логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 

 

 Национална конференција
за политички и меѓурелигиски дијалог и култура на толеранција
15 ноември 2013
Македонска академија на науки и уметности, Скопје
09:00-10:00
Дневен ред:
Поздравно обраќање
Акад. Владо Камбовски, Претседател на Македонската академија на науките и уметностите
H.E. Ралф Брет, Шеф на Мисијата на ОБСЕ
H.E Аиво Орав, Шеф на делегацијата на ЕУ
Проф. Валентина Божиновска, Директор на Комисијата
за односи со верски заедници и религиозни групи
Н.Е. Ѓорге Иванов, Претседател на Република Македонија
10:00-11:30
11:30-12:00
Сесија I: Политичка и меѓурелигиска толеранција во мултикултурните општества
Модератор:
Проф. Дона Колар-Панов, Декан на Факултетот за комуникации, International Balkan University, Skopje
Говорници:
Акад. Елмар Кун, Декан на катедрата за светски религии, член на Европската академија на науките и уметностите
Проф. Ферид Мухиќ, Филозофски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје
Проф. Мерсел Биљали, Правен факултет, ФОН универзитет, Скопје
Кафе пауза
12:00-14:00
Сесија II: Слобода на изразување на интернет: Комплексност на регулирањето на говорот на омраза на интернет
Модератор:
Проф. Жидас Даскаловски, Правен факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје
Говорници:
Г-дин Димитар Ѓеорѓиевски, Директор на Дирекцијата за заштита на личните податоци, Скопје
Д-р Ненад Живановски, медиумски аналитичар
Г-дин Сеад Џигал, експерт за нови медиуми и докторски кандидат на Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје
Д-р Даниел Мило, виш советник за превенција на криминал и екстремизам, Министерство за внатрешни работи, Братислава
Дискусија
14:00-14:30
Завршни видувања
14:30-15:30
Забелешка:
Закуска
На конференцијата ќе биде обезбеден симултан превод на македонски и англиски јазик.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

krusevoexport