Оваа година на 12 август, беа одбележани 30 години од осветувањето на Соборниот Храм Свети Климент Охридски во Скопје,на МПЦ-ОА.

Овој храм 30 години е Соборна црква во која се служат централните Литургии за големите христијански празници.

Но, како е градена оваа црква, која е нејзината историја. МТВ, сними документарен филм за 30 години од осветувањето, во кој ќе дознаете многу детали околу овој уникатен православен храм.“