории на иницијативата ИНКА, поранешен клуб „Рубљов“

Дискусиона сесија и јавен настан на донирање книги; Претставување на проектот Живи библиотеки и обраќање на Ноа Трајстер од „Учителот Незнајко и неговите комитети“ од Белград

 

Настан:Национализмот во(н) контекст

Време: 18:00 часот

Локација: Новите простории на иницијативата ИНКА, поранешен клуб „Рубљов“

Читачка група со авторите на студијата, Здравко Савески и Мариглен Демири, Левичарско движење „Солидарност“  

 

21.12.2014 (недела)

Настан: Национализмот во(н) контекст

Време: 13:00 часот

Локација: Новите простории на иницијативата ИНКА, поранешен клуб „Рубљов“

Читачка група со авторите на студијата, Здравко Савески и Мариглен Демири, Левичарско движење „Солидарност“  

 

Партнери на настаните:

 

Фондацијата за развој на локалната заедница (Штип) е партнерска организација која е вклучена во реализацијата на активностите од проектот ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ: архиви на граѓанска непослушност. Мисијата на организацијата е ефективно учество на граѓаните во креирање на јавни политики и нивна доследна имплементација.

ИНКА (Иницијатива за независен културен активизам) настана како резултатот на соработката на неколку уметници од Македонија со цел поефикасно и поквалитетно спроведување на заедничките идеи. Поточно, ИНКА претставува “арт-мерџер“ на групата „Wezdensky“ и неколку независни уметници од Македонија.

Здружението е формирано како асоцијација на културни работници за остварување, заштита и усогласување на своите интереси и уверувања за унапредување на граѓанското општество и локалните заедници. ИНКА врши дејности кои ја унапредуваат културата и уметноста, создава едукативни платформи и креативни методолошки алатки за имплементирање на активности кои поттикнуваат и ги јакнат општествените вредности.

 

 

ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ: архиви на граѓанска непослушност е долгорочен кураторски проект кој подразбира процес на собирање и дистрибуирање на литература која се однесува на граѓанска партиципативност, активност и реакција по пат на донации од индивидуалци, претставници на невладиниот сектор и организации и здруженија кои се согласни да делуваат во насока на градењето на отворено и современо демократско општество.

Живата библиотека претставува отворена збирка од колективно знаење формирано од страна на самите граѓани. Таа постојано се гради и надополнува, преиспитувајќи ја идејата за тоа што претставува „знаењето“ и како тоа се манифестира во услови на радикални промени во социо-политички контекст.

Проектот е поддржан од: Фондацијата отворено општество - Македонија (ФООМ)

http://zivibiblioteki.wordpress.com/


Срдечно,

Филип

Ивана

Бисера


Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie