sveki1.jpgПосадувајќи го виноградот и повикувајќи ги пратените, Спасителот е близу. Дојдете сите кои се стремите постот да го одржите, да се радуваме на платата зашто Оној Кој дава е богат и полн со штедрост. Потрудувајќи се малку, да ја примиме во душата Неговата милост.
Вечерна, четврта седмица од постот

 Поуки на светите отци: Биди ревносен во душата своја, а никако тоа не го искажувај со телото, ниту со изгледот, ниту со слово, ниту со какво загадочно однесување. Па и тоа прави го, но тогаш кога си престанал да го потценуваш ближниот.
 Свети Јован Лествичник

 Молитва:
 Боже, Отче наш, помилуј нè слабите во делата и должностите кои ги вршиме, трудејќи се во Твојот виноград. Дај ни ја потребната вера, смирение и неизмерна љубов да Ти служиме со трпение, истрајност во вистината и христијанска љубов. Амин.

 Читање од Светото Писмо:
 Исаија 28, 14-22
 Битие 10, 32; 11, 1-9
 Соломонови Изреки 13, 19-25; 14, 1-6

 Созерцание: Кој оди право, се плаши од Господа, а кој е расипан во патиштата свои, Го презира.
Соломонови Изреки 14, 2

Подготви:А.Л.

{moshits}