логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

 3.angeli.so.truba

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух.

Драги браќа и сестри,

Денеска сета вселена ја прославува појавата на најсовршеното Божјо создание во светот. Со голема радост како земната, така и небесната Црква ја прославуваат неневесната невеста. За неа ликуваат и торжествуваат и ангелските чинови, воспевајќи ја со зборовите: „Радувај се благодатна!“ Која е оваа Царица небесна, која е прва по Бога и после Бога? Со нејзините совршенства ја надминува и пламената љубов на архистратизите Господови. Со чистотата и непорочноста, таа го надминува духовниот свет, а со силата и моќта е помала само од Седржителот. Света Богородица се раѓа во овој грешен свет, но нејзиниот подвиг и покорност ја издигнува до најголемите висини, надминувајќи ги пречките на во овој гревовен свет.
Митрополит г. Тимотеј

Прекрасни биле првите луѓе Адам и Ева, насладувајќи се со чест и радост во рајската градина. Но, сѐ се изменило со нивното гревопаѓање. Се измениле и самите тие, а и светот околу нив. Поради нивната гордост и непослушност, прародителите биле протерани од рајот и со мака и пот го заработувале својот суров опстанок. Историјата на паднатиот човечки род претставува слика на која може да се видат неправди, лукавства, лаги, насилства, нечистотии и запустувања. Може да се рече дека такво создание какво што е човекот е непотребно и недостојно за совршениот Создател и многупати заслужувало да биде уништено. Но, патиштата Божји се неисцрпни и непознати на човечката мисла. Во овој светски хаос и свет кој лежи во зло, Седржителот сеел семиња, давајќи им благопријатна роса и создавајќи таква убавина, на која и ангелските сили се чуделе. Со посебна љубов, Господ ја подготвувал почвата за објавување на многусенчестото дрво под кое многумина ќе се засолнуваат. Господ го подготвувал патот за онаа која ќе биде достојна девствена мајка на Синот Човечки и Синот Божји.

Преку целиот долг период кога светот престојувал во грев, Бог промислувал и подготвувал и поткрепувал една нитка на праведни и свети луѓе. Во секое поколение на тој начин ја сочувувал духовната ризница. Круна на оваа нитка биле смирените Јоаким и Ана кои преживувале најголем презир заради нивната неплодност, но во тоа истрајале покорувајќи се на волјата Божја. Колку интересен момент е оној во кој архангелот ѝ јавил на праведната Ана дека во стари години ќе добие дете. Таа покорно воскликнала: „Жив е Господ мојот Бог“. Таа дала ветување дека ако добие пород, ќе го даде во служба на Господа. Во овие зборови како да се слушаат зборовите на покорност кои подоцна пред архангелот ќе ги каже нејзината ќерка: „Еве ја слугинката Господова, нека ми биде според зборовите твои“ (Лк. 1, 38). Така, во светот помрачен од гревот засветила пресветата Дева Марија – новата Ева, преку која Господ предвидел дека ќе се скрши главата на древната змија, односно на ѓаволот.

Првата Ева, прамајката на човечкиот род е создание кое е излеано од рацете на самиот Создател. Додека сè уште била неосквернета од грев, таа била неизмерно убаво суштество и по тело и по душа. Но, колкаво задоволство почувствувал злобниот непријател Божји, кога успеал да ја прелаже Ева и да ја насочи против Бога, а потоа да ѝ се потсмева и неа и на целиот човечки род, кој потекнал од неа. Така, човештвото станало игралиште за гревот, тонејќи во злото и потопувајќи го со себе сиот свет. Но, гордиот кнез на темнината не видел каков пораз и срам за него подготвил семоќниот Бог. Седржителот сега му подготвил ново посрамување на нечестивиот, бидејќи од родот човечки Господ ја вознел на небото Царицата небесна, токму на местото на паднатата Деница.

И ние денеска, прославувајќи го нејзиното рождество, да не заборавиме дека света Богородица со нејзините подвизи и послушност на волјата Божја ги надминува сите небесни ангелски сили. Нејзината сила и моќ е неопходно потребна на сиот човечки род. Таа има сила и можност да се застапува за нас и да ги принесува сите наши молби и прозби кои ги упатуваме кон севишниот Бог. Да се помолиме таа да се застапи за исполнување на нашите молби, и тоа на оние кои вистински ни се потребни и не водат кон спасение. Пресвета Богородице помагај ни.

Амин.

 3.angeli.so.truba

 

 

Извор:

https://bigorski.org.mk/slova/pouchni/propoved-na-mitropolit-g-timotej-za-rozhdestvoto-na-presveta-bogorodica/

 

 

21ви септември 2020 лето Господово

 

 


Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Православен календар

 

30/09/2023 - сабота

Св. мч-чки Вера, Надеж и Љубови мајка им Софија

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Блажени сте вие о маченици Христови, Вера, Надеж, и Љубов,ќерќи на Софија која е напоена од Мудроста,ве приведе не само...

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Спаси ги, Господи, луѓето Твоии благослови го Твоето наследство,победа на Православниот благоверен народ нашнад непријателите давајќи му,и со Крстот Твој...

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная