19 август 2015 лето Господово


Во Кина бројот на христијаните расте со забрзано темпо. Според податоците на познатиот американски социолог Родни Старк, во 1980 год., во земјата имало 10 милини христијани, а во 2015 год., околу 100 милиони. Бројот на Христови следбеници во Кина се зголемува за 7% годишно.

Меѓу новообратените, се наоѓаат и многу од кинеските интелектуалци кои престанаа да ги поддржуваат традиционалните философски и религиозни учења (конфучионизам, таоизам, будизам), зашто овие системи не можат да се прилагодат на животот во современиот свет, вели експертот.

Извор: Седмица.ру

Преземено од: Бигорски манастир