Aleksandar.N.sv.Haralampij

„Покажете ми по кој пат ќе помине Спасителот? „Тој пат е молитвата“, му рече на човекот пророкот во името на Бога и на Духот Божји: „Кој принесува жртва благодарствена, тој Ме прославува, и кој го следи Мојот пат, нему ќе му го соопштам Божјото спасение“ (Пс. 49, 23). „Кажете ми во кој час ќе дојде Спасителот? Наутро, напладне, или приквечер?“ „Бидете будни, зашто не знаете во кој час ќе дојде вашиот Господ“ (Мат. 24, 42).


Патот е познат, а часот не е одреден! Ќе излезам од градот, ќе застанам или ќе седнам крај вратите на Ерихон, како што ме советува свети Павле: „Пред Него да излегуваме надвор од живеалиштето, носејќи ја Неговата поруга“ (Евр. 13, 13). Светот поминува; сѐ што е во него е непостојано. Тој дури не е ни наречен град, туку живеалиште. Ќе ја оставам страста кон имотот: него и против своја волја го оставаме после смртта, а често и пред смртта; ќе ги оставам почестите и минливата слава; ќе ги оставам сетилните наслади: сето тоа ги одзема способностите за подвизи и духовно дејствување. „Бидејќи овде немаме постојанен град, туку го бараме оној, што ќе дојде“ (Евр. 13, 14), кого претходно морам да го откријам во своето срце преку милоста и благодатта од Бога, Спасителот мој. Ако не влезеш во таинствениот Ерусалим со духот уште за време на земниот живот, ниту по исходот на душата од телото не можеш да бидеш убеден дека ќе ти биде дозволен влезот во Небесниот Ерусалим. Првото е залог за второто (Преподобен Исихиј, Добротољубие, дел 2, гл. 4). Амин.


Свети Игнатиј Брјанчанинов

Март 2021 лето Господово


избор од фб профил на

Maja Beleva