3.angeli.so.truba

Скопје, 28ми август 2020 год.-Соборен храм на св. Климент Охридски

(11 недела по  Педесетница)

Евангелие на празник: Свето евангелие според светиот апостол Лука 10:38-42;11:27-28

3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

На 28ми август 2020 година, во единаесеттата недела по Педесетница, кога Македонската православна црква- Охридска архиепископија го прослави споменот на Успение на Пресвета Богородица, во Соборниот храм на св.Климент Охридски, во Скопје, старешината на храмот о.Златко Малинов во сослужение на ѓаконот Александар Димитријов отслужи  Божествена  Литургија. Верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец


Оние коишто се брзаат да станат духовни отци, а сe уште имаат духовни отрови, наликуваат на зелени дуњи, та колку шеќер и да им ставиме, нема да направиме вкусно слатко, а и да го зготвиме брзо ќе се скисели. Пофалните зборови и големите вистини имаат вредност само кога се изречени од вистинска уста, а ги восприемаат само добронамерните души и големите луѓе што имаат чист ум.

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 

За Премин Портал -  А.Т.Р.