ТРОПАРИ НА СВЕТИТЕЛИТЕ И ПРАЗНИЦИТЕ 

 

Тропар на Соборот на Светите   
    седумдесет Апостоли 
         4 јануари /17 јануари 

Глас 3
Апостоли свети,
молете го Милостивиот Бог,
да ни подари простување
на нашите согрешенија.     
Извор МПЦ-ОА

 

Тропар на преподобниот
отец Теоктист
4 јануари / 17 јануари

Staroslovenski.SV.Teotkist

Благодатта Христова преку тебе
се разлеа на твоите ученици,
кои како пчели се хранеа од Словото
кое од тебе беше посведочено.
И ние имајќи во тебе пример
на воздржание и незлобливост,
денес го прославуваме твојот свет спомен,
на Бога благодарејќи што ни подари
благодатен застапник за нашите души.

 

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

Од Верскиот календар на МПЦ (17.01.2021)

ТРОПАР

Тропар (грч. τροπάριον, цсл. тропа́рь) е кратка црковна молитвена песна, настаната во доцниот стадиум на химнографијата. Тропарот ја содржи суштината на празникот за кој е напишан и во кој се прославува светителот; во Канонот, тропарот следи после ирмосот. Често се однесува и на аполитикион (грч. απολυτίκιον), или отпустителна химна преку која се опишува главната тема на богослужењето на денот, а со која се завршува Вечерната богослужба.

Богородичен (теотокион) е посебен вид на тропар, кој е посветен на Пресвета Богородица. Помали варијации во Богородичниот водат кон Крстобогородичен (ставротеотокион), посебен вид на тропар посветен на страдањето на Пресвета при распнувањето на Христос на Крстот, и како таков најчесто се користи во среда и петок, денови кога Црквата се сеќава на чесниот Крст Господов.

Понекогаш тропарот се користи како рефрен помеѓу читање на стихирите.од Псалмите, иако примарната функција во тој случај ја имаат стихирите.

Тропарник се нарекува една засебна целина во книга со тропари и кондаци, за секој ден на Црковната литургиска година.

ПреминПортал

2021 лето Господово

Од Верскиот календар: