TViTer390

 

Мажот (а уште помалку жената) не поседува  апсолутна власт над другиот партнер во бракот. Ако присилата се примени над волјата на другиот - дури и во име на љубовта - тоа ја убива самата љубов. И така се поставува прашањето: дали  да се потчини на принудата, ако таа го загрозува  она што е најскапоценото?

Огромен број несреќни бракови произлегуваат токму поради тоа - секој партнер се смета себе за сопственик на саканата личност. Тоа е причина за речиси сите тешкотии во брачниот живот. Најголемата мудрост во бракот се покажува во давањето целосна слобода на личноста што ја сакате: затоа што нашиот човечки брак е копија на бракот на небото меѓу Христос и Црквата, каде што постои  апсолутна слобода.


(свештеник Александар Ељчанинов)

 

2ри септември 2022 лето Господово