23809564_v2.jpg

По мислењето на организацијата, тоа може да ги навреди транссексуалците


03 февруари 2017 лето Господово

Во своите официјални препораки, Британската медицинска асоцијација им препорачува на своите 16. 000 членови, место употребата на терминот „идна мајка“, да се користи збороформата „бремен човек“, пренесува Dailymail. Оваа иницијатива предизвикала поделени реакции во Велика Британија. Некои ја поддржуваат безусловно, а други ја нарекуваат „антинаучна“. Членот на Конзервативната партија, Филип Дејвис, препораката на Медицинската асоцијација ја нарекол „сосема смешна“, додавајќи: „Ако не можете да ја наречете бремената жена идна мајка, тогаш каде се движи светот?“

Извор: Pravlife

Превод: Презвитер Бобан Митевски

Преземено од: Бигорски манастир