"Овој свет не сака ништо да чуе за воздржувањето, за господарењето над страстите, за пожртвуваноста, постот, аскезата. Во суштина, го отфрла крстот и затоа не се сретнува со Христос. Останува во распадливоста и смртта, во досадата и празнотијата. Се забавува, но не се радува." - Старец Георгиј Капсанис

 

 

„...Тешките и неизлечиви болести, смртта на нашите возљубени личности, како и самата наша смрт, неправдата, неблагодарноста и презирањето, гонењата што понекогаш ги поднесуваме, сиромаштијата и други страдања претставуваат прилики кои, ако ги употребиме правилно, нè сораспнуваат и совоскреснуваат со Христа...„