http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti14/avva.Justin.jpg

“ Време е, дванаесетти час е, поедини наши црковни представници да престанат да бидат исклучиво слуги на национализмот и политиката, сеедно која и чија, и станат првосвештеници и свештеници на Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква. Христодадена и од Светите Отци остварувана, мисија на Црквата е : да се всадува и изградува, во душата на народот, чувство и сознание дека секој член на Православната Црква е - личност соборна и севселенска, личност вечна и богочовечка, дека е Христов, и затоа брат на сите луѓе, и слуга на сите луѓе и целата твар. Тоа е христодадена цел на Црквата; а а секоја друга цел не е од Христос, туку од антихристот. За да биде Христова, соборна и вселенска, нашата помесна Црква мора непрестајно да ја остварува таа цел во народот...“ - отец Јустин Поповиќ

 

Избор од фејсбук страната на :

Моника Николова