Скопје, 11-ти март 2015 год.- храм на св. Пророк Илија на празникот на свети Порфириј, епископ Гаски и  светиот маченик Јован Калфа

Акo e милoстињата самo oд рака, таа нe ја чисти ни  раката, а камo ли срцeтo, душата и умoт. Милoстињата oд рака e нeoпхoдна, нo таа гo чисти  дарoдавeцoт самo тoгаш кoга срцeтo ја пoдава раката кoн милoстињата.

 

На 11.03.2015 година, во втора недела на Великиот Пост кога Македонската православна црква- Охридска архиепископија го прославува споменот на свети Порфириј, епископ Гаски и  светиот маченик Јован Калфа,  во храмот посветен на св, Пророк Илија во скопската населба Аеродром, протоереј Зоран Стаменковиќ отслужи  Литургија на претходноосветени дарови  По Литургијата отецот произнесе празнична беседа за покајанието како темел на нашето  спасение.

 

 

протоереј Зоран Стаменковиќ: беседа „Покајанието е темел на нашето спасение“

 

 Преминпортал (к.т.)