Тропар на светиот Христов
свештеномаченик
Кипријан Слепченски
17 април / 30 април

Кипријане,
велики молитвениче,
пред Бога застапниче,
за нашите души покровителе.
Моли се, оче преподобне,
за оние кои ти приоѓаат
од тебе благодат измолуваат.
За нивно преумување,
за нивно спасение
пред Бога поклонение.

 
Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

Тропар на светиот Христов
свештеномаченик
Кипријан Слепченски
17 април / 30 април

Наставник на монасите,
пример на испосниците,
украс на свештениците.
Злобата агарјанска ја посрами,
и со пролиената крв Црквата ја украси.
Затоа ти повикуваме:
Радувај се свештеномачениче Кипријане,
на душите наши исцелителе.

 

 

 

 

 

 

 

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

Тропар на светиот
Христов свештеномаченик
Симеон епископ Персиски
и со него 1150 маченици
17 април / 30 април

О пастиру Божји Симеоне,
Христос Спасителот ти ги предаде клучевите
со кои ја отвори вратата на Персиската слава маченичка:
Авделај и Ананиј, Устазан, Фусик и Азат,
Аскитреја и многу други влегоа во реката
на крвта нивна заради Небесното Царство
и таму засветлија во Тебе Христе Боже,
Кој по нивните молитви и нас спаси нѐ.


 
Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

Тропар на преподобниот отец
епископ Макариј
Коринтски Нотарас
17 април / 30 април

Гранките од лозата твоја од дамнина
со калем Христов оживотворена, повторно замирисаа,
Макарие подвижниче, цветови од кои
сите ние миомир на вистината добиваме, се изнедрија.
Списи за живот врлински, свети Епископе,
стигнаа до паствата и искуство маченичко
до новите за Христа жртви живи.
Радувај се и пред Бога моли се
ти учениче на Благиот Учител.
 
*Со Свети Никодим го составија Добротољубие и Евергетинос,
а сам – новиот Лимонариј

 Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

 Тропар на светиот
Христов маченик
Адријан
17 април / 30 април

Наместо жртва сепаленица ти свети Адријане
мачениче, љубовта твоја пред Бога ја принесе,
и душа ти се озари, срце исполни со Него,
а телото се зачува во пламен испитано,
за вечност припремено, од каде сега за нас моли се,
при Христа Спасителот. 
Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

Тропар на светиот отец
Агапит папа Римски
17 април / 30 април

Блажен си ти Агапите, слуго на Бога Живиот,
кој не само дарови на Господа принесуваше
туку и себеси – секогаш спремен
Неговата волја да ја исполнуваш,
и затоа преку тебе од Него слепи прогледуваа,
глуви словото Божјо го чуја.
И сега за нас застапи се пред Христа,
да ги помилува нашите срца закоравени.

 


 
Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

 Тропар на преподобниот епископ
Акакиј втори Мелитински
17 април / 30 април

Мирот во твоето срце пат направи на благодатта,
да послужи на ревноста по Бога, о Акакие преподобен,
и чудата кои приведоа мнозина се случија во слава Господова, за да името твое, како пастир Христов, познато стане,
и прославено на земјата и Небесата,
каде сега за нас се молиш пред престолот на Славата.

 


 
Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

 Тропар на преподобниот отец
Саватиј Соловецки
17 април / 30 април

О смирено срце за Бога приготвено,
Саватие свети, кој пустината Соловецка
за Слава Господова ја припреми,
а нас преку неа до осознавање на нашите падови,
по твоите молитви, Христос нѐ приведе.
Моли се непрестано за нас несмирените
во мир пред Господа да се претставиме.

 


 
Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

 Тропар на преподобниот отец
Зосима Соловецки
17 април / 30 април

Добриот извор со добри дела беше потврден,
од Бога закрепнат и благословен,
о Зосимо смирен оче наш,
тебе денес те чествуваме, од Господа
да измолиш спасение за сите
кои итаат кон смирение и трпеливо
го прославуваат подвигот твој спасоносен
во кој се покажа поддржувач
на Божјата Љубов кон луѓето.

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче


Од Верскиот календар на МПЦ (30.04.2022)
Hristos.adam.jpg

ТРОПАР

Тропар (грч. τροπάριον, цсл. тропа́рь) е кратка црковна молитвена песна, настаната во доцниот стадиум на химнографијата. Тропарот ја содржи суштината на празникот за кој е напишан и во кој се прославува светителот; во Канонот, тропарот следи после ирмосот. Често се однесува и на аполитикион (грч. απολυτίκιον), или отпустителна химна преку која се опишува главната тема на богослужењето на денот, а со која се завршува Вечерната богослужба.

