Преподобен Пајсиј велел:

"Треба да го заклучиме срцето свое во пустината, оддалечена од страстите и гревот". Тоа и е вистинска пустина. Има луѓе кои живеат во светот, а нивното срце е во пустина. А има и луѓе, кои живеат во пустина, а нивното срце е во светот. Затоа треба да бидеме внимателни и да знаеме дека образот и мислите и начинот на живот го спасуваат човекот, а не географското место".

Подготви: З.Д.