TViTer263
·
 Две радости.
 Отец Пајсиј рече дека човекот има две радости.  Кои?
 Една радост е кога ќе прифатиш нешто од некого.  Другото е кога ќе подарите нешто.  Втората радост е поголема.
 „Се сеќавам“, рече тој, „еднаш, за време на војната, имаше силно гранатирање. Си ископав мал ров.
 Одеднаш гледам војник како ползи кон мојот ров, барајќи од мене да го пуштам да влезе.  Потоа уште еден.  Ги пуштив во ровот, а јас самиот останав надвор.
 Ноќта падна и гранатирањето се засили.  Одеднаш чувствувам: нешто ме удира во главата.  Викнав:
 - Момчиња!  Ме удри дел од граната!
 Ја чувствувам главата - нема крв.  Се испостави дека тој дел само ми избричил дел од косата на мојата глава, оставајќи чиста линија.
 Гледате, ако човек постојано мисли за другите, тогаш Бог мисли за него цело време.
 Кој прави добро, се радува.  На крајот на краиштата, Господ го наградува со Божествена утеха.
 А оној што прави зло доживува маки.


 Преподобен Пајсиј Атонски .

 

Избор од фб Животот е борба