Отворен делот за современа уметност ““Modern Wing”  во уметничката галерија „Институт на уметноста во Чикаго“ 

 chikago.izlozba.jpg

chikago.izlozba.jpg

chikago.izlozba.jpg

Неодамна во Чикаго беше отворено  новото крило во  музејот на современа уметност што го поврзува Милениум Парк и уметничката галерија „Институт на уметноста во Чикаго“.
Архитектот Рензо Пиано ја доби Pritzker награда дизанјнирајки ја оваа инпозантна градба со која целиот музеј го вброи како втор по големина национален музеј.
Првиот спрат е за поставки со фотографии и простор за привремени изложби.
Срениот спрат е поделен  не Европска и Американска уметност од 1950-те години  до денес.
На третиот спрат се преставени дела од Пабло Пикасо,  Пиет Мондриан киако и од Константин Бранцуси.
Интересен е мостот кој ги поврзува музејот и Милениум Парк над улицата Монрое Стреет.
Со футуристицкиот изглед замислата на архитектот беше да направи градба во која ке се заштеди енергија, користејќи ја природната светлина низ големите стакла на кои со отсјајот природно,  како во рамка се насликува музичкиот павилјон од Милениум Парк дизајн од Frank Gehry, сепарирани со клима контролни зони со кои би се заштедило на затоплувањето и ладењето.

chikago.izlozba.jpg

chikago.izlozba.jpg

chikago.izlozba.jpg

chikago.izlozba.jpg


Известуваат верници од МПЦ “Свети Кирил И Методиј “ од Хинсдале