TVITer584

Ако сум православна личност, мора да разберам дека нема случајни луѓе во мојот живот.  Секоја личност што ми ја испраќа Бог е личност што ми треба, дури и ако  таа личност е нервозна, лута,  или злобна  мојата реакција кон таа личност покажува дека јас не се разликувам многу од неа. Како што велат светите отци, најважно е да морам да гледам што се случува во мене.

И тогаш  ми станува јасно дека главниот непријател седи во мене - тоа се моите страсти, мојата нервоза, мојот гнев, духот на гневот, а јас често и не го забележувам. И човекот што Бог го испраќа ги буди овие квалитети скриени во мене, односно ми ги покажува моите гревови.

Но, ова е голема среќа, затоа што да се видат вашите гревови значи да се види почетокот на вашето спасение, почетокот на вашата исправка, почетокот на вашето прочистување. Затоа светите отци ни заповедаа да се молиме за нашите непријатели, кои ни помагаат да ја видиме сопствената внатрешна нечистотија.➕


       Протоереј Евегениј Шестун

 

 

Избор од фб профил на

Snezana Todorova

27ми декември 2020 лето Господово