Богородичен (теотокион) е посебен вид на тропар, кој е посветен на Пресвета Богородица. Помали варијации во Богородичниот водат кон Крстобогородичен (ставротеотокион), посебен вид на тропар посветен на страдањето на Пресвета при распнувањето на Христос на Крстот, и како таков најчесто се користи во среда и петок, денови кога Црквата се сеќава на чесниот Крст Господов.

Понекогаш тропарот се користи како рефрен помеѓу читање на стихирите.од Псалмите, иако примарната функција во тој случај ја имаат стихирите.

Тропарник се нарекува една засебна целина во книга со тропари и кондаци, за секој ден на Црковната литургиска година.

ПреминПортал

2022 лето Господово

 

 

Од Верскиот календар:

 Житие: Свети свештеномаченик Кипријан Слепченски

 
Свети Кипријан бил игумен на манастирот посветен на светиот Јован Претеча во Слепче, во времето на турското владеење, во 18 век. Во 1780 година, на Велик четврток, манастирот бил нападнат од турски разбојници, од кои Кипријан претрпел големи мачења. По нивното заминување, тој поживеал уште три дена, речиси полумртов. Од жестоките мачења се упокоил на денот на Христовото Воскресение.

Тропар
Кипријане, велик молитвениче, пред Бога застапниче, за нашите души покровителе. Моли се, оче преподобне, за оние кои ти приоѓаат од тебе благодат измолуваат. За нивно преумување, за нивно спасение, пред Бога поклонение.

Кондак
Наставик на монасите, пример за испосниците, украс на свештениците. Злобата агарјанска ја посрами, и со пролиената крв Црквата ја украси. Затоа ти повикуваме: Радувај се, свештеномачениче Кипријане, на душите наши исцеление.

Светиот свештеномаченик Симеон епископ Персиски

Во времето на злочестивиот цар Савориј или Сапор, Симеон беше мачен за Христа заедно со неговите двајца презвитери, Авделај и Ананија. Пред нив пострада и царевиот евнух Устазан, којшто прво се одрече од Христа, а потоа трогнат од прекорот на Свети Симеон повторно пред царот ја исповеда вистинската вера. На губилиште заедно со Симеон беа изведени уште илјада христијани. Симеон некако се протна за да може да биде убиен последен, зашто сакаше да ги храбри другите докрај за ниеден од нив да не се поколеба од страв пред смртта. Кога презвитерот Ананија ја положи главата на трупецот, со целото тело затрепери. А царевиот пристав, Фусик, кој беше потаен христијанин, почна да го храбри Ананија велејќи: „Не плаши се, старецу, затвори ги очите и биди мажествен, за да ја видиш Божествената Светлина!“ Штом го изговори тоа, го повикаа како христијанин и го обвинија кај царот. Царот го уби во големи маки и него и неговата ќерка, девицата Аскитреја. Најпосле го убија и Свети Симеон, откако прво го испрати своето стадо на оној свет. Следната година на Велики Петок беше убиен и царевиот омилен евнух Азат, а со него илјада други верници. Тогаш царот пожали за својот евнух и го запре натамошното убивање на христијаните. Сите чесно пострадаа за Господ Христос во 341 или 344 година.

Свети Акакиј
епископ Мелитински

Се подвизуваше во својот роден град ерменска Мелитина. Епископот на тој град, блажениот Отриј, којшто учествуваше на Вториот Вселенски Собор, го ракоположи за презвитер. После смртта на Отриј епископ стана Акакиј. Учествуваше на Третиот Вселенски Собор во Ефес, кој го осуди Несториевото злохулство кон Пресвета Богородица. Овде заедно со Св. Кирил Александриски тој многу ревнуваше за чистотата на православната вера. Свети Акакиј имаше голема благодат од Бога и вршеше многубројни чуда. После долг и ревносен живот во Христа мирно се упокои во 435 година.

Свети Агапит
папа Римски

Испратен од готскиот крал Теодот кај царот Јустинијан во Цариград за да го одврати од поход против Готите. Патем тој исцели еден нем и слеп. Во Цариград помогна во утврдувањето на Православието и се упокои во 536 година.

Преподобните Саватиј и Зосим

Основачи на подвижничката обител на Соловецкиот остров во Белото Море. Во таа Соловецка обител се прославија многумина големи светители. Свети Саватиј се упокои во 1435 година, а Зосим во 1478 година.