porfirij

1. Зошто трчаме по сенки? Не, треба да се свртиме кон Светлината и сенките сами ќе исчезнат. Треба да Му дозволиме на Христа да ги исполни нашите души, и демоните сами ќе исчезнат.

 

2. Мрзливецот не може да биде христијанин. За да се биде христијанин, потребно е многу труд, многу работа.

3. Ако човек посака, може да се обожи и среде Омонија (плоштад во Атина каде старецот живеел и служел).

4. Бог многу нѐ љуби. Тој постојано нѐ има во Неговите мисли и нѐ штити. Мора цврсто да веруваме во ова, и ништо во животот да не нѐ плаши.

5. Бога мора да Го молиме да ни ги прости гревовите. И Он, кога Го молиме со болка и смирение, ќе ни ги прости гревовите и ќе ни ги исцели телесните болести.

6. Големата тага и грижа не се од Бога, туку се ѓаволска стапица.

7. На Бога Му се важни сите детали од нашите животи. Мора да сфатиме дека Он не ги презира нашите потреби. Не сме сами на овој свет.

8. Душите треба да ги исполниме со Христовото присуство, со божествената љубов, радоста. Радоста Христова ќе нѐ излечи.

9. Не треба да се грижиме дали му се допаѓаме на овој или на оној, туку дали Христа Го љубиме, и дали сите ближни ги љубиме. Само на овој начин нашите души ќе се исполнат со Исуса Христа.

10. Најважното нешто во нашите животи е да Го љубиме Христа, и тогаш сите наши проблеми ќе се решат.

Извор: http://pravoslavie.mk.

Прочитајте повеќе на: http://pravoslavie.mk/od-izrekite-na-sv-starets-porfirij/ .