Ilust.zadete2.jpg

 

Ilust.zadete.jpg

 Некогаш одамна едно старче му открил на своето чедо една животна вистина:- Во секој човек се води војна, која многу личи на борба меѓу два волци. Еден од волците го претставува злото: завистта, љубомората, очај, егоизмот, амбициите, лагата. А другиот волк го представува доброто: мирот, љубовта, надежта, правдата, добротата и верноста.Зборовите на старецот го допреле чедото до самото срце и размислувајќи за тоа, тој го прашал:- А кој од волците победува на крај?Старчето се насмеало и одговорило:- Секогаш победува тој волк, кого повеќе го храниш.

 

Ilust.zadete1.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Друго:

Приказна за малиот Лазар