P1260594

 14/03/2016   Богослужби

На 13.03.2016 г, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Вечерна богослужба во соборниот храм Свети Димитриј, Битола.

После Вечерната, според благочестивата христијанска традиција, беше отслужен Чинот на простувањето, кој историски се протега до египетските монаси, кои за време на Четириесетницата се повлекувале во пустината, претходно просејќи прошка еден од друг.

http://www.pppe.mk/prochka-2016/P1260532.gif

http://www.pppe.mk/prochka-2016/P1260539.gif

 http://www.pppe.mk/prochka-2016/P1260544.gif

 http://www.pppe.mk/prochka-2016/P1260549.gif

Повеќе:http://www.pppe.mk/2016/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5/#more-8269