3.angeli.so.truba

Скопје,14ти јануари  2021 год.- храм на св-те Петар и Павле, н.Лисиче

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

  SV.Vasilij.Veliki.kp2

На 14.01.2021 година, на празникот Обрезание по тело на Господ Исус Христос

и на светиот Василиј Велики

3.angeli.so.truba

Евангелие на денот

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

  3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

  3.angeli.so.truba

 На 14ти јауари 2021 година, во триесет и првата недела по Педесетница, кога МПЦ-ОА молитвено го прослави споменот  на празникот Обрезание по тело на Господ Исус Христос и на светиот Василиј Велики, во храмот на св.-те апостоли Петар и Павле, во скопската населба Лисиче, свештеникот Методијa Митановски  отслужи  Божествена Литургија На Светата Литургија, верниот народ се причести со Светите Христови Тајни. По завршувањето на Литургијата, беше отслужен и Молебен  за благослов на предстојната Нова Година, со благодарност кон  Бога за сите дарови, кои секојдневно Тој ни ги дава.

На дент на  светиот Василиј Велики, отец Методија  направи прекрасен потег- на сите луѓе кои дојдоа во црква, на секого му даде по едно лепче со паричка во спомен на Преданието за „Василопитата” или лебот на свети Василиј Велики. И до ден денес се практикува на денот на свети Василиј Велики, односно на Новата Година (по стар календар) да се меси лепче со паричка во него.

 

 БЕСЕДА

3.angeli.so.truba

 Преминпортал (к.т.)

  

Друго:

3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba