(Средопосна)
Спомен на светиот отец наш
Јован Лествичник

 Пустински жител и телесен ангел и чудотворец си се јавил, богоносен отче наш Јоване. Со пост, бдение и молитва небесни дарованија си примил и исцелувајќи ги болните и душите на оние кои верно притекнуваат кон тебе. Слава на Оној Кој ти даде крепост, слава на Оној Кој Те овенча, слава на Оној Кој преку тебе, на сите им дарува исцеление.
Тропар

 Поминувајќи ја средината на ова свето време на Постот, радосно да поитаме кон преостанатото, помазувајќи ги душите со елеј на милосрдие, за да се удостоиме да се поклониме на Божественото страдање на Христа, нашиот Бог, и да го дочекаме Неговото страшно и свето Воскресение.
Вечерна, Средопосна Недела

 Молитва:
 Помогни ни, Господи, со светиот Јован Лествичник, како вдахновение, и ние постепено во дејание да го поминуваме ова свето време на воздржание и пост, за повторно да Те најдеме и во љубов и смирение да имаме удел во заедницата со сите ближни, великиот дар на Твојата љубов, чекајќи го денот на Твоето велико и свето Воскресение. Амин.

 Читање од Светото Писмо:
 Послание до Евреите 6, 13-20
 Свето Евангелие по Марко 9, 17-31

 Созерцание: ...И му рече Исус: »Уште едно ти недостига: оди и продај го сиот твој имот и дај на сиромасите и ќе имаш богатство на небото и дојди, земи го крстот свој и појди по Мене«.
Свето Евангелие по Марко 10, 21

Подготви: А.Л.