Матка, 19-ти март 2019 год.- манастир  Успение на Пресвета Богородица

 Blagovestenie4.jpg

Во неделата на Православието, на празникот на светите Четириесет и двајца маченици од Амореја и Блажениот Јов , во манастирската црква Успение на Пресвета Богородица, во Матка,се отслужи Божествена Литургија. Вернитот народ се причести со Светите Христови Тајни.

 

Старец Ефрем Филотејски

Ние не можеме ништо друго освен да се присилиме себеси, освен постојано да се присилуваме. Над сè, би требало да се трудиме во молитвата и непрестајно да изговараме: “Господи Исусе Христе, помилуј ме!“ Треба да ја кажуваме молитвата веднаш откога ќе се разбудиме изутрина. Потоа треба своите работи да ги вршиме со името Исусово на усните. Ако вака ја кажуваме молитвата, ќе ги одбегнеме празнословието, многузборливоста, осудувањето, гневот и роптањето и притоа секој од нас ќе тихува внатре во себе.

 По Литургијата - Синаксар

 Преминпортал (к.т.)