TViTer1

Огромен процент од причините, поради кои се разболува човекот, е гревот. Кога велиме грев, не зборуваме за непокајан грев, туку за покајан грев (грев за кој сме се покајале).

Бидејќи непокајаните луѓе, можно е никогаш да не се разболат, и да умрат здрави. Оваа состојба е показател за апсолутна оставеност од Бога уште отсега, тоа е експрес за во пеколот.

Никогаш нема да се разболи, никогаш нема да заплаче, никогаш нема да пострада.

Болеста е голем благослов и голем дар од Бога! Не е казна. Тоа е, како да ни вели Бог:

    Си заработил една лотарија, која ќе ти биде исплатена во рајот!Старец Ефрем Светогорец, Дикеј на Скитот Свети Андреј на Кареа


Превод од грчки јазик: Свештеник Јани Мулев