ТРОПАРИ НА СВЕТИТЕЛИТЕ И ПРАЗНИЦИТЕ    

Тропар на соборот на
светиот Архангел Гаврил
26 март / 8 април

Тебе, кој благовестуваше спасение на
целиот род човечки Архангелу од родот Серафимски,
Гавриле Божји гласниче,
те молиме и со љубов и радост празникот твој
го празнуваме, моли се за нас секогаш пред
овоплотениот Бог, да ги прости нашите прегрешенија
и ни дарува милост голема.


 

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

Тропар
на Христовиот монах
Малх
26 март / 8 април

                                                за девственоста

Величина си ти пред Господа премудра чистото:
неосквернетост не само телесна
туку неострастеност која води кон слобода.
Сознание си за оние кои по Бога трагаат
и кон совршена Љубов итаат.
Затоа праобраз имаш во рајската градина
а живот и пример црпиме од Пресветата
Која е Неосквернета, Пренепорочна, Чиста Дева,
Мајка на Нашиот Спасител
и Покров на родот човечки.

 

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

Тропар на светите Христови
дваесет и шест Готски маченици
26 март / 8 април

Пламенот на злобата е немерлив во споредба
со огнот на верата запален во вашите срца
о свети Готски маченици,
благодатта ве приведе низ оган да се очистите,
и како мирис благоухан пред Спасителот
да стигнете каде сега за нас се молите
ликувајќи во небесните градини.

 

*Имињата нивни: Ватусиј и Верк – презвитери со нивните два сина и три ќерки,
монах Арпил, мирјани: Авип, Агнас, Риакс, Игатракс, Искос, Силос, Сигицас, Сонирил,
Сајмблас, Термас, Филгас и седум жени: Ана, Ала, Вариса, Моика, Мамика, Вирка, Анимаиса.
Нивните мошти ги собра царицата готска Гата која потоа беше со камења убиена.

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

 Тропар на светиот
Христов угодник
Василие нови
26 март / 8 април

Радост си на Црквата Христова,
миленик на Божјата Мајка,
горостас на блаодатта Господова,
името твое ја покажа круната со дарови украсена,
од Христа подарена о Василие Божји угодниче.
Моли се за нас ти по чии молитви душите
и митарствата безметежно ги поминуваат:
со радост да стигнеме до Небесните живеалишта.

 

 

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче


Од Верскиот календар на МПЦ (08.04.2021)

ТРОПАР

Тропар (грч. τροπάριον, цсл. тропа́рь) е кратка црковна молитвена песна, настаната во доцниот стадиум на химнографијата. Тропарот ја содржи суштината на празникот за кој е напишан и во кој се прославува светителот; во Канонот, тропарот следи после ирмосот. Често се однесува и на аполитикион (грч. απολυτίκιον), или отпустителна химна преку која се опишува главната тема на богослужењето на денот, а со која се завршува Вечерната богослужба.

Богородичен (теотокион) е посебен вид на тропар, кој е посветен на Пресвета Богородица. Помали варијации во Богородичниот водат кон Крстобогородичен (ставротеотокион), посебен вид на тропар посветен на страдањето на Пресвета при распнувањето на Христос на Крстот, и како таков најчесто се користи во среда и петок, денови кога Црквата се сеќава на чесниот Крст Господов.

Понекогаш тропарот се користи како рефрен помеѓу читање на стихирите.од Псалмите, иако примарната функција во тој случај ја имаат стихирите.

Тропарник се нарекува една засебна целина во книга со тропари и кондаци, за секој ден на Црковната литургиска година.

 

ПреминПортал

2021 лето Господово

Од Верскиот календар:

 

 

Светиот Архангел ГавриилТој е благовесникот на воплотувањето на Синот Божји. Еден од големите седум ангели што претстојат пред претолост Божји. Му го јави на Захарија раѓањето на Св. Јован Предвесник и самиот за себе рече: „Јас сум Гавриил кој стојам пред Бога“ (Лука 1, 19). Неговото име, Гавриил, значи маж - Бог. Зборувајќи за Благовештение Светите отци толкуваат дека е испратен архангел со такво име што ќе означи кој и каков ќе биде Оној што ќе се роди од Пречистата Дева. Ќе биде значи Маж - Бог, крепок, силен Бог. Некои дознаа дека истиот тој Гавриил им го јави на Јоаким и Ана раѓањето на Дева Марија и дека тој го поучуваше Мојсеј во пустината како да ја напише книгата Битие. Светите отци мислат дека Гавриил му принадлежи на првиот и највисок чин на небесните сили, на серафимскиот, зашто серафимите стојат најблиску до Бога. Тој е значи еден од седумте серафими најблиски до Бога. Имињата на тие седуммина се: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Селатиил, Јегудил, Варахиил. На овој број некои им го додаваат и Еремиил. Секој од нив има посебна служба, а сите тие се рамночесни. Зошто Бог не го испрати Михаил? Зашто неговата служба е да ги крши непријателите на Божјата вера. А службата на Гавриил е благовестење за човековото спасение.


Преподобен Малх


Малх беше земјоделец од околината на Антиохија и од младоста со сиот дух беше устремен кон Бога. Арапите го заробија и во ропството го натераа да земе за жена една Црнкиња. Но тој и нејзе ја приведе кон Христовата вера и поживеа со неа како брат со сестра. Се договорија и побегнаа од ропството. Арапите за малку ќе ги стигнеа. Бегалците се засолнија во една пештера во која сретнаа една лавица со малечки лавчиња, па се исплашија. Но нив лавицата не ги повреди, а закла еден Арапин кој сакаше да влезе во пештерата за да ги фати. Кога стигна во својот крај, Малх ја даде жена му во еден женски манастир, а самиот отиде во машки. Поживеа многу години во подвиг и се пресели меѓу небесните граѓани во 4 век.

Преподобен Василиј Нови


Прво живееше в шума, без покрив и огниште. Кога го фатија и го прашаа кој е, одговори: „Еден од живите на земјата“. Се посомневаа во него дека е шпион и многу го намачија. На крајот проживеа на слобода во Цариград многу години. Проѕираше во човечките тајни, ја претскажуваше иднината, вршеше големи чуда. Послушничка му беше старицата Теодора, која кога умре му се јави на Василиевиот послушник Григориј и му ги опиша дваесетте митарства низ коишто поминува секоја душа после смртта. Свети Василиј мирно се упокои и се пресели во прекрасните небесни живеалишта на 25 март 944 година. По смртта еден од жителите на Цариград го виде во голема слава на небесата.