дарови

 
Даровите на мудреците се едни од малубројните реликвии врзани за земниот живот  на Христос која е сочувана до денешни дни. Според преданијата, , Богородица, непосредно пред своето Успение  ги предала на две девици  - свои роднини
 
Даровите на мудреците од Исток за Христа  во московскиот Храм на Христос Спасителот
ЗАПОЧНА ПОКЛОНЕНИЕТО НА ВЕЛИКАТА СЕХРИСТИЈАНСКА РЕЛИКВИЈА  КОЈА ШТО ПО ПРВ ПАТ Е ИЗНЕСЕНА  ОД ГРЦИЈА
дарови
§   Даровите ги сочинуваат три златни плочки со тенки филигрански шари , на кои со сребрени нитки  се прицврстени  монистра од мешавина на темјан и смирна.   
Тие често шират неовоземен миомирис,  кој  повеќе се засилува  кога светињата се изнесува од манастирската ризница  кон средината на храмот,  за да можат верниците да и` се поклонат.

§  Даровите на мудреците се една од малубројните реликвии врзани за земниот живот на Христа, која е сочувана до денешен ден. Според преданието, Богородица, непосредно пред  Своето Успение, ги предала на две девици - свои роднини.
 
§   На даровите на мудреците  после Москва , верниците ќе можат да се поклонат  во Сант - Петрбург  ( во Новодевичкиот манастир до 17 . Јануари), а потоа  во Домот на Милосрдието  во Минск (18, - 24. јануари) па во киевско - Печерската Лавра  (25. - 30. јаниари)

 
Во ХРАМОТ  на Христос Спасителот во Москва - непосредно пред вечерната  Божикна литургија - од Светохристијанската реликвија:
Дарови на Мудреците од Исток.
 Злато, темјан, и смирна кои пред повеќе од 2 илјади години му биле дарени  на новородениот Исус.
 
 
Светињата  ја пречека  Патријархот Московски и на цела Русија , кој се поклони заедно со илјадниците верници .
 
 
„ За прв пат Божикната Литургија  ја држиме  покрај најголемата сехристијанска светиња. Овие подароци грижливо ги чувала  Дева Марија.
За прв пат во историјата  пристигнаа и во Русија “ - рекол поглаварот на РПЦ.
 
Ковчегот со Даровите  на мудреците ја следи делегација на монаси од Атос на чело со познатиот духовник архимандритот  Партение. ( Мурелатос) кој што веќе половина век живее на Света Гора. Говорејки   пред новинарите , архимандритот Партениј изразил надеж дека светињата ќе му „донесе добро на Русикиот народ“.
 
 
 
„ Во ова е вложен голем труд. Се подготвувавме речиси две години за светињата да стигне до тука“, - забележа тој.

Во чест на донесувањето на светињата  во Русија, монасите на Троица - Сергиевата лавра  ја „напишаа“ иконата  „Поклонување на мудреците“ која ќе и` ја подарат  на грчката делегација  во знак на благодарност  од руските верници.

 
Верниците ќе можат да ги целиваат  Даровите на мудреците  од 7, до 13. јануари од 8. 00 до 22.00.
А веќе  на 14. јануари ковчегот со Даровите на мудреците ќе биде пренесен во Сант - Петерсбург каде ќе бидат достапни за ходочесниците во Новодевичкиот манастир до 17. јануари.
 Потоа, светињата ќе биед пренесена  во Домот на Милосрдието во Минск  (18 - 24 јануари), па во Киевско  - Печерската Лавра (25. - 30. јануари).
     
 
 
 
Даровите инаку со специјален авион се пренесени од Солун во Москва.
 
 
Ова е прв пат големата светиња да ја напушти грчката земја, каде што  се чува дури од петанесетиот век  во манастирот на Свети Павле на Атос.
 
На аедромот во Внуково  - 3   реликвијата ја  дочекале претставниците на владата на Москва , руското свештенство  и раководството на Фондот  на Василиј  Велики кој го организирале   преносот на светињата.
 
Ковчегот со Даровите на мудреците со молитва беа внесени во зградата на аеродромот, каде што се отслужи молебен. Први, светињата ја целиваа свештениците и вработените во аеродромот.
 
Даровите ги сочинуваат три златни плочки со тенки филигрански шари,  на кои со помош  на  сребрени  нитки  се прицврстени  перлите  од мешавина на   темјан и смирна.
 Даровите често шират неовоземен миомирис кој особено се засилува кога светињата се  изнесува од манастирската ризница во средината на храмот за верниците да можат да и` се поклонат.

Подготви: Мина Даниловска

 

 Извор: http://facebookreporter.org/2014/01/08/%D1%83-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%98%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%9A%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8/