Arhimandrid.Rafael.karelin

“Оче,што да правам за да Го засакам Бог?
  Схимникот му рекол:
  -Собери си го расеаниот ум и држи го името Исус Христос во срцето,      

размислувај дека си под млаз на Божјата милост, дека секој ден е дар Божји, така ќе почнеш да чуствуваш  благодарност а таа раѓа љубов.


  - Секој ден читај го Евангелието, читај за да исполнуваш.
 -  Секоја вечер размисли како си постапил тој ден, кој грев си госторил, која заповед  ја исполни.
 - За да ги засакаш лугето не им суди,  вели: „Кој и да е, овој човек е подобар од мене“.
  Ние сме христијани толку колку што имаме духовна љубов во срцето. Заповедите за љубов кон Бог и лугето се крила кои човекот го подигаат во висините.
 - Секогаш моли се:“Господи, дај ми да Те засакам со толкава сила со која порано го сакав гревот“, “Господи, дај ми благодат да те засакам, Господи дај ми сили да ја исполнамТвојата волја, Господи дај ми храброст да се откажам од својата гордост, Амин“.

( Дел од извадокот од книгата „Како да живееме во Христа„ - архимандрит Рафаил Карелин.)

 

фб Снежана Корнет

Мај 2022 лето Господово