Aleksandar.N.sv.Haralampij
во која молитвено го прославуваме
Светиот Григориј Палама,
Архиепископ Солунски

 

 Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу, убавино на јерарсите, непобедлив поборнику на богословите, чудотворче Григорие, славо солунска, и проповеднику на благодатта, моли Го Бога непрестајно, да ги спаси душите наши.
Тропар
 

 Во светот си живеел со блажен живот, а сега на Небото се радуваш со хорот на блажените, владико Григорие, зашто со својата кротост си ја наследил земјата, која кротките ја наследуваат. Бог те збогатил со благодат на чудотворство, која ја даруваш на оние кои те чествуваат.
Стихира на Утрена

TVIT8 

Времето на добродетелите простигна, а Судијата е пред вратата. Да го држиме постот принесувајќи солзи, покајание и милостина, да заплачеме, оти гревовите наши се побројни од песокот во морето, но, Избавителу на сите, прости ни секому од нас, да примиме венец нетрулежен.
Утрена, втора Недела од Постот

markov.prezde2.jpgМолитва:
Боже, Кој во минатото си говорел на татковците наши, пророците и светите на Црквата Твоја, говори ни и нам преку Синот Твој, Исуса Христа. Отвори ги срцата наши, та преку твојата помош непрестајно да го слушаме словото и да ја твориме волјата Негова. Амин

Читање од Светото Писмо:
Послание Евреите 1, 10-14
Свето Евангелие по Марко 2, 1-12

  Созерцание: Затоа треба да бидеме нарочно внимателни кон она, што го чувме, па да не би некако да отпаднеме.
Послание до Евреите 2, 1

 

 

 

 

 

 

 TVIT282

пп